Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

20 May

20.05.2025.Charles Laugier, născut la Cernele, organizatorul sistemului sanitar din Oltenia.

Posted in Personalitati din stiinta si tehnica- născute în Oltenia sau legate de Oltenia on 20.05.25

Personalități din știință și tehnică.

Charles Laugier ,născut la Cernele, organizatorul sistemului sanitar din Oltenia.

Azi,  la emisiunea Personalități din știință și tehnică, o să vă povestesc despre craioveanul   Charles Laugier, născut la Cernele, organizatorul sistemului sanitar din Oltenia.

            În Craiova funcționează, în prezent 25 de Licee sau Colegii. Unele dintre ele nu au un patronim. Marea majoritate au un patronim: Carol I, Elena Cuza, Frații Buzești,  Odobleja, Velovan etc. Nume românești pe care le știm din lecțiile de istorie. Unul dintre licee  portă un nume cu rezonanță franceză: Charles Laugier.

            Charles Laugier s-a născut la data de 21 ianuarie 1875 lângă Craiova, în comuna Cernele,  situată în partea vestică a orașului, la confluența râului Amaradia cu Jiul.

            Părinții săi erau originari din Franța dar, așa cum  s-a întâmplat cu mulți francezi  tineri, prin anii 1850, au preferat să emigreze în țări mai liniștite în care puteau să-și practice meseria.  Atunci, prin anii 1850,  România „era considerată America  Europei”. Așa s-a întâmplat și cu Victor Laugier, inginer  constructor și antreprenor.

            Victor Laugier, tatăl lui Charles,  s-a născut în anul 1844, în Marsilia,  ca și Blanche Laugier, mama lui Charles, născută Vivet, în anul 1857. Soții Victor și Blanche au avut doi copii Jules, devenit arhitect, și Charles, devenit medic.

            Având în vedere  originea sa, amândoi părinții fiind  francezi, primii ani de școală i-a făcut la Institutul de băieți  Gustav Arnold, între 1882 și 1885. Această școală privată a fost înființată în Craiova în anul 1855, de către Gustav Arnold, condusă apoi de fiul său, Gustav care era și profesor de germană. 

            Între anii 1885 și 1887  a urmat  școala secundară  la Liceul nr.7  apoi, când avea 12 ani, s-a mutat  la Liceul  Carol I pe care l-a absolvit în  1892, când avea  17 ani. A fost coleg cu Gheorghe Țițeica , Victor Papilian și Constantin D. Fortunescu.

            In 1892 s-a la Facultatea de Medicină din București, pe care a absolvit-o după șase ani, în 1898, cu teza „ Rezultate obținute în buza de epure simplă congenitală  la Spitalul de copii din București”, elaborată sub îndrumarea profesorului Râmniceanu pe baza studiilor făcute la Clinica Chirurgicală de copii. Profesorii săi i-au apreciat  priceperea și capacitatea de dăruire profesională, meticulozitatea cu care  îi examina și îi urmărea pe copii pe care îi îngrijea, fiind convinși de pregătirea lui  ca specialist în pediatrie, psihiatrie și igienă.

La un an după terminarea facultății, în 1899, se căsătorește cu Gabrielle Murgășeanu,  fiica unui  boier cu moșii în zona localității Murgași.

Laugier a obținut titlul de doctor în 1898 dar putea fi  considerat  specialist în pediatri și psihiatrie   deoarece, ca student,  timp de patru ani , a fost extern și intern la Spitalul de copii din București, apoi intern la spitalul Mărcuța, timp de un an și jumătate.

La începutul anului 1900 este numit medic al Plasei Oltețul de Sus, adică zona Balșului din zilele noastre. Spre sfârșitul anului, în octombrie 1900, este transferat în Plasa Ocolu, de care aparținea și comuna și comuna sa natală, Cernele. Lucrează aici până în 15 ianuarie 1903, când este numit  medic primar al județului Gorj.

Aici, în Gorj, se ocupă  de educația sanitară a tinerelor mame  scriind  o carte, o broșură. Pe coperta acesteia scrie  „Cum trebue să creștem să îngrijim și să ferim copiii de boală „ de Doctorul Ch.Laugier” Medic-primar al județului Gorjiu, Fost intern al spitalului de copii din Bucuresci. Tg. Jiu. Tipografia N.D.Miloșescu Furnisorul  Curții Legale 1904.

În octombrie 1908 vine la Craiova unde va ocupa postul de Inspector și Director  al Regiunii I-a Sanitare Oltenia. Mai întâi s-a informat asupra practicii medicale din Oltenia pentru a putea preveni și combate  cauzele care produc îmbolnăvirile. Va rămâne pe acest post toată viață, adică până în anul 1930 când se stinge din viață în deplină putere creatoare.

Om cu viziune, își dă seama că pentru pregătirea cadrelor sanitare este nevoie  școală. Înființează Școala de Oficianți  Sanitari din Craiova, iar absolvenții acestei școli au lucrat din Banat până în Cadrilater. Așa se explică numele pe care îl poartă Liceul din strada Brestei,  Liceul Charles Laugier, instituție cu poveste lungă.

Unul dintre primele sale obiective a fost combaterea tuberculozei. În acest scop a inițiat vacccinarea copiilor nou născuți și a construit  secția de tuberculoză, condusă multă vreme de doctorul A. Metzulescu.

În timpul Primului Război Mondial se angajează în Armată, ca șef de Ambulanță, ocupându-se de combaterea tifosului exantematic care decima armata română.

A publicat mai multe cărți, unele fiind retipărite. Este important să menționez cî în Biblioteca Universității din Craiova se găsesc, și pot fi consultate, 13cărți, printre care :  Igiena Craiovei. Evoluția tuberculozei,  Pelagra în Oltenia, Călăuza Sanitarului, Holera în Dolj în 1911.

În cartea  „Sănătatea în Dolj. Monografie sanitară”, publicată în 1910 la Editura „ Institutul Grafic Samitca” se ocupă, în cele 600 de pagini, de educația sanitară a locuitorilor județului. Descrie admnistrația sanitară a județului   dar și îmbrăcămintea săteanului, alimentația, munca la câmp și obiceiurile legate de igienă și medicina empirică.  Prin această activitate Charles Laugier   a încercat să  ridice nivelul de viață al țăranului  din Oltenia.

             Cartea „Contribuțiuni la etnografia medicală a Olteniei”, publicată în 1925 la Editura Scrisul Românesc din Craiova, a  fost premiată de Academia Română cu Premiul Demostene Constantinide în valoare de 4000 de lei, sumă pe care Charles Laugier a restituit-o Acadmiei.  Cartea este o sinteza privind mentalitatea  oltenilor asupra  vieții și asupra lumii, mitologia locală legată de prevenirea și tratamentul unor suferințe. Charles Laugier a cules și a publicat în această carte  67 de descântece folosite în satele oltenești.

Cartea „Conceptul geo-social-cultural în medicină”,  reprezintă modelul după care Charles Laugier și-a construit concepția medicală,  aceea de socio-culturalism, elaborând un plan de culturalizare a populației din Oltenia, un plan de popularizare a științei, de pregătire sanitară a elevilor de liceu.

            O componetă imporatntă  a activității doctorului Charles Laugier a fost  „Organizarea asisteneți medico-sanitare publice în Oltenia”. Iată ce scrie medicul Cristian Olaru în Teza sa de doctorat „Viața și activitatea doctorului Charles Hippolyte Laugier 1875-1930”, elaborată în 1998 sub coordonarea profesorului Șcheau Mihail:„  La Craiova, politicienii i-au dat mână liberă” lui Charles Laugier; nu s-au amestecat în treburile sanitare și nici nu l-au antrenta în vreun partid politic, încât a fost total independent. Acestea i-au permis  să se realizeze  „ ca cel mai mare animator cultural  și cel mai mare realizator în domeniul sanitar nu numai în orașul său  ci în toată Oltenia. Prin cadrele bine pregătite, care știau ce să facă, a înlocuit și vechii servitori și oameni de curte ai marilor proprietari”.

            Cred că este locul  să spun că profesorul Mihail Șcheau a fost artizanul  Muzeului Istoria Medicinei care a funcționat mulți ani pe strada Unirii din Craiova. Clădirea a fost retrocedată și fondul documentar s-a risipit. Printre cărțile din Arhiva Muzeului menționez cartea „Din amintirile mele.Oameni, locuri și fapte” scrisă în 1956 de Nicolae Popescu, colaborator și prieten cu Charles Laugier, care conține multe informații despre personalitatea evocată în acest episod.

            În titlul acestui episod am menționat că Charles Laugier a fondat și a reorganizat instituții sanitare din Oltenia pentru că  construit și renovat dispensarele rurale și urbane. Iată

Câteva exemple: construirea Spitalului din Dăbuleni, construirea de noi anexe la Spitalul Filantropia din Craiova. Istoria consemnează că doctorul Charles Laugier  a conceput planurile pentru Sanatoriul de la Leamna și că s-a ocupat de construirea acestuia, de punerea pietrei de temelie, în 1921, până la inaugurarea acestuia, în 1927.

Se poate menționa și spitalul din  Târgu Cărbunești, pe care l-a amenajat  ca  spital de tuberculoză.

            S-a stins din viață la data 16 august 1930. Avea 55 de ani. Este înmormântat în Cimitirul Catolic din Craiova

            „A fost un  model al medicului  hărăzit  cu aură de sfințenie”.

            La  finalul acestui episod, vă recomand ca într-o sâmbătă sau într-o duminică să plecați din fața Liceului Charles Laugier, strada Brestei nr.129. Mergeți până la intersecția cu strada Râului, virați la stânga și mergeți până la intersecția cu strada Bucovăț unde virați a dreapta. După câteva sute de metri ajungeți la poarta cimitirului catolic. Monumentul  familiei Luagier este în față- stânga, la cca. 50 m.

            Un monument de o simplitate pilduitoare.

Mențiune.

Emisiunea „Personalități din știință și tehnică” este difuzată la Radio Sud, pe frecvența 97,4 MHz FM, https://radio-online-romania.com/sud-fm, și  on line  radiosud.ro (ASCULTĂ LIVE), de luni până vineri, la ora 21:00.

No Comments »