Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

25 Feb

25.02.2025.Gheorghe Ţiţeica – creator al şcolii româneşti de geometrie.

Posted in Personalitati din stiinta si tehnica- născute în Oltenia sau legate de Oltenia on 25.02.25

Personalități din știință și tehnică

Gheorghe Ţiţeica – creator al şcolii româneşti de geometrie.

Azi, la emisiunea „Personalități din știință și tehnică”, o să vă povesesc  despre Gheorghe Țițieca, creatorul școlii românești de geometrie.

Ne place geografia, ne place istoria, ne place literatura sau  ne place matematica pentru că cineva din familie, pentru că  un profesor, un dascăl, un iniţiat  ne-a deschis  fereastra cunoaşterii acestor  ştiinţe exact  în momentul în care subconştientul nostru  era în căutare de lumină.

Cineva ar putea să mă întrebe:

  • Bine, dar acestui iniţiat cine i-a deschis fereastra cunoaşterii?

 Nu ştiu să vă dau un răspuns competent dar vă ofer  povestea  fascinantă a unui om care, aparent, s-a născut privind lumea prin fereastra matematicii, a geometriei.

Acest om s-a numit Gheorghe Ţiţeica.

Gheorghe Ţiţeica s-a născut  la data de 16 octombrie 1873  în oraşul Turnu Severin. La vremea aceea  Turnu Severin   avea cca. 13.000 de locuitori, printre care şi o comunitate germană bine organizată. Oraşul  era în plină ascensiune economică  datorită înfiinţării Şantierului naval, în 1852, dar şi statutului de oraş de graniţă cu Vamă activă. Tatăl său, Radu Ţiţeica, originar din Buzău, era mecanic de vapor, iar mama sa, Stanca s-a ocupat de creşterea copiilor : un băiat şi trei fete. La vârsta de şase ani  Gheorghe Ţiţeica a fost înscris la grădiniţa germană din oraş apoi a urmat şcoala primară în Turnu Severin. În fiecare an a obţinut premiul I, dar i-a impresionat pe profesori prin uşurinţa cu care învăţa, i-a  uimit pe adulţii din jurul său prin raţionamentele logice pe care le făcea când trebuia să dea un răspuns. Părinţii au decis ca fiul lor  să urmeze liceul la Craiova aşa că  din  toamna anului 1885 până în 1892  a frecventat cursurile Şcolii   Centrale din  Craiova, actualul Liceu  Carol I. Profesor de matematică i-a fost George Constantinescu, tatăl lui Gogu Constantinescu. După ani , Gheorghe Ţiţeica îl caracteriza pe George Constantinescu, tatăl celebrului Gogu Constantinescu,  ca  fiind „ cel mai bun profesor pe care l-a avut ţara românească  la vreun liceu”. Şi aici  s-a remarcat prin logica cu care îşi construia raţionamentele la toate disciplinele dar în special la matematică aşa că nu  este mirare  că a obţinut în fiecare an premiul I precum şi  bursa de studii „Eufrosin Poteca”  din care şi-a cumpărat multe cărţi, în special cărţi de matematică. Din această bursă, dar şi din meditaţii a reuşit să-şi ajute şi familia, după moartea timpurie a tatălui său. S-a remarcat şi prin iniţiativele pe care le avea pentru organizarea activităţilor desfăşurate  de elevi printre care se numără şi conducerea rubricii de  matematică  din „Revista şcoalei”  dar şi concertele în care el cânta la vioară. Pasiunea pentru vioară l-a însoţit toată  viaţa. Publica sistematic în revistă articole dedicate matematicii dar şi  articole filozofice, studii de critică literară.

            În  15 iunie 1892 a susţinut examenul de bacalaureat şi s-a despărţit de Craiova. A revenit peste ani pentru a ţine conferinţe despre ştiinţă, despre slujitorii ei. În acelaşi an, 1892, a fost admis la Şcoală normală superioară  din Bucureşti. Simţea nevoia să abordeze matematica într-o manieră superioară aşa că s-a înscris şi la Universitate, Facultatea de ştiinţe, secţia de matematică,  unde audiază  cursurile susţinute de profesorii de marcă ai vremii printre care  David Emmanuel, Spiru Haret şi Constantin Gogu, mentorul şi călăuzitorul lui pe drumul geometriei, pe drumul  ştiinţei. În 1895 a obţinut licenţa în matematică şi a funcţionat ca profesor suplinitor la seminarul teologic „Nifon”  din Bucureşti.

Gândirea sa matematică era o gândire geometrică şi dorea să o perfecţioneze, aşa că în 1897  se înscrie la Şcoala Normală Superioară din Paris. Şi aici întâlneşte profesori renumiţi dar are şansa  să-l  cunoască pe marele geometru Jean Gaston  Darboux  cu care lucrează pentru elaborarea tezei de doctorat cu titlul „Asupra congruenţelor ciclice şi asupra sistemelor triplu conjugate”, pe care a susţinut-o în data de 30 iunie 1899. Publică mai multe articole  la Academia de Ştiinţe din Paris, dar şi  în reviste franceze, articole din domeniul geometriei diferenţiale, caracterizate printr-o sistematizare specifică lui Gheorghe Ţiţeica. În această perioadă a fost bun prieten cu  Henri Léon Lebesgue, coleg de an, mai apoi celebru în matematică, şi care spunea despre Gheorghe Ţiţeica „Eram încântat să-l regăsesc, plin de vioiciune, fericit  să-mi vorbească despre căminul său, radiind, cu privirea sa luminoasă şi discretă, aceeaşi magnifică sănătate morală. Înţelegeam că în el se reuneau continuu preocuparea  datoriei de împlinit şi o euforie izvorâtă  din conştiinţa datoriei împlinite”.

 

Imediat după susţinerea tezei de doctorat se reîntoarce în ţară. În toamna  anului 1899 i se încredinţează  cursul de Calcul diferenţial şi integral la  Universitatea din Bucureşti, devenind, un an mai târziu, în 1899, profesor agregat la catedra de Geometrie analitică şi trigonometrie sferică. Avea 27 de ani.

A împletit activitatea  didactică cu activitatea de cercetare, pentru care  a avut o adevărată  chemare.  A studiat reţelele R din spaţiul n-dimensional , descrise prin ecuaţii Laplace. A definit o nouă clasă de suprafeţe şi o nouă clasă de curbe, cunoscute azi sub numele de „suprafeţele Ţiţeica”,  „curbele Ţiţeica”. Este considerat fondatorul geometriei diferenţiale centroafine .

Un profesor de excepţie care a scris multe cărţi  de referinţă în geometrie. Iată doar două. Geometrie  superioară. Suprafeţe riglate, 1931. Geometria diferenţială proiectivă a reţelelor, 1924 .

Un pedagog înnăscut. Iată mărturia lui Nicolae Mihăileanu, un fost student de-al său. Lecţiile lui Ţiţeica erau de o desăvârşită artă a pedagogiei. La începutul fiecărei ore de curs el recapitula ideile principale ale lecţiei anterioare; lecţia predată era completă şi se încheia cu o privire generală; expunerea era logică, clară, precisă, în stil foarte îngrijit fără să se folosească de nicio notiţă, rezultatele importante erau subliniate prin variaţia intonaţiei; toate calculele se sprijineau pe o puternică intuiţie geometrică. El îşi ţinea întotdeauna cursul la nivelul de înţelegere al studenţilor şi punea suflet în predare, atâta caldă convingere în tot ceea ce expunea încât lecţia lui te cucerea  de la început, te determina să-l urmăreşti  cu viu interes până la sfârşit şi să pleci de la curs cu lecţia învăţată”.

A  înţeles de la mentorul său, Constantin Gogu,  preşedinte al „ Societăţii amicii ştiinţei”  , că menirea unui profesor este să răspândească ştiinţa printre  tineri. Aşa se face că a fost unul dintre fondatorii revistei „Natura” , alături de profesorul Gheorghe Gh. Longinescu  şi care a apărut în perioada 1905-1949.A publicat aici  multe articole  de cultură generală, articole  despre Arhimede, Galilei dar şi despre profesorii săi din facultate.

A susţinut  multe conferinţe publice  pe teme de larg interes.

A  fost Preşedinte al „ Asociaţiei pentru înaintarea și răspândirea  ştiinţelor” al  „ Societăţii române de ştiinţe” al  „ Societăţii matematice din România”. A fost şi vicepreşedinte al „ Societăţii Politehnica” , o asociaţie inginerească înfiinţată   cu ocazia inaugurării  căii ferate Buzău-Mărăşeşti, prima cale ferată proiectată şi construită de inginerii români.  Din 1899 a fost unul dintre „pilonii” Gazetei matematice .

Membru corespondent din mai 1909, apoi Membru  titular  al Academiei Române din 15 mai 1913  , ajungând în 1929 Secretar general al acestui înalt for ştiinţific, după ce în 1928 ocupase funcţia de vicepreşedinte.  A fost ales membru corespondent al Societăţii de ştiinţe din Maryland – SUA,   din Liège- Belgia. În 1934 a  primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Varşovia.

Între 1919 şi 1923 a fost Decan al Facultăţii de ştiinţe din Bucureşti.

Liceul Teoretic din Drobeta- Turnu Severin , Şcoala Generală nr. 21 din Craiova , o altă şcoală din Constanţa, concursuri de matematică, străzi, inclusiv o stradă din Craiova, cartierul Rovine, poartă numele  „Gheorghe Ţiţeica”.

S-a stins din viaţă la data de 5 februarie 1939 în Bucureşti. Avea aproape 66 de ani.

            Așadar, stimați ascultători, azi v-am povestit despre Gheorghe Țițeica- creator al școlii românești de geometrie. Au fost multe informații, date calendaristice care, cu siguranță, nu rămân în memoria unui ascultător. Acum, înainte de încheierea emsiunii, o să reiau caracterizarea  făcută de unul dintre studenții săi. Această caracterizare este un model pentru modul în care profesorii de azi pot să-și organizeze lecțiile.

Iată  caracterizarea menționată:

Lecţiile lui Ţiţeica erau de o desăvârşită artă a pedagogiei. La începutul fiecărei ore de curs el recapitula ideile principale ale lecţiei anterioare; lecţia predată era completă şi se încheia cu o privire generală; expunerea era logică, clară, precisă, în stil foarte îngrijit fără să se folosească de nicio notiţă, rezultatele importante erau subliniate prin variaţia intonaţiei; toate calculele se sprijineau pe o puternică intuiţie geometrică. El îşi ţinea întotdeauna cursul la nivelul de înţelegere al studenţilor şi punea suflet în predare, atâta caldă convingere în tot ceea ce expunea încât lecţia lui te cucerea  de la început, te determina să-l urmăreşti  cu viu interes până la sfârşit şi să pleci de la curs cu lecţia învăţată”.

            Mențiune.

            Emisiunea „Personalități din știință și tehnică” este difuzată la Radio Sud, pe frecvența 97,4 MHz FM, https://radio-online-romania.com/sud-fm, și  on line  radiosud.ro (ASCULTĂ LIVE), de luni până vineri, la ora 21:00.

No Comments »