Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

15 May

14.05.2016 Strada Dimitrie Gerota

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 15.05.16

Strada Dimitrie Gerota.

Dimitrie Gerota este o una dintre personalitățile de referințădin medicina românescă, născut  în orașul nostru Craiova. Dimitrie Gerota s-a născut în data de 17 iulie 1867,  la Craiova, în familia preotului Dimitrie Constantin Gerota.

Avea 19 ani când a fost admis la Facultatea de Medicină din București. La vremea aceea, adică în 1886, Facultatea de Medicină din București avea doar 29 de ani. Fusese înființată în 1857. După șase ani de studii, adică în 1892, obține licența în medicină și pleacă la Paris pentru continuarea studiilor. Rămâne patru ani la Paris. Ca toți tinerii români din acea perioadă, se întoarce în țară pentru a practica profesia pentru care s-a pregătit, medicina. Devine medic practician în București dar i se oferă și posibilitatea de a preda Anatomia tinerilor care  se pregăteu să devină pictori sau sculptori  urmând Școala Națională de Arte Frumoase din București.  Precizez că  Școala națională de Arte Frumoase  fusese înființată în octombrie 1864 prin Decretul Domnitorului Alexandru Iona Cuza, la îndemnurile pictorului Theodor Aman, absolvent al Școlii Centrale din Craiova și fost elev al craioveanului Constantin Lecca și ale pictorului Gheorghe Tăttărăscu.

Printre studenții celebrii ai Școlii se numără mulți craioveni sau olteni, cum ar fi Constantin Brâncuși , Corneliu Baba, Vasile Drăguț, Florin Mitroi.

Pe studentul Constantin Brâncuși, venit la București în 1898, i l-a recomandat  preotul Dimitrie Gerota, tatăl doctorului și profesorului de anatomie Dimitrie Gerota. Cei doi olteni, Dimitrie Gerota și Constantin Brâncuși, lucrează doi ani, între 1900 și 1902, la un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc. A rezutat celebrul Ecorșeu, sau Jupuitul, expus la Ateneul Român în 1903 și multiplicat de către Constantin Brâncuși în patru exemplare, unul ajungând și la Colegiul Carol I din Craiova. Lucrarea prezenta atât de multe detalii încât, copii ale acesteia, au fost folosite multă vreme în școlile de medicină. Este interesant ce spunea Brâncuși despre profesorul Dimitrie Gerota. ”Seriozitatea si punctualitatea cu care își îndeplinea sarcinile didactice, bogăția documentării iconografice, expunerile sale clare și deloc pedante însoțite întotdeauna de desene în crete colorate făcute la tablă cu mâna lui, în timp ce vorbea, construcția regiunii sau a aparatelor făcute, plecând de la simplu la compus, fermeca pe student și-l obliga să urmărească această construcție pe care fiecare era tentat să o copieze pe caiet, desenând în acelați timp cu profesorul, fără ca aceasta să fie o îndatorire imensă”

Cercetările medicale efectuate de medicul Dimitrie Gerota au vizat anatomia și fiziologia vezicii urinare și a apendicelui. Metoda de cercetare utilizată, injectarea vaselor limfatice cu o vopsea solubilă, este cunoscută sub numele ” metoda Gerota”. De asemenea, fascia renală anterioară poartă numele ”fascia lui Gerota”, iar fibroza retroperitoneală  este numită ”sindromul Gerota”.

A aplicat primele radiografii medicale în România și, de aceea , este considerat primul radiolog român.

Adept al operelor de caritate, a înființat, în 1907 un spital care, în acea vreme, i-a purtat numele ”Dr.Dimitrie Gerota”.

A fost ales  membru corespondent al Academiei Române.

În noiembrie 1935 l-a criticat, într-un articol, pe Regele Carol al II-lea, motiv pentru care a fost arestat și închis la Jilava. A murit în 3 martie 1939.

Strada doctor Dimitrie Gerota  face legătura dintre Bd.1 Mai și strada Râului. Începe din zona Fabricii de confecții, trece pe lângă Liceul economic, Complexul meșteșugăresc, Școala generală de hipoacuzici și ajunge în strada Râului.

 

No Comments »