Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

17 Apr

16.04.2016 Strada Ion Tuculescu

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 17.04.16

Strada Ion Tuculescu,

Eram elev în clasa a XI-a. Profesorul  nostru de desen, Trestian Alexandru, proaspăt absolvent de facultate, cu preocupări în zona picturii, ne-a povestit că la Muzeul de Artă din Craiova s-a deschis o expoziție  dedicată pictorului Ion Țuculescu. Pictorul murise în  27 iulie 1962. Ne-a trezit interesul și, împreună cu alți colegi, am vizitat expoziția deschisă pentru scurt timp, cred că numai o lună. Mai târziu am citit că în  perioada februarie- aprilie 1965 fusese organizată la Sala Dalles din București o expoziție retrospectivă, urmată de câteva expozții  la Iași, Craiova, Timișoara, Constanța, Sibiu… Ca student, am citit despre participarea României la Bienala de la Veneția din 1967 cu tablourile lui Ion Țuculescu. Tot în 1967  am cumpărat o carte scrisă de Petru Comarnescu, critic de artă,  publicată la Editura Meridiane din București, și dedicată lui Ion Țuculescu. Cartea are 71 de pagini  și conține 30 de reproduceri după tablourile lui Ion Țuculescu.  Am citit textul și am privit reproducerile. În 1973 s-a deschis la Craiova Casa memorială Ion Țuculescu. Era situată  la intersecția dintre strada Romul și Calea București. Am vizitat expoziția permanentă deschisă aici. Am recitit textul din cartea scrisă  de Petru Comarnescu și am privit  tablourile originale. Casa memorială a fost demolată. Tablorile au fost mutate la Muzeul colecțiilor, care a funcționat câțiva ani pe Calea Unirii nr. 4. Acum sunt expuse sau depozitate la Muzeul de Artă din Craiova. Le-am  revăzut la Craiova. Le-am descoperit și în alte Muzee sau expozții. Într-o vacanță de vară  am văzut câteva la Constanța. Am recitit des textul din cartea lui Petru Comarnescu. Așa a intrat pictorul Ion Țuculescu în viața mea.

În luna februarie a acestui an 2016 a fost lansată cartea concepută de Magda Buce Răduț și intitulată ”Ion Țuculescu la Craiova”. Multe informații despre viața personală, despre perioada petrecută pe front.  Eu l-am regăsit pe pictorul Ion Țuculescu descoperit de mine în 1965  ca elev de liceu.

Ion Țuculescu s-a născut la Craiova în data 19 mai 1910. A urmat școala elementară ”Ion Heliade Rădulescu” din Craiova unde locuia cu părinții, tatăl său fiind director. A fost elev al Liceului Carol I în perioada 1923-1928. La disciplina ”Desen” l-a avut ca profesor pe Eugen Ciolac care, intuindu-i talentul, i-a predat primele lecții de pictură. Tot în perioada liceului l-a vizitat pe pictorul craiovean Eustațiu Stoenescu care l-a determinat să încerce să picteze. Avea 15 ani când a participat la o expoziție de pictură organizată, în 1925, la Prefectura județului Dolj.

Deși talentul său era recunoscut de familie și specialiști, cunoștințele dobândite în liceu despre științele naturale l-au fascinat și a decis, să se înscrie la Facultatea de științe naturale din București pe care a absolvit-o în 1936. S-a înscris și la Facultatea de medicină pe care a absolvit-o în 1939. Planșele desenate de studentul Ion Țuculescu erau o  simbioză naturală între artă și știință.

A fost pe front, ca medic,în 1943.Din 1950 a lucrat ca cecetător științific la Academia Română, apoi la Spitalul Brâncovenesc din București. S-a înbolnăvit și a decedat în data de 27 iulie 1962.

Strada Ion Țuculescu din Craiova, cartier Lăpuș, începe din dreptul căminului studențesc nr. 10, trece pe lângă Școala gimnazială ”Mihai Eminescu”  și ajunge până la calea ferată  Craiova-Calafat.

Le sugerez profesorilor de desen să meargă cu elevii  în atelierele pictorilor craioveni, la expozițiile de pictură din Craiova, la Muzeul de Artă din Craiova.

No Comments »