Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

07 Mar

05.03.2016 Strada Alexandru Buia

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 07.03.16

Strada Alexandru Buia

Numele profesorului Alexandru Buia este legat de  Institutul Agronomic din Craiova, înființat în 1947 și de Grădina Botanică  din Craiova.

Alexandru  Buia a venit de la Cluj unde  şcoala de botanică are rădăcini puternice. Alexandru  Buia ştia că fără o grădină botanică şi un herbar ştiinţific nu se poate asigura un învăţământ superior de  nivel mondial. Înfiinţarea Grădinii Botanice din Craiova a fost rezultatul implicării  mai multor persoane cu putere de decizie din Craiova şi din regiunea Oltenia, a fost rezultatul implicării afective a cadrelor didactice, a studenţilor şi a salariaţiilor Institutului Agronomic, dar persoana catalizatoare a acestor energii a fost profesorul Alexandru Buia. Mai întâi  s-a obţinut aprobarea Ministerului Agriculturii, care a asigurat şi finanţarea iniţială a lucrărilor de amenajare.Apoi, administraţia locală, prin Decizia  din 29 august 1952 a  repartizat Institutului Agronomic  terenul Parcului „ 7 Noiembrie- Fântâna Jianu”. Profesorul Buia  s-a implicat direct în elaborarea  proiectului de amenajare a Grădinii şi a prevăzut toate sectoarele unei grădini botanice universitare. Terenul inţial era plat, iar pentru crearea condiţiilor ecologice  a fost necesară  amenajarea unui microrelief  specific  cu înălţimi  cuprinse între 1,5 şi 30 m. Mai mult, folosind apa  colectată din izvorul fântânii Jianu, construită de Hagi Stan Jianu în jurul anului 1800, s-au amenajat 3 lacuri  , cu o suprafaţă totală  a luciului de apă  de 0,3 ha. Această amenajare a permis cultivarea de specii autohtone şi exotice, erbacee şi lemnoase.

O componentă importantă  o reprezintă  Herbarul. S-a început cu  herbarul  cumpărat de la familia Borza, format din  10.000 de coli  editate  şi a fost completat cu  herbarul profesorului Buia, compus din  cca. 20.000  de coli cu plante presate, colectate din aproape toate  regiunile ţării şi  determinate de acesta. Pe aceste coli a rămas, ca mărturie, scrisul holograf al profesorului Buia.

În 2002,  Senatul Universităţii  din Craiova, a  hotărât ca Grădina Botanică din Craiova să poarte numele ctitorului său, „ Alexandru Buia”.

Alexandru Buia  s-a născut la  data de 23 martie 1911 în localitatea  Sângeorz-Băi, mai demult Sîngeorzul Român, situată pe malul  Someşului Mare. A fost al zecelea copil dintr-o familie cu unsprezece copii. A urmat  Liceul  din Năsăud pe care l-a finalizat în 1929.

La terminarea studiilor universitare la Cluj, în 1934, a obţinut diploma de inginer agronom cu distincţie şi  a fost numit  asistent la  catedra de Botanică şi Fitopatologie, condusă de profesorul Iuliu Prodan.  Sub  îndrumarea acestuia  îşi elaborează teza de doctorat cu titlul „ Cercetări asupra Cuscutelor  din România” , susţinută în 1938 şi publicată un an mai târziu, în 1939. A descoperit mai multe unităţi sistematice noi pentru ştiinţă şi care îi poartă numele: Cuscuta  basarabica Buia, Cuscuta prodani Buia. În 1940 a devenit profesor, iar în 1945 a ocupat funcția de Decan al Facultății de Agronomie din Cluj.

Era o personalitate  cunoscută în lumea botaniştilor când, în 1948, a fost solicitat de Ministerul Învăţământului Public   să vină la Craiova pentru organizarea  Institutului Agronomic şi dezvoltarea  învăţământului agronomic în Oltenia.  Din 1955 şi până în 4 octombrie 1964 , când a trecut în nefiinţă  a fost Rector al Institutului Agronomic „Tudor Vladimirescu” din Craiova .

Strada Alexandru Buia, din cartierul Craiovița Nouă, pornește din strada Arhitect Constantin  Iotzu, oscilează printre blocurile 146, 147 , 150 și ajunge, parcă din întâmplare, în Bulevardul Oltenia.

No Comments »