Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

13 Feb

13.02.2016 Strada Arhitect Constantin Iotzu

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 13.02.16

Strada Arhitect Constantin Iotzu

Numele arhitectului Constantin Iotzu este legat de câteva clădiri monumentale din Craiova: clădirea în care funcționează în prezent Primăria Craiovei, Casa Albă și  Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei situată pe strada Popa Șapcă nr.4.  Numele Iotzu  este legat și de clădirea actuală a Teatrului  Național din Craiova ” Marin Sorescu”, concepută de arhitectul Alexandru Iotzu, fiul arhitectului Constantin Iotzu.

Să le luăm pe rând.

Clădirea în care funcționează Primăria Craiova a fost proiectată în 1906 de celebrul arhitect Ion Mincu la solicitarea  proprietarului Băncii Comerțului, Constantin Neamțu, care începuse afacerea bancară cu 7-8 ani înainte, adică prin 1899. Era o bancă cu capital autohton, iar Constantin Neamțu, ca om politic, vroia să-i ajute pe craioveni. Multă vreme a fost numită de craioveni ”Banca Costică Neamțu”  sau ”Cloșca de Aur”.Construcția clădirii a fost încredințată inginerului Giovanni Peressutti care a  început lucrările  în 1912. Din păcate , în decembrie 1912 Ion Mincu a decedat, iar  execuția a fost urmărită  de arhitectul Constantin Iotzu,  discipol și colaborator al  arhitectului Ion Mincu. Inaugurarea Băncii  a avut loc în 1916,  fiind considerată  una dintre cele mai frumoase clădiri  din țară, atât datorită aspectului exterior cât și interiorului prevăzut cu  vitralii, candelabre, stucaturi și mozaicuri venețiene. Construcția a fost prevăzută cu sistem electric propriu, utilizat pentru iluminat și încălzire, dar și cu ascensor pentru  persoane care există și azi dar nu mai este funcțional.Clădirea și-a păstrat  destinația ințială – Banca Comerțului-  până în 1948. Apoi, până în 1968 a fost  sediul Academiei de Științe Istorice, Arheologice și Etongrafice și sediul ARLUS, adică Asociația  Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică . Din 1968 funcționează aici Primăria Craiovei.

Așa cum se întâmplă de obicei, succesul atrage alt succes. Arhitectul Constantin Iotzu a proiectat, în 1920, Palaturi Ramuri, aflat acum pe strada Popa Șapcă nr. 4, în care a funcționat Editura și Tipografia Ramuri, apoi Întreprinderea Poligrafică. După cutremurul din 1977 , clădirea a fost repartizată Muzeului Oltenia, iar în prezent  găzduiește  Secția de Științe ale Naturii a Muzeului Oltenia. Fațada a fost restaurată de curând ( 2005-2012) așa că vizitatorul poate admira fațada în stil neo-românesc, adoptat de arhitectul Constantin Iotzu, elementele etonografice, colanele scurte și arcurile trilobate care ornează balconul.

Toată lumea a fost mulțumită așa că arhitectul Constantin Iotzu primește, în 1923, o nouă comandă: proiectarea primului bloc de locuințe din Craiova cu 44 de apartamente destinat funcționarilor Băncii Comerțului, numit la început Palatul Nou, cunocut azi sub numele de  Casa Albă. Și această clădire a fost prevăzută cu lifturi pentru persoane.

Constantin Iotzu, aromân,  s-a născut în Macedonia, localitatea Crușova, la data de 28 mai 1884 și a decedat la data de 1 augut 1962 în București.

Fiul său, Alexandru Iotzu, l-a urmat în cariera de arhitect și a lăsat Craiovei o clădire monumentală :Teatrul Național Marin Sorescu.

Strada Constantin Iotzu, este situată în Craiovița Nouă, șerpuiește printre blocuri făcând legătura între Bulevardul Oltenia și strada Tineretului.

No Comments »