Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

07 Feb

06.02.2016 Strada Ion Vasilescu

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 07.02.16

Strada Ion Vasilescu,

Strada Ion Vasilescu, oficial Aleea Ion Vasilescu se pierde printre construcțiile din cartierul Craiovița Nouă. Piața , Complexul BIG, Clădirea Romtelecom  din Craiovița  Nouă sunt situate pe Aleea Ion Vasilescu.Așadar, multe repere pentru a identifica zona în care se află Aleea Ion Vasilescu.

Am consultat ”Un Dicționar al personalităților din Dolj”  publicat în 2005 .Surpriză. La numele Vasilescu se găsesc informații despre două personalități legate de Craiova. Un  compozitor , a cărui activitate  s-a împletit cu viața  culturală a Craiovei, și un medic, care s-a născut la Craiova, este înmormântat la Craiova, iar activitatea lui s-a împletit cu viața medicală a Craiovei.Aleea Ion Vasilescu poartă numele compozitorului sau poartă numele medicului? Aș putea rezolva această dilemă cerând detalii celor care au dat numele străzii.Pot rezolva problema mult mai simplu ! O să vă spun câte ceva despre fiecare. Și unul și altul merită ca numele Ion Vasilescu să fie purtat de o Alee din Craiova, chiar de o stradă.

Începem cu medicul Ion Vasilescu, pentru că s-a născut la Craiova în data de 20 aprilie 1900. A descoperit magia cititului la Școala elementară Petrache Trișcu,  construită și susținută financiar  din  averea fostului viceprimar al Craiovei, Petrache Trişcu-Mircea,  inaugurată la data  de 1 septembrie 1890.

A urmat apoi, între 1912 și 1919 – Liceul Carol I din Craiova.Pasionat de medicină, s-a înscris la cursurile Facultății de Medicină din București, al cărui student i-a fost  timp de șase ani, între 1920 și 1926.L-a atras  cardiologia  și de aceea, în 1930 , a plecat la Paris  pentru o specializare prin doctorat. Și-a susținut Teza în 1932 și este primit ca membru cprespondent  al Societății de cardiologie din Paris.

După terminarea  studiilor, în 1926, s-a angajat la Spitalul Militar din Craiova unde a funcționat până în 1945, devenind șeful secției medicale.Din 1946 a funcționat la Policlinica CFR din Craiova de unde , după 11 ani, adică în 1957 s-a mutat la Spitalul nr. 1 din Craiova ca Medic primar cardiolog.În același an, 1957, a înființat secția de cardiologie  de la Spitalul Filantropia din Craiova.Tot în 1957 este ale  Președintele Centrului de cardiologie din Craiova.

Putem spune, Ion Vasilescu, doctor de inimă.

 

Continuăm cu compozitorul Ion Vasilescu.

Deși s-a născut la București la data de 4 noiembrie 1903, a absolvit Liceul Carol I din Craiova. Studiile muzicale le-a făcut la Conservatorul din București dar și la Conservatorul Cornetti  din Craiova pe care le-a urmat, din cauza războiului, în două etape 1914-1916 și 1919-1923.A fost dirijor la Teatrul Național din Craiova în mai multe stagiuni, dar și la Teatrul de Estradă din București. A fost profesor de muzică la Liceul Frații Buzești, la Liceul Carol I, la Liceul Militar D.A.Sturdza și la Școala Normală din Craiova. Evident, a fost profesor  de teorie și solfegii la Conservatorul Cornetti din Craiova.

A compus multe șlagăre printre care: Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara,Țărăncuță,țărăncuță, Glasul roților de tren.

Putem spune, Ion Vasilescu, doctor pentru inimă.

Așadar, Aleea Ion Vasilescu din cartierul Craiovița Nouă poartă numele unor oameni care s-au ocupat, într-un fel saul altul, de inimă.

 

No Comments »