Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

10 Jan

09.01.2016 Aleea Arhitect Duiliu Marcu

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 10.01.16

Aleea Arhitect Duiliu Marcu

În ultimii 25 de ani s-au construit în Craiova multe case de locuit,  s-au construit și câteva clădiri pentru instituții publice. În opinia mea,stilul arhitectonic caracterizează perioada acestor  ultimi 25 de ani : lipsa unei strategii .În multe domenii au lipsit personalitățile care, prin profesionalismul lor, să impună o strategie specifică României.Sau poate, în vâltoarea vremurilor, n-au avut interlocutori. Oare  arhitectul Duiliu Marcu ar fi putut stavili valul produs de schimbările din 1989?

Duiliu Marcu s-a născut  la Calafat în data de 23 martie 1885 într-o familie modestă. Tatăl său era ofițer îân armata regală, iar mama sa, ca multe soții de ofițeri, era casnică. A început școala la calafay, iar din 1900 devine elev al Liceului Carol I din Craiova. Pentru talentul său la desen  a câștigat multe premii și a fost îndrumat către Școala de Arhitectură din București.În 1906 pleacă la Paris pentru a studia la Școala de Arte Frumoase din capitala Franței.În 1912 s-a reîntors în țară. A proiectat atât clădiri cu destinație de locuință cât și clădiri cu destinație publică îmbinând tradiția arhitecturii naționale cu tendințele  contemporane lui, funcționalitatea cu preferințele beneficiarului și cu propria concepție arhitecturală.

Arhitectul Duiliu Marcu a proiectat, în 1937 , Palatul Victoria din București care prin fațadă  de 90 m2 și prin interioarele sale combină elementele clasice cu concepția geometrică a compoziției.Palatul Victoria a fost sediul Ministerului de externe,a Consiliului de Miniștrii, iar acum este sediul Guvernului. Din 2004 este inclus pe Lista monumentelor istorice.

Deși Hotelul  Athénée Palace fusese construit între 1912-1914,  fiind prima clădire cu structura din beton armat  din București, a fost modernizat în 1937 de arhitectul Duiliu Marcu care a păstrat aspectul special al acestuia, fațadele au fost complet schimbate prin utilizarea arcadelor adâncite.Hotelul a fost prevăzut, atunci, cu cele mai moderne instalații iar reorganizarea holului, a saloanelor de recepție și a sălii de mese i-au asigurat  caracterul funcțional și în zilele noastre.

            Lista clădirilor este lungă, dar trebuie menționate  Biblioteca Academiei Române și Academia Militară, Ministerul transporturilor. A proiectat clădirea Institutului Politehnic din Timișoara.A elaborat studii de sitematizare  pentru București, Brașov, Buzău,Timișul de Sus,Agigea.A proiectat clădiri de locuit de pe  Știrbei Vodă și Bd.Magheru, Bd. Ana Ipătescu din București dar și din  Sinaia. Între 1913 și 1915 , adică imediat după întoarcerea din Franța, a proiectat trei locuințe la Craiova.

A fost profesor la Institul de Arhitectură ” Ion Mincu”   din 1929 și până în 1953. Membru al Academiei Rom\ne din 1955. S-a stins din viața în data de 9 martie 1966 la București.

Strada Duiliu Marcu, de fapt Aleea Arhitect  Duiliu Marcu, din Cartierul Craiovița Nouă, face legătura între Strada George Enescu, din zona Catedralei Sf.Ioan Botezătorul, acum în construcție și Bulevardul Oltenia,zona complexului comercial Orizont. Aleea Arhiect Duiliu Marcu asigură accesul spre Școala generală nr. 30 ” Mihai Viteazul” și Gradinița nr.40.

Aleea Arhitect Duiliu Marcu,  din cartierul Craiovița Nouă, o zonă pietonală  cu personalitate din Craiova.

 

No Comments »