Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

29 Nov

28.11.2015 Strada Stefan Odobleja

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 29.11.15

Strada Stefan Odobleja

În ultima perioadă cuvântul ” atac”  a fost folosit frecvent. Este folosit  în expresiile  ” atac cibernetic” ,  ” apărare cibernetică ” ,”securitate cibernetică”. Eram obișnuiți cu expresii de genul ” sistem cibernetic” , ” Facultatea de cibernetică”.

Istoria consemnează acest termen în Legile filosofului grec Platon cu semnificația de guvernare , de conducere a poporului, a maselor de oameni.

Și în zilele noastre termenul și-a păstrat semnificația inițială , ”arta de a conduce” dar este folosit  pentru sistemele tehnice , pentru a discuta despre conducerea sistemelor tehnice, despre conducerea automată, inteligentă a sistemelor tehnice.

Un automobil fără șofer este un exemplu de sistem automat cibernetic sau sistem automat inteligent. Automobilului i se ” spune”  care este drumul pe care trebuie să-l pracurgă, iar direcția de mers este verificată permanent de sistemul cibernetic prin compararea direcției impuse cu direcția reală. Sistemul cibernetic, ia decizia de a roti volanul automobilului la dreapta sau la stînga pentru ca acesta să se deplaseze pe traseul impus.

Cineva ar putea spune:

– Păi și omul, șoferul face la fel: urmărește  în  minte  distanțele față de reperele exterioare și decide să vireze dreapta, stânga  mai mult sau mai puțin.

Așadar, în cazul automobilului , sistemul cibernetic este reprezentat de creierul omului.Componenta specifică pentru un sistem cibernetic este legătura inversă sau bucla de reacție. Termenul consacrat folosit azi  este  ”feedback ”. La început, dar nu foarte de mult, prin 1948,  a fost folosit de Norbert Wiener , pentru descrierea sistemelor tehnice, iar azi este folosit în cele mai diverse situații.

De fapt , la început a fost  ….românul Ștefan Odobleja.

            În 1938, adică cu 10 ani înaintea lui Norbert Wiener a scris o carte, în limba franceză,   cu titlul ”Psihologia consonantistă” în care afirmă că ” Legea fundamentală care guvernează spiritul și fizicul este ”legea reversibilității” sau  feedback -ul.Aceasta este esența și acesta este meritul lui Ștefan Odobleja.

Craiova îl cinstește pe Ștefan Odobleja în multe feluri.Un liceu și o stradă din Craiova poartă numele Ștefan Odobleja.

Strada Ștefan Odobleja  începe  din dreptul Companiei de apă , situată pe strada Brestei, și urcă spre strada Nicolae Titulescu apoi,  cotește în unghi drept spre strada Maria Tănase.O stradă cu blocuri de locuințe,  o alee printre blocuri.

Ștefan Odobleja s-a născut la data de 13 octombrie 1902 în județul Mehediniți, în apropiere a Vânju Mare, în localitatea Izvorul Aneștilor.A urmat școala primară în satul natal unde a avut parte de un învățător exigent de la care a învățat, pe lângă buchia  cărții, cum să se instruiască și cum să-și dirijeze pasiunea.La Liceul ”Traian” din Turnu Severin a avut parte de un profesor  de la care a învățat atât de bine limba franceză încât și-a scris cărțile în această limbă de circulație internațională.

După liceu a fost învățător   în insula Ada-Kaleh, acum acoperită de lacul de acumulare de la Porțile de Fier. Aici l-a vizitat fostul său profesor Teodor Costescu – directorul Liceului ”Traian” care  văzând preocupările fostului elev l-a îndemnat să urmeze studii universitare de medicină. Așa se face că în perioada 1922-1928  Ștefan Odobleja a urmat cursurile  Facultății de medicină ca bursier al Institutul Militar Medico-Legal  din București. Teza de doctorat a avut ca temă ”Acidentele de automobil”.

A funcționat ca medic militar, mutându-se dintr-o garnizoană.A participat și la al Doilea Război Mondial.”Era mic de statură, îndesat, animat de o forţă aspră, ce se degaja din întreaga sa figură. Avea o privire scrutătoare, în care se citea încleştarea voinţei ţăranului român hotărât să câştige bătălia cu soarta, conştiinţa dreptăţii şi revolta de a nu fi înţeles”. Cânta la vioară.Citea din Gogol, Tolstoi, Mark Twain.

În 1946 s-a retras din armată și a revenit în satul natal în care se simțea foarte bine. Deși prin cartea sa  , ”Psihologia consonantistă”  a revoluționat gândirea științifică fundamentând legile generale care guvernează sistemele, inclusiv sistemul cunoașterii științifice, oficialitățile vremii nu l-au susținut.A pierdut și Ștefan Odobleja dar a pierdut și România. Țara noastră a pierdut  o prioritate mondială în domeniul sistemelor cibernetice, în domeniul sistemelor inteligente. Ștefan Odobleja  s-a stins din viață în 1978, aproape neștiut. Mai târziu, Academia Română i-a recunoscut meritele alegându-l membru de onoare.Și Craiova îi cinstește valoarea. Un liceu și o stradă din Craiova poartă numele Ștefan Odobleja.

 

 

 

No Comments »