Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

16 Nov

08.11.2014.Strada Mihail Bârcă

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 16.11.14

Străzile Craiovei și numele lor

Strada Mihail Bârcă

Strada Mihai Bârcă face legătura între strada Nicolae Iorga și Bulevardul Dacia după ce intersectează străzile Gogu Constantinescu și Simion Stoilov.Aparent un nume mai puțin cunoscut.Spun ”aparent” pentru că este printre puținele străzi din Craiova a cărei placă indicatoare a fost aplicată pe tablă vopsită cu alb și îndoită sub formă de L astfel încât latura scurtă să protejeze placa. Probabil unul dintre locatari a vrut ca numele străzii să fie ușor vizibil sau, poate, a vrut să arate că l-a cunoscut pe Mihail Bârcă, locuitor al Craiovei între 1941și 1975.
Mihail Bârcă s-a născut la data de 5 noiembrie 1888 în localitatea Mileștii Mici, județul Lăpușna din Republica Moldova.Localitatea este bine cunoscută pentru podgoriile sale, pentru Crama care funcționează în această localitate.Oamenii din Mileștii Mici au avut parte încă din 1843 de o școală în sat. Acum, în Mileștii Mici funcționează un liceu teoretic modern, înființat în 1998, și care poartă , din 2003, numele lui Mihail Bârcă.
În 1911 Mihail Bârcă începe studiile în domeniul muzicii la școala muzical- dramatică din Moscova care avea, la vremea aceea, statut de conervator pe care le finalizează în 1914, după care se stabilește la Chișinău unde desfășoară o susținută activitate în domeniul muzical.A fost maestru de cor la Opera basarabeană între 1919 și 1922, dar și profesor de muzică la liceul Alexandru Donici din Chișinău, mai bine de 11 ani, între 1918 și 1929. A fost profesor și la Liceul Ștefan cel Mare din Tighina transnistreană. O vreme, între 1936 și 1940, a funcționat ca profesor de compoziție la Conservatorul municipal din Chișinău. În aceiași perioadă a fost și directorul acestei instituții.În perioada 1940-1941 a fost șef al catedrei de compoziție la Conservatorul municipal din Chișinău.
Din 1941 s-a stabilit la Craiova unde și-a continuat activitatea în domeniul muzical. La început, între 1945 și 1949 a fost profesor de muzică la Liceul militar Dimitrie A. Sturdza din Craiova.În paralel a desfășurat și alte activitități dintre care merită să fie menționată cea de dirijor al Corului de la Biserica Madona Dudu ( 1948-1952), maestru de cor la Școala Populară de Artă ( 1949-1962) sau cea de dirijor al Ansamblului artistic ”Nicolae Bălcescu” (1949-1973).
A compus muzică de teatru, muzică vocal – simfonică, muzică vocală și corală. Având în vedere că s-a născut în Moldova de dincolo de Prut, temele compozițiilor erau inspirate de cântecele și activitățile din această zonă. Câteva titluri sunt edificatoare : “Colind moldovenesc”, “La Nistru, la mărgioara” , “Plângi mireasă”.
A scris și un roman , “Morozeni”.
În activitatea sa muzicală a dirijat mai multe spectacole, printre care „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Evgheni Oneghin” şi „Dama de Pica” de P. I. Ceaikovski, „Faust” de Ch. Gounod, „Traviata”, „Aida” şi „Trubadurul” de G. Verdi, „Paiaţe” de R. Leoncavallo.
S-a stins din viață la data de 1 decembrie 1975.
Presupun că unii dintre ascultătorii Radio Craiova l-au cunoscut și de aceea îi invit la o discuție pe această temă pentru a găsi și alte detalii din viața profesorului de muzică Mihail Bârcă. Este bine cunoscută inițiativa Filarmonicii din Craiova de a susține concerte în spații publice. Cred că un concert cu unele dintre lucrările muzicale ale lui Mihail Bârcă, organizat pe strada Mihail Bârcă ar putea atrage un public nou atât la concertele susținute în spații publice cât și la concertele de la Filarmonică. Sunt convins că un concert organizat în curtea Bisericii Madona Dudu sau în incinta Bisericii Madona Dudu cu câteva dintre lucrările lui Mihail Bârcă poate fi un spectacol de succes.

Gheorghe Manolea

http://www.radiocraiova.ro/strazile-craiovei-3/

No Comments »