Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

06 Feb

07.02.2014 AGIR – arc peste timp,construit de oameni și sprijinit pe știință de carte.

Posted in Mesaje transmise catre... on 06.02.14

Doamnelor și Domnilor,

Discursul meu, intitulat „AGIR – arc peste timp, construit de oameni și sprijinit pe știință de carte „  va avea  două părți, o parte vorbită și o parte fizică și se va încheia cu  un mesaj.

Prima parte a discursului.

Azi , 7 februarie 2014 , participăm la al XXIX –lea Congres AGIR la care s-a propus pentru dezbatere tema  „Formarea inginerului pentru societatea viitorului” .

Menționez că Primul Congres AGIR  s-a ținut la Iași în 1921.

Apoi, la Congresele următoare s-au dezbătut diverse teme importante la vremea aceea.

La Congresul al X-lea , desfășurat între 26 și 29 septembrie 1930 la Craiova ,  s-a dezbătut  ”Problema agricolă”. În documentele Congresului se spunea: ” În Capitala  Olteniei, regiune eminamente agricolă, s-au dezbătut ….. cele mai importante probleme în legătură cu cea agricolă, cea mai mare parte din discuțiuni consacrându-se acestei chestiuni   vaste pentru țara noastră”.  Menționez că la Congres au participat  doi membrii ai Guvernului și multe alte personalități publice. Printre acestea și Nicolae Vasilescu Karpen,  născut la Craiova în anul 1870,  la vremea aceea  Rector al  Școlii Politehnice din București.  A fost și Președintele AGIR între 1931 și 1934. Nicolae Vasilescu Karpen este cunoscut mai ales pentru pilele K,  dar s-a ocupat și de telegrafie și radiofonie. În acest domeniu a colaborat cu  inginerul Mihail Konteschweller, născut la Craiova în 1897. În 1935 Mihail Konteschweller  a făcut o demonstrație ,în Parcul Carol  din București,  cu un vaporaș  telecomandat prin radio. Este considerat, în România, părintele telemecanicii. A scris și două cărți. Una dintre ele, Radioelectricitate, publicată în 1944, a fost premiată de Academia Română.

A doua parte a discursului.

Cu ocazia celui de al XXIX –lea Congres AGIR, Sucursala Dolj oferă Bibliotecii AGIR  cartea scrisă de inginerul Mihail Konteschweller în anul 1944.

Mesajul  nostru.

Domnilor ingineri. Construiți și scrieți cărți ! Cărțile sunt folositoare!

Domnilor profesori. Scrieți cărți și construiți! Construcțiile dăinuie peste vremuri.

Domnilor ingineri și domnilor profesori. Formarea inginerului pentru societatea  viitorului se bazează pe știință de carte, adică pe școală și muncă.

București, 07.02.2014

No Comments »