Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

09 Jul

Nikola Tesla- inventatorul motorului de curent alternativ.

Posted in File din Istoria stiintei si tehnicii on 09.07.11

In ultimele săptămâni a plouat mult. A plouat dar au fost şi multe fulgere. De regulă, ne este frică de fulgere. Acest sentiment , frica, generează, la oameni, şi nu numai la oameni, reacţii  total diferite. Pe unii îi inhibă . La alţii declanşează reacţii creative. Aşa s-a inventat paratrăsnetul. O soluţie pentru a elimina efectele nedorite ale descătuşării acestei  energii fantastice. Mulţi oameni s-au gândit cum să  capteze, cum să stocheze, cum să  folosească această energie. Unii dintre aceştia au făcut o pasiune şi o profesie din utilizarea energiei fulgerelor, iar meritul lor este remarcabil dacă ţinem seama că , în vremea lor, teoria şi practica electricităţii era la început .Unul dintre aceştia a fost Nikola Tesla.

 

Familia

Nikola Tesla s-a născut  la 9 iulie  1856  în localitatea Smiljan , Croaţia.Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX. Invenţiile, precum şi munca teoretică ale lui Tesla au pus bazele cunoştinţelor moderne despre sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazate, sistemele de distribuţie a puterii şi motorul de curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluţie Industrială. Era un visător cu tentă poetică şi calităţi de autodidact .

 Tatăl său,  Milutin Teslea , era preot ortodox , iar  mama sa,  Gica  Mandici, era o femeie extrem de inteligentă care a inventat multe obiecte gospodăreşi aplicate  la ferma sa. Istoria spune că Gica Mandici   l-a născut pe Nikola în timpul unei furtuni de vară cu multe fulgere.Familia Tesla avea trei fete şi doi băieţi.Dane , băiatul cel mare era foarte dotat. De la el a auzit Nikola despre cărţi, despre biblioteci, despre baraje, despre invenţii

Tatăl său vroia  ca Nikola să devină preot, deşi el era atras de ştiinţele exacte. La 17 ani, Tesla s-a îmbolnăvit de holeră ,iar tatăl său , în culmea disperării,  i-a promis că dacă va supravieţui, îl va lăsa  să urmeze cursurile de inginerie.

Descoperirea câmpului magnetic alternativ.

 

Aşadar, între 1875 şi 1881 ,  a urmat, cu câteva  incidente,  cursurile Universităţii Tehnice din Graz, Austria, şi  ale Universităţii din Praga. La  Graz a văzut pentru prima oară o maşină electrică Gramme. Era o maşină de curent continuu, dar el visa la o maşină de curent alternativ. În 1881, când încă nu împlinise vârsta de 25 de ani,  descoperă  existenţa câmpului magnetic alternativ, independent de  fizicianul italian Galileo Feraris  Iată  ce povestea Nikola Tesla :  “Într-o după-amiază,  făceam o plimbare în parc, alături de un prieten, recitând poezii. Pe atunci, ştiam cărţi întregi pe de rost. Una dintre acestea era Faust a lui Goethe. Soarele tocmai apunea, amintindu-mi de un pasaj celebru; ideea mi-a venit ca o străfulgerare de lumină, şi într-o secundă adevărul era dezvăluit. Cu un băţ, am desenat pe nisip diagrama pe care 6 ani mai târziu am prezentat-o în cadrul alocuţiunii de la Institutul American de Inginerie Electrică”. Era motorul  de  curent alternativ, o invenţie care în curând avea să schimbe lumea.

 În perioada stagiaturii, la  Strassburg, în 1883, a construit primul motor de inducţie. În 1884  s-a îmbarcat spre New York   unde a sosit cu 4 cenţi în buzunar. Şi-a găsit de lucru prima dată la Thomas Edison, dar cei doi inventatori aveau  personalităţi divergente aşa că despărţirea lor a  fost  inevitabilă. În 1885  construieşte un motor electric  bifazat şi intuieşte  posibilitatea realizării maşinilor polifazate.

La 1 mai 1893 s-a deschis Expoziţia Mondială de la Chicago. Nikola Tesla instalase aici prima centrală electrică cu generatoare de curent alternativ, iar  vizitatorii au putut vedea  cum s-au aprins sute de becuri alimentate în curent alternativ. Până atunci era aplicat doar sistemul Edison, bazat pe curent continuu.

            Tesla şi telegrafia

            După  finalizarea studiilor la Universitatea Carol-Ferdinand din Praga, în 1881,  a lucrat  la o centrală telefonică  din Budapesta pusă în funcţiune de compania Edison. Tesla a studiat pe toate feţele echipamentele din centrală dar mai ales telegraful multiplex ,care putea  transmise  bidirecţional mesaje , cu speranţa că va găsi soluţia obţinerii curentului alternativ. Acesta a fost începutul. În 1890  inventează telegrafia  cu semnale armonice produse de generatoare electrice rotative. În 1891 a inventat   o bobină de inducţie utilizată  în tehnologia  radio şi care îi portă numele. În 1897 a obţinut un brevet de invenţie pentru un post de radioemisie construit chiar de el. Şi totuşi, oficial, inventatorul radioului  este Marconi. Iată o variantă. La începutul lui 1895, Tesla era pregătit să transmită un semnal la cca 100 km, la Weat Point, New York . Din nefericire, înainte de experiment, un incendiu i-a    distrus  laboratorul împreună cu toată munca sa. Prioritatea lui Tesla  în domeniul undelor radio  este demonstrată de brevetul obţinut   în 1898 pentru o navă teleghidată prin radio , acesta fiind considerat începutul telemecanicii. Demonstraţia a fost făcută cu ocazia expoziţiei  organizată la Madison Square Garden , iar nava în miniatură se mişca pe un lac artificial. Iată ce a notat Tesla.   “Când a apărut prima oară a creat o impresie pe care nici o altă invenţie de-a mea n-a produs-o”.  Prin fraza formulată atunci   ” acestea sunt începuturile unei rase de roboţi, oameni mecanici, care vor face munca laborioasă a omenirii”  Nikola Tesla poate fi considerat  precursor al  roboticii .

Undele staţionare terestre.

Din mai 1899 până în 1900 a locuit în Colorado Springs, unde a efectuat un experiment învăluit în mister  legat de undele staţionare terestre. Iată ce spunea Tesla: ”Observam undele staţionare. Deşi pare imposibil, această planetă, în ciuda dimensiunilor sale, se comportă ca un conductor de dimensiuni mici. Semnificaţia extraordinară a acestui lucru în ceea ce priveşte transmiterea energiei wireless, mi-a devenit clară. Nu numai că puteam transmite orice mesaj telegrafic fără fire oriunde, dar şi să imprim la orice distanţă de pe glob slabele modulaţii ale vocii umane, mai mult, să transmit energie, în cantităţi nelimitate oriunde pe glob, fără pierderi.” Pentru a demonstra această afirmaţie a construit o staţie experimentală cu două bobine  uriaşe cu care a obţinut , aşa cum susţinea într-un articol,  tensiuni de peste 12 milioane de volţi cu care  a produs  fulgere  care măsurau 41 de m şi a aprins, fără fir,   200 de lămpi electrice situate la o distanţă de 40  de km. Prin această experienţă  Tesla  a dovedit ca Pământul este sensibil la vibraţiile electrice de o anumită frecvenţă şi că ar  putea fi folosit ca un conductor  electric. Mulţi se  întreabă şi astăzi  „ Oare a reuşit Tesla să transmită energia wireless?”. Cert este că oamenii au auzit   tunetul de  la o distanţă de peste 40 de km ,  o aură albastră a înconjurat întreaga zonă, fluturii aveau aripi înconjurate de o aură, iar la robinet curgeau pe lângă apă, curenţi electrici. 

Un final  trist

.  În ultimii ani de viată, Tesla era privit ca un om de ştiinţă nebun remarcându-se prin declaraţii bizare despre posibile dezvoltări ştiinţifice.  S-a stins din viaţă la data  7 ianuarie 1943 în New York. Deoarece  nu s-a priceput la administrarea veniturilor proprii, Tesla a murit sărac şi uitat la vârsta de 86 de ani. La ceremonia funerară au  asistat mii de oameni, iar trei Laureaţi ai Premiului Nobel au adus prinosul lor de recunoştinţă “ pentru una dintre cele mai strălucite minţi din lume care a deschis drumul pentru multe dezvoltări tehnologice ale timpurilor moderne”.

După moartea sa numai câteva dintre caietele cu însemnări au ajuns la  nepotul său,  Sava Kosanovich, adăpostite ulterior în  muzeul  Nikola Tesla din Belgrad.Şi  în zilele noastre  oamenii de ştiinţă  mai caută prin caietele sale   noi descoperiri şi invenţii.

tags:

No Comments »