20 May
19.05.2025.Dan Dascălu și cercetările din domeniul microtehnologiilor din România.
Posted in Personalitati din stiinta si tehnica- născute în Oltenia sau legate de Oltenia on 20.05.25
Personalități din știință și tehncă.
Dan Dascălu și cercetările din domeniul microtehnologiilor din România
Azi, la emisiunea Personalități din știință și tehnică, o să vă povestesc despre craioveanul Dan Dascălu și cercetările din domeniul microtehnologiilor din România
. Cuvintele intră și ies din limbajul oamenilor. Cuvintele de specialitate intră și ies din dicționare în funcție de evoluția științei și tehnicii. La această emisiune vorbim despre personalități din știință și tehnică. Vrând-nevrând, vorbim despre știință și tehnică.
Unele cuvinte dispar pur și simplu. Unele cuvinte nu mai sunt folosite de oameni pentru că nu mai au legătură cu obiectele pe care le desemnau. Desigur, vorbim de cuvinte folosite în știință și tehnică.
Puțini dintre noi își mai amintesc de tuburile electronice, numite uneori lămpi, folosite în construirea aparatelor de radio și a televizoarelor.
Unii dintre noi își mai amintesc de tranzistoare, dispozitivele semiconductoare folosite pentru construirea aparatelor de radio și a televizoarelor.
Atât tubul electronic cât și tranzistorul au, din punct de vedere tehnic, același rol, îndeplinesc aceeași funcție: amplifică semnalul electric transmis prin cablu sau prin unde electromagnetice.
Cineva ar putea spune:
-Și totuși, acum avem în casele noastre cel puțin un televizor, un radio, un casetofon, un calculator. Cum este amplificat semnalul electric în aceste echipamente?
Principiul de amplificare a rămas același dar evoluția tehnologiei a permis reducerea dimensiunii elementelor componente. La început a fost tubul electronic. În 1948 a fost inventat tranzistorul care a înlocuit tubul electronic, deși este de câteva zeci de ori mai mic. Deși tranzistorul a fost o invenție pionier, comunitatea științifică nu a reacționat. Nu a reacționat pentru că nu se întrevedea o aplicație. Nu a reacționat pentru că mentalitatea specialiștilor din 1948 era alta. Au mai trecut patru ani până când dispozitivul semiconductor, numit tranzistor, a fost folosit pentru prima dată, într-o aplicație cu impact social. A fost folosit la realizarea unui aparat auditiv. Avea toate atributele necesare: dimensiuni mici, consum de energie redus.
Așadar, stimați ascultători, se poate spune că tehnologia a evoluat, istoric vorbind, pentru a răspunde unor necesități sociale.
În 1960 a fost realizat primul circuit integrat, sau CIP, care, deși conține câteva zeci de tranzistoare, are dimensiunea unui tranzistor clasic .Apoi, miniaturizarea a continuat.
Această evoluție pentru reducerea dimensiunilor componentelor electronoice este rezultatul cercetărilor făcute de specialiști.
Unul dintre cercetătorii din acest domeniu a fost și craioveanul Dan Dascălu.
Dan Dascălu s-a născut la data de 5 aprilie 1942 în Craiova. Studiile primare le-a făcut la Școala Generală nr. 50 din București.
A urmat Liceul Sf. Sava din București pe care l-a absolvit în 1960. În același an a fost admis la Institutul Politehnic din București, Facultatea de electronică și telecomunicații, care fusese înființată cu doar șapte ani înainte, în 1953. A obținut titlul de inginer în 1965. A urmat o specializare în Anglia, la Universitatea din Birmingham, după care, în 1971, a obținut titlul de doctor inginer. În 1976 a ocupat, prin concurs, postul de conferențiar universitar, iar în 1990 a devenit profesor. În 2012 a fost pensionat dar și-a continuat activitatea de cercetare.
După doi ani, în 1973, a înființat Laboratorul de cercetare pentru „Dispozitive semiconductoare de microunde”. Cercetările au avut un pronunțat caracter aplicativ, fiind realizate în colaborare cu unitățile de producție din acea perioadă: Institutul de Cercetări pentru Componente Electronice ICCE și Întreprinderea de Piese Radio și Semiconductori IPRS Băneasa, înființată în 1962. Componentele electronice realizate la IPRS Băneasa era exportate în țările care, atunci, făceau parte din Consiliul de Ajutor Economic Reciproc CAER, creat în 1949. Întreprinderea Electromagnetica București, înființată în 1930, a fost implicată în realizarea primelor radiorelee digitale de microunde construite în România.
Pentru activitatea desfășurată și rezultatele obținute, a fost ales ca Membru Corespondent al Academiei Române, iar în 1993 a fost titularizat.
Din această poziție, în 1993 a fondat Institutul de Microtehnologie, devenit mai târziu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie IMT București, primul institut dedicat microtehnologiilor din estul Europei. Decizia de înființare a acestui Institut s-a dovedit una de perspectivă având în vedere că, în prezent, domeniul este considerat cheia competitivității industriale.
Pentru rezultatele oținute a primit, în 1974, Premiul Traian Vuia al Academiei Române, iar în 2000 Ordinul „Serviciul Credincios” , cu grad de Ofițer.
S-a stins din viață la data de 10 februarie 2021. Avea 79 de ani.
De regulă, la finalul fiecărui episod, vă recomand să descoperiți locuri legate de personalitatea evocată. Azi voi face o recomandare și un apel către dumneavoastră.
Vă recomand ca într-o zi de lucru, de luni până vineri, să mergeți la Muzeul Politehnicii din București, strada Polizu, mai bine spus strada Gheorghe Polizu nr.1. Muzeul funcționează într-unul dintre pavilioanele fostei Școli Naționale de Poduri și Șosele, transformată în 1920 în Școala Politehnică din București. Una dintre săli este dedicată aparatelor de radio și telecomunicațiilor. Găsiți aici un telefon pentru mediu exploziv conceput de cel care vă vorbește în anii 1973-1975 și fabricat la Electromagnetica București până prin anul 2000. Acest telefon cântărește două kilograme și a înlocuit, la vremea lui, adică în 1975, un telefon care cântărea 20 de kilograme.
La final vă invit să ne gândim împreună cum am putea aduna, la Craiova, exponate pentru un Muzeu al Științei și Tehnicii. Să începem cu aparate de radio!
Mențiune.
Emisiunea „Personalități din știință și tehnică” este difuzată la Radio Sud, pe frecvența 97,4 MHz FM, https://radio-online-romania.com/sud-fm, și on line radiosud.ro (ASCULTĂ LIVE), de luni până vineri, la ora 21:00.