Strada Constantin Lecca.
Strada Constantin Lecca începe din spatele unui bloc situat pe strada Nicolae Titulescu, traversează strada Iancu Jianu, apoi strada Obedeanu și ajunge în strada Brestei. Într-o vreme s-a numit Comuna din Paris. Pe această stradă, centrală și cu vechime, au fost construite multe case frumoase, arătoase. Unele s-au păstrat. Multe s-au renovat și amintesc de vremurile de glorie ale Craiovei. La numărul 29 se află casa construită de Constantin Lecca în 1841 pe un teren cumpărat de la Grigore Otetelișanu, unde s-a născut, în 1843, și unul dintre cei șapte copii ai săi, George Lecca, erou în Războiul de Independență. Trebuie spus că soția lui Constantin Lecca, Victoria, provenea din familia Otetelișanu. Tot aici, pe strada Constantin Lecca, se află și Casa Averescu, acum într-o stare avansată de degradare. Una dintre intrările în Grădina Botanică ”Alexandru Buia” este pe strada Constantin Lecca, iar sediul adminsitrativ funcționează în casa Otetelișanu.
Constantin Lecca s-a născut la Brașov în 1807 și a venit la Craiova când avea vârsta de 26 de ani. A venit ca profesor de desen și caligrafie la Școala centrală din Craiova, adică la actualul Colegiu Naționa Carol I. Trebuie spus că postul de profesor de desen și caligrafie a fost înființat în Țara Românească la 1 iulie 1831. Așadar, Constantin Lecca a fost primul profesor de desen din Craiova. A fost un model de profesor dedicat meseriei lui, fapt remarcat și de Petrache Poenaru, directorul Eforiei Școalelor, care propune să i se mărească salariul de la 300 de lei la 400 de lei. Mai mulți dintre elevii săi au devenit pictori celebrii. Unul dintre ei, Theodor Aman, a pictat ”Hora Unirii la Craiova” în care a imortalizat clădirea Școlii Centrale din Craiova. Deși a stat la Craiova numai 15 ani a reușit să lase urme vizibie și azi. A pictat ”Portretul profesorului Grigore Pleșoianu”, unul dintre întemeitorii Școlii centrale. În perioada 1840-1844 a pictat biserica Sfântu Ilie și biserica Madona Dudu. Le-a pictat în stil ”occidental”, fiind primul pictor român care a folosit acest stil. Picturile nu s-au păstrat deoarece cele două biserici au fost dărâmate și apoi reconstruite.A introdus câteva noutăți în pictura bisericească printre care pictarea icoanelor pe suport metalic și pe mușama maruflată pe lemn.
Să nu uităm! Constantin Lecca a fost pictor dar a iubit istoria. Dovada. Picturile domnitorilor din Moldova și Țara Românescă: Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Dragoș Vodă, Radu Negru, Radu Șerban.
Cosntantin Lecca a fost pictor, a fost profesor dar s-a implicat foarte mult în activitatea culturală a Craiovei fiind un veritabil animator cultural. Ca student la Buda a învățat cât de importantă este o revistă pentru educația culturală a comunității, a învățat cum se editează și cum se tipărește o revistă. Apoi, ca cetățean al Craiovei a înființat, în 1837, prima tipografie din Craiova și a editat revista ” Mozaicul”, prima revistă de culturală din Oltenia. Revista conținea articole științifice și literare prin care cititotul era îndemnat ”să ducă o viață simplă și morală”. Tipografia a funcționat în casa construită de el și situată pe actuala stradă Constantin Lecca.
A participat activ la Revoluția de la 1848, iar după înfrângerea acesteia a plecat din țară. S-a reîntors când vremurile i-au permis și a locuit la București până în 3 octombrie 1887.
Azi v-am povestit despre numele străzii Constantin Lecca, pictor, profesor, animator cultural. Vă propun ca, după ce parcurgeți strada Constantin Lecca, să vă plimbați prin Grădina Botanică ”Alexandru Buia”, apoi să mergeți la Muzeul de Artă din Craiova unde sunt expuse multe dintre tablorile pictate de Constantin Lecca. Zăboviți o clipă mai mult în fața tabloului ”Uciderea Brâncovenilor”.