Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

12 Apr

11.04.2015 Strada Brazda lui Novac

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 12.04.15

Strada Brazda lui Novac,

Strada Brazda lui Novac este una dintre cele mai lungi străzi din Craiova. Începe din strada Amaradia, zona Bisericii Sfântul Nicolae , cunoscută și ca Biserica Belivacă, adică aproape din zona centrală a Craiovei și ajunge până la calea ferată, îndreptându-se puțin spre Gară, până în apropierea pasajului subteran care duce spre nordul județului Dolj, adică până în apropierea străzii Frații Golești.
Pe strada Braza lui Novac pot fi întâlnite case vechi și case noi, blocuri mai noi sau blocuri mai vechi, școli de ranguri diferite și o Universitate,o biliotecă a Centrului cultural German-Britanic, cabinete medicale de toate tipurile, farmacii, restaurante mai mici sau mai mari, o piață agroalimentară, benzinării, spălătorii auto,semafoare și unul sau două sensuri giratorii.Pe strada Brazda lui Novac funcționează și un Laborator pentru protecția mediului, funcționează cofetării, dar și mai multe Bănci comerciale. Este și un mic părculeț cu bănci pentru odihna celor care se plimbă prin zonă. Spațiul pentru comercializarea florilor este , parcă, mai bine amenajat decât spațiile de pe Bulevardul Nicole Titulescu sau de pe Calea București. Un călător pe strada Brazda lui Novac poate găsi chioșcuri pentru ziare, librării din care poate cumpăra cărți. Craioveanul sau vizitatorul găsește pe strada Brazda lui Novac o stație pentru taximetre dar și pubele pentru deșeuri din material plastic sau hârtie. Pe strada Brazda lui Novac funcționează magazine de toate tipurile: pentru produse alimentare, pentru produse gospodăreștii, pentru poduse de papetărie, pentru produse de vestimentație. Îi lipsește un hotel sau măcar o pensiune unde călătorul să găsească un loc de cazare, dar într-un an de zile se va finaliza o construcție cu această destinație.
La început strada este îngustă și se circulă pe un singur sens. Într-o altă zonă are patru benzi și un scuar verde. Pe altă porțiune are doar două benzi pe sens. Partea finală , situată în apropierea căii ferate se îngustează și se transformă într-o alee. Strada Brazda lui Novac are și o particularitate. La intersecția cu străzile Șerban Vodă și 1 Decembrie 1918 se desparte în două ramuri, cu același nume, Brazda lui Novac, și care se reîntâlnesc după cca 800 de m. Între cele două ramuri este o insulă cu case vechi și construcții noi. Ar putea fi numită Insula străzii Brazda lui Novac. Dacă ar fi fost dreaptă și la fel de largă pe toată lungimea ar fi putut purta nume de Bulevard.
Nu poate fi numită Bulevard dar se numește …Brazdă, Brazda lui Novac, iar numele său a fost dat , se poate spune că a fost luat, că a fost adoptat de un cartier. Cartierul Brazda lui Novac. Nici nu este de mirare. Numele Brazda lui Novac vine din legendă. Pot spune că vine din legende.
Iată una dintre legende.
De mult, tare de mult, trăia prin locurile noastre un uriaș cu numele Novac. Era așa de puternic încât învingea de unul singur oștiri împărătești vestite. Dar se lupta numai cu cei care nu le dădeau pace românilor. Era puternic. Era uriaș .Mânca pe măsura mărimii lui. Din vremea lui a rămas și vorba ” A mâncat cât Novac”. Era un om mândru care nu vroia să fie ajutat de alții în luptă ca să nu le pună și lor viața în primejdie.Lupta de unul singur.Povestea spune că în vremea în care oamenii au început să folosească praful de pușcă și să renunțe la lupta dreaptă voiniceacă, Novac s-a mâhnit tare mult și a zis:
-” O, Doamne! Până acu mi-a fost vitejia! De azi înainte poate orice om, oricât de nimic ar fi, să mă curețe de pe Pământ, fără să dau piept cu el. Și-apoi a venit și păcătoșenia asta de fudulie pe Pământ! Știu, dar, ce-oi face, ca să nu mă poată răpi orice nătăfleață! ”
După ce a rostit aceste vorbe și-a luat plugul la care erau înjugați doi boi și a tras o brazdă adâncă și lungă de nu i se vedea sfârșitul. La capătul brazdei s-a acoperit cu pământ, movila arătând locul în care Novac s-a îngropat cu boii și plugul. În aminterea vitejiei uriașului, oamenii i-au zis ” Brazda lui Novac”.
O altă legendă spune că un mare blestem căzuse pe capul oamenilor dintre Dunăre și Munți. În fiecare lună trebuiau să plătească tribut unui balaur cu trei capete care ieșea dintr-o fântână. Tributul era o copilă, o tânără fecioară nevinovată. I-a venit rândul celei mai frumoase fete din ținut, fata Craiului. Dimineața, fata Craiului s-a așezat lângă fântâna ucigașă. Aștepta și plângea. Tocmai a trecut pe acolo un voinic cu numele de Novac. Fata i-a povestit despre necazul neamului său. Novac s-a luptat cu balaurul și l-a învins, iar drept răsplată Craiul i-a dăruit împărăția și pe fată de soție.
De bucurie și ca toată suflarea din țară să știe că el, Novac, l-a răpus pe balaur, a pus mâna pe sabie și a tras prin toată țara o brazdă. Oamenii i-au zis ” Brazda lui Novac”.
Ce spun istoricii.
Istoricii menționează existența unui val de pământ, cu rol de apărare, care se întinde din județul Mehedinți, de la gura Topolniței, trece prin Oltenia și Muntenia și ajunge la Brăila. Istoricii menționează și un al doilea val în partea de sud care începe de la Olt și trece prin apropierea orașului Alexandria.
Istoricul oltean Florin Ridiche spune : ”În zona Craiovei, la nord de Centura de Nord a oraşului, mai precis între poligonul militar şi Staţiunea de cercetare Şimnic, pe o porţiune de 900 de metri este vizibilă Brazda lui Novac. Nefiind marcată, fără nici-o plăcuţă de identificare, trece neobservată, căci foarte puţini sunt cei care ştiu că valul de pământ, identificat în urma unor cercetări arheologice în 2004, ascunde multă istorie”.
Brazda lui Novac – o stradă care are și istorie și legendă. Mai mult.Legenda este pictată în tehnica Graffiti pe zidul Liceului tehnologic Transporturi căi ferate.

No Comments »