Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

11 Jan

10.01.2015 Strada Nicolae Iorga

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 11.01.15

Strada Nicolae Iorga,

Strada Nicolae Iorga este una dintre străzile maestuoase din zonele noi ale Craiovei, pe măsura numelui pe care îl poartă. Are două benzi pe sens. Cam pe la jumătatea străzii este un spațiu generos, cu un monument în formă de flacără stilizată, așa cum a trăit Nicolae Iorga. În acest spațiu sunt amenajate locuri de joacă pentru copii. Nicolae Iorga a avut 10 copii. Strada Nicolae Iorga are formă de sabie dacică. Nici că se putea o formă mai potrivită pentru istoricul Nicolae Iorga.Începe din strada Frații Golești și se termină la intersecția cu strada Dezrobirii. Înspre strada Nicolae Iorga afluează strada Rovine, parcă pentru ai mulțumi istoricului Nicolae Iorga că a susținut ipoteza că bătălia de la Rovine s-a dat pe teritoriul actual al Craiovei. Din strada Nicolae Iorga pornește ,spre deal, strada Virgil Madgearu. Amândoi , Nicolae Iorga și Virgil Madgearu, au fost asasinați în aceiași zi – 27 noiembrie 1940.Au fost înmormântați în aceiași zi.
Nicolae Iorga s-a născut la data de 5 iunie 1871 la Botoșani. A fost un copil minune. Studiile elementare și gimnaziale le-a făcut la Botoșani. Deși avea numai 9 ani, știa atât de multe despre Istoria României încât profesorii săi l-au îndemnat să le predea colegilor săi. Avea 13 ani când a scris primul articol în ziarul Românul.A început liceul la Botoșani dar la continuat la Iași pe care l-a absolvit în 1888 cu media 9,24 . S-a înscris la Universitatea din Iași pe care a absolvit-o într-un singur an, cu dispensă de la Minister, obținând diploma ” magna cum laude” . Lucrarea de disertație elaborată a fost remarcată atât de membrii Academiei române, care l-au considerat ” o minune de om” , cât și de opinia publică.
A obținut o bursă cu durata de patru ani pentru studii universitare. Și-a început studiile în Italia, apoi le-a continuat în Franța , la Paris,precum și în Germania la Berlin și Leipzig, obținând titlul de doctor în 1893, adică la vârsta de 23 de ani. În anul astfel câștigat s-a documentat asupra vieții domnitorului Petru Șchiopul și Mihai Viteazul. S-a reîntors în țară pentru scurt timp, apoi a plecat din nou în Olanda și Italia pentru a continua documentarea privind viața lui Mihai Viteazul.În 1897 a fost ales Membru Corespondent al Academiei Române.Avea 26 de ani. În 1911 a devenit Membru al Academiei Române. Cu această ocazie a ținut discursul ” Două concepții istorice”.
A făcut mai multe vizite de documentare în Transilvania, care aparținea atunci Austro-Ungariei, la Bistrița, Sibiu și Brașov, analizând rolul de precursor al lui Mihai Viteazul în Unirea Principatelor. Ca rezultat al acestor cercetări a publicat,în 1912 ,, Trei drame, grupând ”Mihai Viteazul”, ”Învierea lui Ștefan cel Mare” și ”Un domn pribeag”
Nicolae Iorga este cunoscut și pentru Școala de vară înființată la Vălenii de Munte în anul 1908, ca centru academic și cultural, la care au participat numeroase personalități din România și din întreaga lume.
A predat la Universitatea din București și la Paris, având o activitatea științifică impresionantă. A scris cca 1250 volume și 25.000 de articole și studii.
Opera istorică a lui Nicolae Iorga conține monografii privind armata ,Biserica, domnitori români, familii de boieri, tipărituri, orașe. A publicat 25 de volume în perioada 1901-1913 și 10 volume în perioada 1936-1939, privind istoria românilor, 5 volume privind Istoria imperiului otoman la care se adaugă numeroase articole.
Opera literară a lui Nicolae Iorga cuprinde poezii, romane istorice, memorii, volume de călătorii.
Pe Nicolae Iorga îl regăsim și ca istoric literar, prin lucrări precum Istoria literaturii române,Istoria literaturii religioase a românilor.
În activitatea politică , începută la vârsta de 36 de ani, îm 1907, a fost consilier regal, deputat în Parlament, Presedintele Adunării Deputaților,Președintele Consiliului de Miniștri, Președintele Partidului Naționalist-Democrat,Președintele Senatului,Ministru de Interne, Ministru de stat.
Așa cum spuneam la început, Nicolae Iorga a avut zece copii .Puțini dintre ei a ajuns la maturitate și s-au dedicat unor meserii diferite de a tatălui lor. Una dintre fiice, Magdalina, a devenit pictor, unul dintre băieți a făcut studii inginerești, iar al doilea băiat a făcut studii medicale. Doar Liliana Iorga , cunoscută pentru sculpturile sale, s-a ocupat și de istorie.
Nicolae Iorga s-a opus Gărzii de Fier, motiv pentru care , în după amiaza zilei de 27 noiembrie 1940, un grup de legionari l-au ridicat de la vila sa din Sinaia și l-au împușcat lângă localitatea Strejnicu, sitută la 12 km de Ploiești. Comunitatea internațională a fost consternată de această crimă. Mai multe universități din lume au arborat drapelul în bernă.În țară, datorită condițiilor politice din acea vreme, manifestările au fost interzise. Cel care ” a întrupat puterea de muncă intelectuală a nemaului nostru în gradul cel mai înalt” a avut parte, atunci,doar de o ceremonie la Academia Română.
În Craiova,strada Nicolae Iorga, este una dintre străzile maestuoase din zonele noi ale urbei nostre, pe măsura numelui pe care îl poartă.Nicolae Iorga

No Comments »