18 Jul
18.07.2012 .Cheia pentru Cutia….ideilor!
Posted in Evenimente în imagini (galerie foto) on 18.07.12
Discuția este Cheia pentru Cutia ….ideilor!
Mă întâlnesc destul de des , dar nu sistematic, cu domnul ing. Alexandru Manda. Iubitor de tehnică ( este inginer) , iubitor de cultură ( O…, Doamne, câte a văzut și câte știe), doritor de discuții profesionale și culturale ( este Sarea și Piperul la Colocviile AGIR Dolj).
Ne-am întâlnit și azi, 17 iulie 2012, pe răcoare.
Am băut o cafea în biroul de la Tipografie, preparată de domnia sa dis-de-dimineață în bucătăria de acasă, îndulcită cu miere de albine și ținută caldă într-un termos. Fiecare dintre noi vrea să povestească din întâmplările recente. Ne ascultăm cu răbdare. Eu am mai puțină răbdare, dar îi urmăresc cu același interes atât povestirile cât și ..pauzele. În aceste pauze eu încerc să-mi imaginez scena pe care urmează să mi-o povestească. Nu știu de ce face pauze în povestirile domniei sale.
Azi mi-a povestit despre o excursie la Polovragi. Mi-a povestit despre opririle făcute pe drum. La Filiași.La Țânțăreni. În spatele gării din Filiași s-a plasat bustul lui Eminescu. Știam că a stat o vreme la Florești. Nu știam că venea săptămânal la gara din Filiași să-și ridice, de la Post- restant, corespondența. În Târgul de la Țânțăreni este o Placă ce aduce aminte celor de azi că acolo a poposit câteva zile Tudor Vladimirescu.
De data asta, în pauzele povestirii lui Alexandru Manda, îl vedeam pe Constantin Brâncuși venind spre Craiova sau întorcându-se spre Gorjului lui, îl vedeam pe Ştefan-Ioan Georgescu-Gorjean – „constructorul” Coloanei Infinte, mergând spre Petroșani, la 1 septembrie 1928 să-și înceapă activitatea de inginer la Societatea Anonimă Română pentru Exploatarea Minelor de Cărbuni Petroşani , mergând, mai târziu, la Tg. Jiu să ridice Coloana așa cum i-a povestit Brâncuși, mai întîi la Paris, apoi la Petroșani.
S-a terminat povestea. S-a terminat și cafeaua îndulcită cu miere.
Atunci, parcă pentru amândoi în același timp, s-a deschis….Cutia ideilor.
Să organizăm cu membrii AGIR Dolj un …Pelerinaj la Masă, la Poartă, la Coloană. Să începem de la Școala de Arte și Meserii, unde a învățat Brâncuși, să trecem pe strada Madona Dudu nr. 23, unde s-a născut Ştefan-Ioan Georgescu-Gorjean – „constructorul” Coloanei Infinte și unde a locuit o vreme Brâncuși,să ajungem la Tg. Jiu și să-i întâlnim pe colegii din AGIR Gorj.
O discuție la o cafea îndulcită cu miere de albine a deschis …Cutia ideilor.