29 Jan
Faxul : o invenţie înaintea timpului său.
Posted in File din Istoria stiintei si tehnicii on 29.01.11
În zilele noastre folosim în mod obişnuit faxul pentru a transmite documente scrise sau desenate . Mulţi cred că este o invenţie a ultimilor ani. Şi totuşi …faxul a fost inventat înaintea telefonului.
Primul pas : telegraful electrochimic.
Istoria faxului , o abreviere a cuvântului latin facsimil, a început în anii 1840 , doar la câţiva ani de la inventarea telegrafului . Vorbim aici de o perioadă în care curentul electric era generat de baterii. Telegraful folosea conductori electrici neizolaţi , întinşi de-a lungul liniilor de cale ferată . La staţia de transmisie era montat un întrerupător care închidea şi deschidea circuitul de alimentare a unui electromagnet de la staţia de recepţie . Aici, la recepţie, electromagnetul producea un sunet mai lung sau mai scurt conform codului Morse, decodificat de operator.
Chiar şi cu aceste mijloace primitive , câţiva inventatori au reuşit să dezvolte un mecanism capabil să transmită imagini şi înregistrări la mare distanţă . Primul dintre ei a fost scoţianul Alexander Bain care, în 1843, a înregistrat un brevet de invenţie al unui telegraf electrochimic automat . Invenţia lui Bain se baza pe un proces electrochimic prin care un curent electric trecea printr-o hârtie îmbibată cu o soluţie de potasiu , cauzând o înnegrire a hârtiei în funcţie de intensitatea curentului.
Pentru a citi articolul, faceţi click aici!