Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

22 Apr

21.04.2024.Fortunescu D.Constantin,cărturar care s-a născut în Craiova, a trăit în Craiova și pentru Craiova.

Posted in Personalitati din stiinta si tehnica- născute în Oltenia sau legate de Oltenia, Uncategorized on 22.04.25

Personalități din știință și tehnică  

Fortunescu D.Constantin-cărturar care s-a născut în Craiova, a trăit în Craiova și pentru Craiova.

Azi, la emisiunea „Personalități din știință și tehnică”, o să vă povestesc  despre

Fortunescu D.Constantin- cărturar  care s-a născut în Craiova, a trăit în Craiova și pentru Craiova.

În urmă cu ceva ani am sărbătorit 50 de ani de la absolvirea liceului. În cuvântul  rostit în fața colegilor, al elevilor și al profesorilor  cu care ne-am  întâlnit atunci, am spus : „Acum, după 50 de ani, mai bine spus și acum, după 50 de ani, le mulțumim profesorilor noștri de atunci pentru exigența lor, pentru bunătatea lor, pentru  dăruirea lor, pentru stângăciile lor, pentru prietenia lor. Din toate și de la toți am învățat ceva”.

Așa mi-am adus aminte de  Constantin D. Fortunescu.

În Dicționarul Personalităților din Dolj se menționează.

„Constantin Fortunescu s-a născut la data de 28 octombrie 1874 la Craiova. A absolvit Liceul Carol I din Craiova și Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București. Elev fiind, face parte din grupul editorial al Revistei Școalei, sub îndrumarea profesorului și gazetarului Gheorghe T. Buzoianu. Profesor de limba franceză la Liceul Carol I din Craiova, timp de 40 de ani, între 1897și 1937. Pentru a se perfection în limba franceză a fost trimis la Paris,  de Spiru Haret, unde a stat un an. A înființat Societatea Prietenii Științei (1915), revista Arhivele Olteniei (1922) și Filiala Arhivele Statului (1931) al cărei prim director onorofic a fost. A fost secretar general la Ministerul Instrucțiunii Publice, sub ministeriatul lui Nicolae Iorga, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor Olteni (1937), președinte al Cercului franco-român din Craiova, delegatul profesorilor la congrese internationale din străinătate, cărturar cu mari contribuții la dezvoltarea vieții culturale a Craiovei, rafinat bibliofil, colecționar de opere de artă, profesor emerit. A colaborat la Ramuri, Oltenia și alte publicații.”

Pentru a-l cunoaște mai bine pe Constantin Fortunescu merită să citez și din cartea profesorului Nicolae Andrei „Istoria învățâmântului din Craiova”:  „..în anul 1902, la 24 martie, ia ființă, din initiativa C. D. Fortunescu, societatea „Cooperațiunea școlară”. Societate alcătuită din totalitatea profesorilor și elevilor liceului. „Cooperațiunea școlară” avea drept scop  să realizeze o mai mare apropiere între elevi și profesori, pentru a facilita acestora din urmă îndeplinirea misiunii de educatori și institutori ai celor dintâi. Societatea își mai propunea să realizeze strângerea relațiilor de camaraderie între elevii școlii, dezvoltarea gustului literar și artistic al acestora, ajutorarea materială a elevilor săraci”.

A scris Istoria Tiparului Țărilor Române, rămas sub formă de manuscris și păstrat la Biblioteca Academiei Române.

În 1966 Liceul Nicolae Bălcescu, adică Liceul Carol I, sărbătorea 140 de ani de existență. Cu această ocazie  a fost publicat un volum omagial în care personalitățile  vremii au evocat profesorii care au făcut istorie la acest liceu.

Iată ce spunea, în 1966, profesorul Constantin Papastase despre măestria pedagogică  la care ajunsese Constantin Fortunescu.

„Acum 36 de ani când am venit în Craiova ( adică în 1930), profesorul Constantin.D. Fortunescu atinsese apogeul carierei sale profesionale. Era secretar al Ministerului Învățământului, ministru fiind Nicolae Iorga. În plinătatea lui fizică și intelectuală el domina activitatea culturală a orașului. Figura lui senină m-a atras, glasul lui blând mi-a mers la inimă…Constantin Fortunescu  întrunea în el nu un om, ci mai mulți deodată: profesorul, animatorul, omul de cultură. Cu glasul lui blând și modelat vorbea mișcător în fața elevilor. Răbdarea cu care stăruia pe lângă fiecare elev pentru a- ajuta să descifreze tainele limbii lui Moliére, La Fontaine, Victor Hugo, Balzac și ale altor titani ai literaturii francize, căldura cu care știa să îmbrace vorba  lui blândă și prietenească, intuiția cu care putea să descifreze în fiecare copil elemental poziti și să-l valorifice, toate găseau în profesor o îmbinare armonioasă care îl apropia de oamenii în devenire…Căci apa înțeleciunii sale era fermecată și fiecare (elev) devenea om, sorbind-o.

Bunătatea îi stimula acțiunile, înțelepciunea și omenia le da pecetea intelectualității”.

Constantin Fortunescu s-a stins din viață la data de 21 septembrie 1965. Avea 91 de ani.

Oamenii urbei noastre  îi recunosc valența de „cărturar născut la Craiova”  și prin strada care îi poartă numele: strada  C.D.Fortunescu.

Patronime  Nicolae Andrei

La finalul episodului de azi, în care v-am povestit despre un om care a trăit pentru Craiova,  vă recomand ca într-o sâmbătă sau într-o duminică,  să faceți o plimbare pe strada Constantin Fortunescu.

Strada C .D. Fortunescu începe din zona  Detașamentului de Pompieri, denumit în prezent Inspectoratul pentru Situații de Urgență Oltenia. Cei care n-au trecut prin zonă de mai multă vreme vor avea surpiza să găsescă o clădire nouă, impunătoare. În câteva minute se ajunge la intersecția cu strada Eugeniu Carada. Deși aici este o încrengătură de străzi, strada C. D. Fortunescu lasă în dreapta statuia lui Eugeniu Carada, în stânga Pasajul subteran și se continuă dincolo de strada Arieș. Atenție! Pietonii nu pot travesa prin această zonă.

Dacă tot suntem pe strada C. D. Fortunescu, vă reamintesc că profesorul C.D. Fortunescu a înființat  „Cooperațiunea școlară” care își propunea  să realizeze apropierea dintre elevi și profesori.  Le sugerez profesorilor din timpurile noastre ca, în săptămâna „școala altfel” , să facă, cu elevii, o plimbare tematică  pe această stradă,  dar și pe altele.

Sugestia este valabilă și pentru părinți. O plimbare pe strada C .D. Fortunescu, o plimbare pe străzile Craiovei este bine venită și pentru copii și pentru  părinți, este bine venită și pentru părinți și pentru copii. Este o afirmație pe care o fac bazându-mă pe propria experiență.

              Mențiune.

            Emisiunea „Personalități din știință și tehnică” este difuzată la Radio Sud, pe frecvența 97,4 MHz FM, https://radio-online-romania.com/sud-fm, și  on line  radiosud.ro (ASCULTĂ LIVE), de luni până vineri, la ora 21:00.

No Comments »