08 Apr
08.04.2025.Constantin Angelescu- om al școlii și al culturii.
Posted in Personalitati din stiinta si tehnica- născute în Oltenia sau legate de Oltenia on 08.04.25
Personalități din știință și tehnică
Constantin Angelescu- om al școlii și al culturii
Azi, la emisiunea „Personalități din știință și tehnică”, o să vă povestesc despre Constantin Angelescu – om al școlii și al culturii.
Uneori spunem:
– Eu nu fac politică, am alte treburi mai importante legate de mesera mea.
Și totuși, sunt oameni care, după formarea unei temelii profesionale solide, s-au implicat în viața politică și au lăsat neamului o moștenire istorică. Un exemplu este și doctorul Constantin Angelescu care, după ce a dobândit, prin căsătorie o avere fabuloasă, după ce s-a afirmat ca medic chirurg sa- implicat în politică fiind, printre alte unul dintre cei mai longevivi miniștri ai învățământului.
Constantin Angelescu s-a născut la data de 12 iunie 1869 în Craiova. Tatăl său, Dumitru Angelescu, era negustor în Craiova. Mama sa, Teodora, provenea din famila Geblescu al căui nume este legat și de Cula de Cernătești- Cula Izvoranu Geblescu.
A urmat școala primară Obedeanu. În 1887 a absolvt Liceul Carol I din Craiova apoi, în acelaș an, s-a înscris la Facultatea de Medicină din Paris. După absolvirea facultății a urmat o specializare, prin studii docorale, în chirurgie, obținând titlul de doctor în medicină în 1897. În această perioadă a lucrat ca intern și a colaborat a mai multe reviste de specialitate din Franța, colaborare prin care s-a făcut cunoscut în domeniul chirurgiei medcale. A publicat lucrarea „Histerectomia abdominală totală a tumorilor fibroase ale uterului”
În 1897 s-a reîntors în țară și a lucrat la Spitalul Brâncovenesc și la Spitalul Filantropia din București apoi, din 1910, la Spitalul Colțea. Având în vedere activitatea științifică desfășurată în Franța dar și în țară, în 1903 este numit profesor la Facultatea de Medicină din București fiind, în același timp, Directorul Clinicii de chirurgie.
A continuat activitatea publicistică, începută în Franța, colaborând la revistele România medicală, Revista de chirurgie, Revista științelor medicale, România medicală, Spitalul, Jurnal de chrurgie. Am menționat toate aceste reviste pentru a evidenția multitudinea de reviste de la începutul secolului XX dar și pentru a vă informa că și în prezent sunt editate, în România, multe reviste din domeniul medicinei. Mai mult, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, editează Revista Română de Morfologie și Embriologie cotată în clasamentele internaționale de specialitate. Este momentul să spun că unul dintre obiectivele acestei emisiuni este de a dezvolta cultura cunoașterii și recunoașterii ( în sensul acceptării) valorilor de lângă noi, valorilor din orașul nostru.
S-a implicat în politică find convins că, în felul acesta, își poate pune în aplicare ideile privind dezvoltarea învățământului și culturii românești. A fost deputat în perioada 1901-1926, apoi senator până în 1940. În acest context a fost Ministrul Instrucțiunii Publice în perioada 19 ianuarie 1922 27 martie 1926, respectiv 22 iunie 1927 – 3 noiembrie 1928.
Deviza sa era: „Școală cât mai multă! Școală cât mai bună! Școală cât mai românească!”
Au făcut istorie cuvintele rostite de Constantin Angelescu: „Valoarea unui popor se măsoară după contribuția pe care el o dă culturii și științei universale”.
Ca ministru al Instrucțiunii Publice a promovat principiile fundamentale referitoare la libertatea învățământului, obligativitatea și gratuitatea învățământului primar și instituirea examenului de bacalaureat.
A ocupat și alte funcții publice.
A fost un foarte bun organizator, realist, cu viziune. În acest context a contribuit la dezvoltarea învățământului românesc prin promulgarea Legii învățământului din 1924, prima Lege a învățământului după Unirea din 1918.
A contribuit la dezvoltarea învățământului prin aprobarea construirii a numeroase școli. Se menționează doar câteva din școlile din Craiova:
– Liceul Frații Buzești.Piatra de temelie a fost pusă în data de 16 noiembrie 1924, iar la eveniment a participat și Constantin Angelescu în calitate de Ministru, alături de alte oficialități.
– Liceul Elena Cuza. Piatra temelie a fost pusă în data de iunie 1928. În actul de fundație se menționează „ temelia noului local de școală s-a pus de acel iubitor de lumină și rîvnitor la binele neamului ministrul instrucțiunii dr. Constantin Angelescu”. În document sunt menținate și lte personalități care au participa la eveniment.Clădirea a fost naugurată în 1935.
– Liceul de fete Regina Elisabeta. Clădirea a fost dată în funcțiune în 1928. Din 1948 funcționează aici Facultatea de Agronomie din Craiova.
– Școala centrală de fete Madona Dudu. Cădirea, situată pe strada Madoa Dudu, vizavi de Biserica Madona Dudu, a fost construită în 1905. Din 1948 în această clădire funcționează Muzeul Regional Oltenia, iar în prezent Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei.
– Școala de Comerț Gheorghe Chițu. Clădirea din strada Brestei, unde funcționează în prezent Colegiul Economic Gheorghe Chițu, a fost inaugurată în 1926. Menționez că în 1937, cu ocazia sărbătoririi a 60 de ani de la înființarea Liceul Comercial de Băieți Gheorghe Chițu, 1877, s-a editat o broșură cu mai multe informații despre istoria liceului. Broșura începe cu trei fotografii: clădirea Liceului, Regele Carol al II-lea și Constantin Angelescu, Ministrul Educaței Naționale. În această broșură, profesorul A. Văsculescu, într-un capitol amplu, face referire la rolul lui Constantin Angelescu în relansarea Liceului Comercial: „Prin Legea Dr. C. Angelescu pentru Organizarea Invăţământului Comercial Secundar, promulgată cu înalt Decret Regal No. 660 din 31 Martie 1936 şi publicată în Mon. Oficial Nr, 77 partea I din 1 Aprilie 1936, vechea Şcoală Comercială a lui Gh. Chiţu, nădejdea negustorimei craiovene, maltratată şi jicnită de cei care nu cunoşteau importanţa vieţei comerciale a Craiovei, renaşte ca paserea Phoenix din aproape cenuşea sa, datorită tot unui Craiovean, Dr. C. Angelescu, spre a deveni azi un Liceu Comercial, purtând cu mândrie numele strălucit al fondatorului său, Marele Român, “Gh. Chiţu“.
Ca recunoaștere a contribuțiilor profesionale în domeniul medicinei, în domeniul chirurgiei, a făcut parte din multe asociații profesionale, printre care:
– Societatea Națională de Chirurgie din Paris, membru corespondent din 1927;
– Societatea Internațională de Urologie cu sediul la Paris, din 1930;
– Societatea Internațională de Chirurgie, cu sediul șla Bruxelles, dn 1929;
De asemenea, din 1934 a fost membru de onoare al Academiei Române. În perioada 1935-1948 a fost Președinte al Academiei de Medicină din România.
A fost cel dintâi ministru plenipotențiar al României la Washington, în perioada ianuarie- 1918. După cel de al doilea război mondial a prezidat Asociația de prietenie Româno-Americană.
Considerat de contemporanii săi „om școlii și al culturii” a fost ales președinte al Comitetului de conducere a Ateneului Român, funcție pe care a îndeplinit-o timp de 24 de ani, între 1923 și 1947. Cred că este momentul potrivit să vă amintesc, sau poate să vă reamintesc, că friza ce înconjoară sala Ateneului Român este acoperită cu scene din istoria națională. Iată cum este descrisă această frescă în Monografia Ateneului: „Faptele istorice sunt zugrăvite într-un spirit armonios și sugestiv de romantism și realism.Se poate distinge, urmîrind fresca în totalitatea ei, anumite însușiri ale poporului român, precum: înțeleciune, voință de acțiune, legătură puternică cu pământul țării, curaj în fața împrejurărilor și putere de sacrificiu, aspirație spre cultură, un sentiment al datoriei de viață, toate reprezentând o filosofie de luptă și de încredere. Este un adevărat poem al istoriei noastre, realizat cu multă responsabilitate și sensibilitate artistică”. Fresca a fost inaugurată în 1938, iar Constantin Angelescu, în calitate de Președinte al Ateneului a ținut cuvântarea oficială.
Aceste exemple dovedesc că sintagma „om al școlii și al culturii” i se potrivește craioveanului Constantin Angelescu.
S-a stins din viață la data de 14 sptembrie 1948, în București. Avea 79 de ani.
O stradă din Craiova, cartierul 1 Mai, poartă numele medicului Constantin Angelescu. Un spital din București poartă numele „Prof.dr. Constantin Angelescu”.
Așadar, stimați ascultători, azi v-am povestit despre un craiovean care a intrat în istorie prin faptele sale și prin spusele sale: „Școală cât mai multă! Școală cât mai bună! Școală cât mai românească!”
Vă sugerez ca într-o sâmbătă s-au într-o duminică să admirați clădirea Liceului Frații Buzești, Clădirea Liceului Elena Cuza, Clădirea Liceului economic Gheorghe Chițu, cădiri construite în urmă cu aproape 100 de ani prin voința politică a unui craiovean onest.
Mențiune.
Emisiunea „Personalități din știință și tehnică” este difuzată la Radio Sud, pe frecvența 97,4 MHz FM, https://radio-online-romania.com/sud-fm, și on line radiosud.ro (ASCULTĂ LIVE), de luni până vineri, la ora 21:00.