03 Apr
01.04.2025.Ion Ionescu-Argetoaia și clădirea Liceului Frații Buzești.
Posted in Personalitati din stiinta si tehnica- născute în Oltenia sau legate de Oltenia on 03.04.25
Personalități din știință și tehnică.
Ion Ionescu-Argetoaia și clădirea Liceului Frații Buzești.
Azi, la emisiunea „Personalități din știință și tehnică”, o să vă povestesc despre Ion Ionescu- Argetoaia și clădirea Liceului Frații Buzești din Craiova.
Argetoaia ese o comună sitută la 45 km NV de Craiova, pe drumul Breasta-Scaiești-Salcia.Localitatea este atestată documentar din 15 octombrie 1595, fiind menționată ăntr-un act de donație al domniței Stanca, soția lui Mihai Viteazul, prin care dona moșia de la Piria, parte componentă a localității Argetoaia, către „Manăstirea dintr-un lemn”.
Liceul „Frații Buzești”. La început a fost Gimnaziul real din Craiova, înființat la data de 1 noiembrie 1882. Apoi, din 9 ianuarie 1910, Gimnaziul real primește numele „Frații Buzești”.Saltul de la Gimnaziu se produce în 1922 cînd această instituție este transformată în Liceu prin înființarea cursului superior. În 16 noiembrie 1924 se pune piatra de temeile iar în 1929 se inaugurează clădirea în care funcționează și în prezent.
Meritul pentru obținerea aprobării construirii acestei clădiri monumentale îi aparține directorului din acea vreme Ion P. Ionescu-Argetoaia.
Ionescu este un nume foarte răspândit la români. Sunt mulți români care poartă numele Ionescu Ion. În România este o singură comună cu numele Argetoaia, atestată documentar de aproape 430 de ani. Ion Ionescu Argetoaia desemnează, fără echivoc, o singură persoană. Ion Ionescu Argetoaia este, prin activitatea desfășurată și prin rezultatele obținute, o personalitate de prim rang, care nu poate fi confundată cu nimeni altul.
S-a născut la data de 22 iunie 1880 în localitatea Argetoaia. A urmat școala primară în comuna natală unde s-a remarcat prin rezultatele obținute la învățătură așa că părinții l-au trimis să urmeze Liceul Carol I din Craiova. Documentele menționează că a fost coleg cu Nicolae Titulescu, deși acesta era cu un an și jumătate mai mare. Putem trage concluzia că a fost coleg de generație și cu vestitul Gogu Constantinescu.
După absolvirea Liceului s-a înscris la Facultatea de Științe Naturale din București, înființată în 1866. Durata studiilor era de trei ani, iar absolvenții deveneau profesori pentru școlile gimnaziale. Ion Ionescu Argetoaia dorea să facă mai mult și de aceea, după terminarea facultății, a plecat în Germania, la Universitatea din Jena. Vă reamintesc că Universitatea din Jena se numără printre cele mai vechi universități din Germania fiind înființată în 1558.
S-a specializat în geologie, iar în Teza de doctorat s-a ocupat de „Pliocenul în Oltenia cu privire specială asupra tectonicii depresiunii getice”. După obținerea doctoratului s-a reîntors în țară și a lucrat, din 1910 până în 1919 , la Institutul geologic al României cu sediul în București. Acesta fusese înființat în 1906, iar primul său director a fost craioveanul Ludovic Mrazek. În aceiași perioadă a funcționat și la catedra de geologie a Școlii Politehnice din Timișoara. Activitatea în învățământul superior s-a concretizat și prin două manuale „Contribuții la studiul faunei molusce pliocene din Oltenia” și „Curs de geologie stratificată”.
Revine în Craiova ca profesor de științe naturale la Liceul Frații Buzești pe care îl va conduce timp de 20 de ani, din 1920 până în 1940. Vă reamintesc că Gimnaziul Frații Buzești a fost transformat în Liceu în 1922, adică în vremea în care școala era condusă de profesorul Ion Ionescu-Argetoaia. Tot el, Ion Ionescu-Argetoaia a avut un rol important în construirea localului actual în care a și locuit multă vreme pentru a putea fi prezent tot timpul în școală. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Mihai Mihalcea și inginerul Ștefan Băltăceanu. Piatra de temelie a fost pusă, cu mare fast, în 16 noiembrie 1924 și inaugurată după cinci ani, în 1929.
Ca profesor și director s-a ocupat de organizarea muzeului de științe naturale al școlii, al doilea din țară, după Muzeul Antipa din București. Muzeul cuprindea specii dispărute din fauna Olteniei, păsări și mamifere. Pasionat în egală măsură și de geologie, a organizat o colecție mineralogică cu cca. 1200 de roci specifice din Oltenia.
S-a implicat și în organizarea Muzeului de Istorie Naturală a Craiovei care, la început, în 1922, a funcționat în clădirea Prefecturii. A făcut parte din Sfatul științific al Muzeului Olteniei, încă de la înființare, și din Liga pentru unitatea politică a tuturor românilor, secția Craiova. Din 1928 a făcut parte din Societatea studenților Oltenia geografică și turistică, în calitate de membru fondator.
Istoria spune că în 1928 a fost solicitat să predea anatomie comparată la Universitatea Sorbona din Paris dar, așa spune istoria, a refuzat.
Pentru faptele de arme în Războaiele Românei din 1913 și 1916-1919 a fost distins cu „Victoria și carnetul de veteran”.
Pentru activitatea desfășurată în învățământ a fost distins, în 1932, cu Medalia „Răsplata muncii pentru 25 de ani în serviciul statului”.
O stradă din Craiova poartă numele Ion Ionescu-Argetoaia. Este paralelă cu Bulevardul 1 Mai. Începe din strada Dimitrie Gerota, trece pe lângă Liceului economic, se intersectează cu strada dr. Victor Papilian și ajunge până la gardul care împrejmuiește Spitalul județean.
Așadar, stimați ascultători, azi v-am povestit despre Ion Ionescu-Argetoaia, născut în satul Argetoaia care, prin strădania sa a lăsat o moștenire de care beneficiază și azi mii de cetățeni ai Craiovei- Clădirea Liceului Frații Buzești.
În amintirea mea, satul Argetoaia este locul în care oamenii din satul meu din Mehedinți, vecin cu Argetoaia, veneau la bâlciul anual, organizat, de ani buni, în luna august. Veneau să se distreze. Cei tineri, hârjonindu-se cu fetele, se dădeau în tiribombe. Găseau și câte un fotograf care făcea poze „la minut” dar și tablouri pe care le agățau în „camera” bună.
Vă sugerez ca într-o sâmbătă sau într-o duminică, să mergeți până în comuna Argetoaia. Plecați din strada Ion Ionescu-Argetoaia, ieșiți în Bulevardul 1 Mai, mergeți spre fântâna arteziană de la Ciupercă, virați la dreapta pe Bulevardul Știrbei Vodă și mergeți până la Liceul Frații Buzești. Zăboviți câteva minute apoi porniți spre comuna Breasta, apoi spre Scăiești. După o călătorie lejeră de cca. o oră ajungeți în comuna Argetoaia.
Mențiune.
Emisiunea „Personalități din știință și tehnică” este difuzată la Radio Sud, pe frecvența 97,4 MHz FM, https://radio-online-romania.com/sud-fm, și on line radiosud.ro (ASCULTĂ LIVE), de luni până vineri, la ora 21:00.