21 Jan
21.01.2025.Aristide Caranda, fabricat de aucumulatoare electrice.
Posted in Uncategorized on 21.01.25
Personalități din știință și tehnică
Aristide Caranda, fabricant de acumulatoare electrice.
Azi la Emisiunea „Personalități din știință și tehnică” aș vrea să vă rețin atenția cu câteva informații despre Aristide Caranda, fabricantul acumulatoarelor electrice cu același nume.
La începuturile automobilismului pornirea motorului termic nu era o operație simplă. Șoferul folosea o manivelă mecanică cu care rotea arborele cotit al motorului automobilului până când acesta pornea și funcționa singur. Șoferul avea nevoie de forță și de îndemânare pentru ca manevra de pornire să reușească.
Acum ne urcăm în automobil, introducem cheia în contact, facem o mișcare simplă și motorul mașinii noastre pornește în câteva secunde.
Această minune care înlocuiește forța și îndemânarea șoferului de altădată folosește un acumulator de la care este alimentat un motor electric, unii îi spun electromotor, care rotește motorul termic.
Fabricarea acumulatoarelor pentru automobile în țara noastră are o istorie de aproape 125 de ani, istorie scrisă de mai mulți specialiști în acest domeniu. Printre ei se numără și Aristide Caranda.
Aristide Caranda s-a născut la data de 21 august 1931 în satul Glogova din județul Gorj, situat pe Valea Motrului, pe drumul care face legătura între Motru și Baia de Aramă. Un sat cu istorie, atestat documentar încă din 1537, așa cum rezultă dintr-un hrisov semnat de Domnitorul Țării Românești Radu Paisie. De aici, din Glogova, au descins familiile boierilor Glogoveni, stabiliți la Craiova. Una dintre casele Glogoveanu există și acum, pe strada Brestei, colț cu strada Iancu Jianu, în care funcționează acum, Tribunalul din Craiova. Numele satului Gologova vine de la numele slav al păducelului, Glog, arbustul cu flori albe și fructe roșii din care oamenii cu probleme cardiace prepară ceai.
Tatăl lui Aristide Caranda, învățător în sat, i-a cultivat respectul pentru învățătură, pentru muncă. I-a stimulat ambiția pentru lucrul bine făcut și dus până la capăt.
După absolvirea Liceului dn Turnu Severin, Aristide Caranda s-a înscris la Institutul Politehnic din București, Facultatea de Chimie Industrială, obținând diploma de inginer în 1956. Așa cum era în vremea aceea, a fost repartizat la întreprinderea Acumulatorul din București unde s-a angajat la data de 1 august 1956, adică la puțin timp după terminarea facultății. Întreprinderea, situată pe Calea Dorobanți nr.105, era o fabrică cu condiții grele de lucru, cu mediu toxic, cu noxe de plumb, dar și cu tehnologii electrochimice învechite. Totuși, această întreprindere era principalul furnizor de acumulatoare din România acelor ani.
Cred că este locul să vă spun, stimați ascultători că fabricarea de baterii auto și acumulatoare a început în România în anul 1899. Atunci, la sfârșitul secolului XIX s-a înființat în București „Atelierul de montaj și reparațiuni de acumulatori”, care era, de fapt o filială a unei firme din Germania. La început, componnetele erau aduse din Germania și asamblate la București. Mai târziu, prin 1911, se transformă în „Societatea Anonimă TUDOR” . Numele TUDOR vine de inventatorul tehnologiei de fabricare a acumulatoarelor cu plumb, Henry TUDOR. Unul dintre directorii acestei fabrici, după 1921, a fost craioveanul Nicolae Vasilescu Karpen, atunci Rector al Școlii Politehnice din București. Ocuparea acestei funcții nu a fost întâmplătoare, nu a fost de conjunctură. Nicolae Vasilescu Karpen, despre care v-am povestit într-unul dintre episoadele aceste emisiuni, a inventat celebrele Pile K, care funcționează pe un nou principiu, pe un principiu termodinamic.
Documentele vremii menționează și alte fabrici pentru acumulatoare în București, Timișoara, Oradea, Brașov, Deva. Întreprinderea Acumulatorul din București a fost înființată în 1949 prin naționalizarea și unificarea fabricilor din București.
Dar să revenim la tânărul inginer Aristide Caranda.
Își începe activitatea de inginer în secția de producție, implicându-se în organizarea și modernizarea procesului de fabricare a plăcilor din plumb. Concomitent cu modernizarea procesului tehnologic trebuia pregătită forța de muncă, școlarizați munictorii. Exemplul tatălui său, învățător în satul Glogova din județul Gorj, i-a fost de folos în această etapă a activității sale. I-a fost de folos și mai târziu. S-a implicat în asigurarea calității produselor, în respectarea riguroasă a tehnologiei de fabricare a acumulatoarelor.
Această implicare i-a asigurat evoluția profesională devenind inginer tehnolog șef al fabricii. Fabrica Acumulatorul crește ca volum de producție și, în 1958, se mută în noul spațiu construit pe strada Brăilei nr.84, acum strada Biruinței, din cartierul Pantelimon din București.
Prin rezultatele obținute, prin profesionalismul de care a dat dovadă, a reușit, în 1960, să convingă conducerea Ministerului să cumpere o tehnologie modernă de la firma VARTA din Germania. S-au cumpărat utilaje și tehnologii dar s-a asigurat și perfecționarea personalului implicat în procesul de producție. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate așa că, după alți 10 ani, în 1970, se retehnologizează producția cu ajutorul firmei americane SINGER. După încă un deceniu, în1980, producția de acumulatoare se extinde și la Bistrița, în județul Bistrița-Năsăud.
Iată ce spunea, după ani, Aristide Caranda despre această perioadă: „Am avut nemți alături de noi pentru integrarea producției și a calității. Răspunderea era mare, însă toți trăgeam în aceeași direcție”.
Cred că este locul să menționez, stimați ascultători, că în anul 1990 ne-au lipsit oamenii cu viziune tehnică și organizatorică, oamenii onești care „să tragă în aceeași direcție”, care să retehnologizeze fabricile pe care le aveam în Craiova, printre care și Electroputere.
Să revenim, stimați ascultători, la Aristide Caranda, olteanul din Glogova brăzdată de râul Motru, cel care nu a stat pe gânduri și s-a implicat în construirea și punerea în funcțiune a noii fabrici de la Bistrița-Năsăud. Și aici, la Bistrița-Năsăud, l-a avut ca model pe tatăl său, învățător. I-a învățăt meserie pe muncitorii serioși din zona de nord a Ardealului. În anul 1989 fabrica Acumulatorul ajunsese la 1900 de angajați. Aristide Caranda a mai făcut ceva. A colaborat cu oamenii din cercetare, cu specialiști în procesele de electroliză din institutele de cercetări din țară. .
Anul 1990 a adus multe schimbări în viața economică și socială a României. În acest context, în data de 5 septembrie 1991, Aristide Caranda decide să-și folosească experiența organizatorică și profesională dezvoltând o afacere proprie. A înființat compania Electro Auto Service SRL (EAS).
Și-a propus atunci câteva obiective printre care: fabricarea în exclusivitate națională a acumulatorilor auto fără întreținere, organizarea unei rețele de centre de vânzare și service, certificarea sistemului de management al calității.
Deși a lucrat mai bine de 30 de ani într-o întreprindere socialistă, a înțeles că într-o economie de piață numele, Marca, este importantă așa că în 2005 a schimbat numele companiei. I-a dat un nume potrivit pentru o economie de piață și a înregistrat la OSIM Marca, numele: CARANDA BATERII. Era anul 1999.
Aristide Caranda a ținut minte vorbele oamenilor din Glogova, satul natal: „Obrazul subțire cu cheltuială se ține”. A cumpărat din Germania un laborator automatizat pentru testarea acumulatoarelor. A investit în tehnologie și echipamente și, încet-încet, a devenit un nume pe piața acumulatoarelor electrice.
În anul 2019 inginerul Aristide Caranda a fost invitat de către profesorul Florin Tănăsescu, o vreme Ministru Secretar de Stat la Ministerul Cercetării și Tehnologiei, multă vreme un actor principal în industria electrotehnică din România, să țină o conferință despre Istoria Industriei de acumulatoare din România. La finalul expunerii, inginerul Aristide Caranda a spus: „Sper că v-am stârnit curiozitatea și vă rog să priviți acest material ca pe o avanpremieră a unei cărți care trebuie scrisă pentru ca generațiile de ingineri, ce vin după noi, să înțeleagă că au datoria patriotică, morală și profesională de a duce mai departe ștafeta aprinsă în urmă cu 120 de ani de oameni entuziaști, flacăra care a fost și este alimentată de energia vie a acestor oameni, flacăra care nu s-a stins niciodată până azi tot așa cum bateria Karpen Vasilescu nu s-a oprit din 1950 până astăzi”.
Din păcate, Aristide Caranda, a cărui energie părea inepuizabilă, s-a stins din viață la data de 23 ianuarie 2022.
La finalul acestui episod, pentru consolidarea informațiilor despre Aristide Caranda, vă invit să faceți o plimbare spre Valea Vlăcii din Craiova, până la kolometrul zero din Craiova.
Plecați de la fostele case Glogoveanu, acum Tribunalul Craiova. Boierii Glogoveni au rădăcini în satul Glogova, ca și Aristide Glogoveanu. Lăsați pe stânga Liceul economic Gheorghe Chițu, fost Primar al Craiovei care, la vremea lui, a înființat școli pentru copii negustorilor din Craiova. După alte câteva sute de metri ajungeți la clădirea care a adăpostit prima centrală electrică din Craiova. Acum are altă destinație: găzduiește o sală de sport. În spatele acestei clădiri, pe strada Nicolae Titulescu, funcționează un centru de vânzare și service pentru acumulatoarele Caranda, de fapt primul centru de acest tip înființat în 1995 de către Aristide Caranda. Intrați și stați de vorbă cu oamenii de aici. Vorbiți despre acumulatoarele Caranda. Întrebați despre Aristide Caranda. .
Mențiune.
Emisiunea „Personalități din știință și tehnică” este difuzată la Radio Sud, pe frecvența 97,4 MHz FM și on line radiosud.ro (ASCULTĂ LIVE), de luni până vineri, la ora 21:00.