Strada Grigore Pleșoianu,
O stradă nouă care poartă numele întemeietorului primei școli de grad mediu din Craiova. Atunci, adică în 20 mai 1826, se numea ”Școala de științe de limbă românescă” și era a doua școală de grad mediu din Țara Romînescă. Acum această școală poartă numele ”Colegiul Național Carol I”.
Grigore Pleșoianu s-a născut în localitatea Cerneți, din județul Mehediniți. A urmat școala ”Sf.Sava” din București, unde predau atunci Gheorghe Lazăr și Ion Heliade Rădulescu. În 1926 îl găsim la Craiova unde, împreună cu Stanciu Căpățâneanu, pune bazele primei școli de grad mediu cu predare în limba română din Craiova, adăpostită în chiliile Mănăstirii Obedeanu, apoi în cele ale Bisercii Madona Dudu. La început profesorii le făceau pe toate: și școală, și adminsitrație. Grigore Pleșoianu reușește, în 1932, după câțiva ani de lipsuri și corespondență cu Eforia școalelor, să obțină decizia de înființare a postului de director, care avea sarcini administrative în școală, și prevederea legală privind acordarea pensiilor pentru profesori.
În urma criticilor aduse administrației școlilor, este eliberat din funcția de profesor al Școlii centrale din Craiova, dar pentru meritele sale în organizarea școlii domnitorul Știrbei Vodă l-a ridicat la rangul boeiresc de serdar. Recunoașterea vine, până la urmă.
Se retrage la Cerneți, localitatea natală, unde se dedică meseriei de inginer hotarnic.
Grigore Pleșoianu, urmând exemplul profesorilor lui, Gheorghe Lazăr și Ion Heliade Rădulescu, s-a ocupat de scrierea și tipărirea cărților necesare pentru educarea școlarilor. În 1825 publică Abecedar greco-român cu frumoase dialoguri, rugăciuni, legi moralicești, idei fysicești, gheorgraficești și istoricești. O altă carte remarcabilă a fost tipărită în 1828, adică în perioada în care era profesor la Școala centrală din Craiova, destinată primelor clase școlare. Cartea poartă numele Abecedar înlesnitor pentru învățătura copiilor. Era scrisă cu litere chirilice și conținea informații despre plante și despre animalele. A scris această carte fiind convins că ” învățătura citirii privește mai cu seamă de a face pe un copil să fie om bun și cinstit în societate și în patria sa” . Tot în 1828 a scris și ”Cele dintâi cunoștințe pentru trebuința copiilor care încep a citi”, destinată elevilor din clasele II-IV, în care își expune și principiile pedagice valabile și azi. Iată cîteva: ” învățătura de carte se dă sistematicește și cu blândețe” , ” copii vă vor înțelege dacă vă veți coborâ la puterea lor, vorbiți limba lor, dați ideilor voastre un trup pe care să-l poată, ca să zic așa, și vedea și pipăii…”. Cartea conținea informații despre univers, despre științele naturale, despre geografie și istorie dar și lecții de gramatică. Convins de utilitatea unei limbi străine de circulație europeană, a tipărit ”Abecedar francezo-românesc pentru începători”, ”Gramatica franțuzească” ( 1830) , ”Frumoase dialoguri francezo-românești”.
Grigore Pleșoianu, un dascăl patriot, convins de importanța educației morale a tinerilor a tradus din greacă și franceză povestiri pilduitoare. A tradus romanul ”Întâmplările lui Telemah, fiul lui Ulise” , a tradus culegerea ”Deosebite istorii morale desfătătoare și pline de învățătură”, a tradus povestirea ”Copilul pierdut și licuriciul”. Fiecare dintre aceste cărți era însoțită de o ”antiprefață” , uneori de dimensiunea textului tradus, în care își expunea ideile de avangardă privind, printre altele, încurajarea dezvoltarea atelierelor meșteșugărești autohtone, motivând ” … să nu mai dăm un tean de piei pe o pereche de cisme, nici o cireadă de boi pentru o caleașcă,… nici un car de scânduri pentru o ladă de Brașov…”.
Strada Grigore Pleșoianu, situată în cartierul Lăpuș Argeș, paralelă cu Bulevardul Decebal, paralelă începe din Calea București și se intersecează cu strada Gărlești, în apropierea zonei numită Rampa militară.
Azi v-am povestit despre numele străzii Grigore Pleșoianu, dascăl patriot și animator cultural. Vă îndem ca, după ce parcurgeți strada Grigore Pleșoianu, să ajungeți și în zona Școala Obedeanu, Biserica Madona Dudu, Colegiul Carol I. Apoi, stând pe o bancă în fața Colegiului Elena Cuza, gândiți-vă la școală, la educația copiilor.