Strada Ion Anestin
De regulă vă povestesc despre o singură persoană.Vă povestesc despre persoana al cărui nume este purtat de o stradă din Craiova. De data aceasta vă voi povesti despre familia Anestin care și-a împletit destinele cu istoria orașului nostru, Craiova.
Ion Anestin, viitorul om de teatru, al cărui nume este purtat de strada Ion Enestin s-a născut la București în 1847 dar și-a găsit liniștea veșnică la Craiova în luna mai a anului 1919. Era un copil de 12 ani când a jucat primele roluri în Rosa Magică și Coliba lui Moș Toma. În 1867, adică la vârsta de 20 de ani este angajat la Teatrul din Craiova de către Directorul Theodor Teodorini.Actor complex, capabil să susțină și spectacole de operetă, La vârsta de 41 de ani, în 1888, era deja un actor complex, capabil să susțină și spectacole de operetă.În acest context Directorul Teatrului Național din București, celebrul scriitor Ion Luca Caragiale i-a propus să joace pe prima scenă românească. După un an, adică în 1889, a revenit la Craiova pentru a participa la constituirea Societății Dramatice . Atras de viața teatrală a Craiovei, se stabilește definitiv aici. A scris și piese de teatru, unele fiind jucate și la Craiova : O inspecție și Jianu, căpitan de haiduci.Istoria a reținut multe dintre rolurile interpretate de Ion Anestin, printre care Cetățeanul turmentat din cunoscuta piesă a lui Ion Luca Caragiale , O scrisoare pierdută pusă jucată la Craiova în stagiunile din 1889, 1892-1893, 1903, 1906, 1908 și 1912, anul în care s-a pensionat. De altfel, în acel an 1912, Directorul Teatrului Național din Craiova, celebrul scriitor Emil Gârleanu, a organizat un spectacol omagial pentru activitatea lui Ion Anestin.
A cunoscut-o pe soția lui, craioveanca Maria Cristescu Anestin, în anul angajării sale la Teatrul din Craiova adică în 1867. Maria Antestin, era o prezență apreciată în trupele de teatru ale vremii, respectiv trupa Matei Millo sau Costache Caragiale. Maria Anestin a jucat și pe scena Teatrului Național din București, dar a revenit la Craiova odată cu soțul său. A rămas în istoria teatrului prin măestria cu care a interpretat personajul Zoe Trahanache din bine cunoscuta piesă a lui Ion Luca Caragiale.
Fiul celor doi actori, Victor Anestin, a fost elev al Liceului Carol I din Craiova pe care l-a absolvit în 1892.Deși a fost preocupat de literatură, astronomia l-a atras în mod deosebit. În 1907 a înființat Societatea Astronomică Română devenind , apoi membru în Societé Astronomique de France. A editat revista Orion prima publicație de astronomie din România , care a apărut timp de cini ani, între 1907 și 1912.
A fost coleg de liceu cu celebrul matematican Gheorghe Țițeica cu care a înființat, în 1913 Societatea Prietenii Științei. Li s-a alăturat și fizicianul Ștefan Hepites, vicepreședinte al Academiei Române la acea vreme. Victor Anestin, fiul lui Ion Anestin, a scris, în 1899, primul roman științifico-fantastic din literatura românească, intitulat În anul 4000 sau O călătorie la Venus.
Românii de azi cinstesc memoria familiei Anestin. Observatorul astronomic din Bacău poartă numele ”Victor Anestin”. O stradă din Craiova poartă numele Ion Anestin. Strada Ion Anestin din Craiova, cu o formă atipică , este situată în Cartierul Craiovița Nouă, între strada Nicolae Coculescu și Bulevardul Dacia.
Anestin,un nume care dă greutate contribuției Craiovei la dezvoltarea culturii artistice și a culturii științifice naționale