Strada Gheorghe Chitu
Strada Gheorghe Chițu, sau Bulevardul Gheorghe Chițu este una dintre străzile cunoscute de craioveni sau de cei care sunt în trecere prin Craiova.Într-o vreme s-a numit strada Mureș, prin anii `60 s-a numit Ghorghi Dimitrov,iar la început s-a numit strada Tabaci. Coborând pe Calea Unirii, spre Parcul Romanescu se ajunge la sensul giratoriu străjuit de clădirea Cercului Militar Craiova și clădirea veche a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, în care a funcționat, până în anul 1970 Spitalul Regional Oltenia sau Spitalul nr.1 de Chirurgie.Această clădire, construită în 1936, a aparținut, inițial, Liceului Comercial ” Gheorghe Chițu”.Așa se explică de ce strada poartă acum numele ”Gheorghe Chițu”.Liceul Comercial a fost înființat în aprilie 1877, actul de înființare fiind semnat de Gheorghe Chițu, la vremea aceea Ministrul Instrucțiunii și Cultelor, fondatorul învățământului comercial din Oltenia, dar a funcționat în diverse clădiri până în 1936. Pentru înființarea acestei școli, Gheorghe Chițu a militat cu toată convingerea. Astfel, în 28 iunie 1871 a rostit o cuvântare în Camera Deputaților în care menționa: ” înființarea acestei școli este o necesitate foarte mare și de mult timp în orașul nostru” , ”populația Craiovei fiind formată în cea mai mare parte din comercianți însemnați”.
Deși intersecția și-a păstrat aspectul general, pe care l-a avut la începutul seclului XX, a suferit, de-a lungul timpului, câteva modificări. Prin anii 1900, când au început primele lucrări de sistematizare ,în mijlocul intersecției era amenajat un spațiu floral, rotund, cu diametrul apropiat de al actualului sens giratoriu, împrejmuit cu un gard de fier înalt de cca un metru.Apoi,prin 1940, a fost construită o fântână arteziană,”Fântâna Roșie” formată din trei vase rotunde cu diametru descrescător, care a funcționat până prin anii 1980 când a fost construită actuala fântână arteziană formată din jghiaburi joase , în trepte. Tot atunci, pentru dirijarea circulației, intersecția a fost semaforizată. Apoi a venit moda sensurilor giratorii.În 2008 s-a amenajat aranjamentul actual.
Așadar, Bulevardul Gheorghe Chițu începe din strada Unirii, intersectează strada Eroilor, strada Părului, strada Caracal și se termină în strada Anul 1948. În urmă cu aproape o sută de ani pe aici, aș putea spune prin mijlocul actualei străzi, curgea pârul Tabaci care își aduna apele de la o mulțime de izvoare, captate sub formă de fântâni, și utilizate de locuitorii zonei pentru nevoile casnice, adăpatul animalelor sau pentru spălatul și tăbăcirea pieilor.În acea vreme, de o parte și de alta a pârâului erau câteva abatoare, tăbăcării, cojocării și cismării. De altfel, pe dealul din dreapta ciobanii ungureni își pășteau oile coborâte toamna de la munte și pe care le adăpau cu apa din pârâul Tabaci. Numele zonei , Ungureni, sitută pe colina din dreapta străzii, vine de la ciobanii ungureni.
Din mulțimea de izvoare și fântâni au mai rămas câteva în bună stare sau doar amintirea lor. La baza dealului Părului, între străzile actuale Eroilor și Părului, erau șapte fântîni bien amenajate. A rămas doar aminitirea lor, pânza freatică fiind, aici, aproape de suprafață. Fântâna de la intersecția cu strada Caracal, cu o vechime de aproape 150 de ani, există și azi. Este vopsită proaspăt iar inscripția ” Apă potabilă” scrisă cu vopsea roșie pe peretele din față îți dă curaj să cobori cele câteva trepte că să guști apa care curge abundent pe ceele două țevi.Documentele menționează că a fost reparată sistematic: 1846,1883,1910,1946.
Și în Piața Chiriac există și azi o fântână menționată în documente încă din 1800, adică în urmă cu mai bine de 200 de ani, ea fiind construită de Corporația Boiangiilor, cu aprobarea Primăriei. Se mai păstrează și placa din marmură care menționează că în 12 noiembrie 1883 fântâna a fost refăcută tot de corporația Boiangiilor.Construcția actuală este vopsită proaspăt, accesul pe scări este protejat cu două porți mici din fier forjat,iar deasupra celor două țevi pe care curge apă din abundență este construit un acoperiș din zidărie și țiglă.
Și la intersecția cu strada Anul 1848, înspre strada înclinată, mai există una dintre multele fântâni din zonă. În documente este menționată cu numele Cișmeaua Oota încă din 1750 , ceea ce înseamnă că are o vechime de peste 250 de ani. Scările de acces sunt bune, iar platforma curată .Debitul apei, care curge acum doar pe țeava de jos, este mare. Deși pe zid este vopsită inscripția ” apă nepotabilă” , localinicii o folosesc inclusiv pentru băut.
Dar iată că m-a luat apa fântânilor și am uitat să vă povestesc despre numele străzii, Gheorghe Chițu.
Tatăl lui Gheorghe Chițu era negustor de cojoace în Craiova refugiat la Oboga, acum în județul Olt, din calea cetelor de turci și bulgari care prădau Țara Românească.Aici, la Oboga, s-a născut la data de 24 august 1828 primul dintre copii familiei Chițu, Gheorghe. A început învățătura la Școala Centrala din Craiova înființată cu doi ani înainte de nașterea sa, în 1826. Și-a continuat învățătura la București la Colegiul ”Sfântu Sava”. La Revoluția de la 1848 avea 20 de ani așa că, înflăcărat de ideile pașoptise, a participat activ la evenimente fiind numit comisar cu propaganda în Oltenia. După înfrângerea Revoluției este să plece din Țară. A mers la Viena unde s-a înscris la Universitate , obținând licența în Drept în 1857
S-a reîntors la Craiova, a intrat în magistratură, iar în 1859 este numit președinte al Tribunalului Comercial.După un an, în 1860, devine Procuror la Curtea de Aple din Craiova ,iar după doi ani, în 1862 a fost numit Procuror General.A fost primul Decan al Baroului Dolj, timp de doisprezece ani, între 1864-1876.
A fost un om de cultură. A fondat, în 1857, jurnalul ”Vocea Oltului”, a înființat o Tipografie , care i-a purtat numele, a colaborat la revista ”Columna lui Traian”, a scris și a tradus câteva cărți. A fost preşedinte al ”Societăţii pentru învăţătura poporului român” (iunie 1887 – iunie 1888). A militat pentru înființarea Liceului Comercial din Craiova fiind, astfel, promotor al învățământului comercial în Oltenia.A fost profesor la acest Liceu dar și la Universitatea din București. Pentru contribuțiile sale în domeniul culturii și învățământului, inclusiv în calitate de Ministru, a fost ales membru titular al Academiei Romîne în 27 iunie 1879.
Gheorghe Chițu a fost primul Primar al Craiovei între 1864-1866 .Este interesant de menționat că primul bust sculptat de Constantin Brâncuși a fost al lui Gheorghe Chițu.
Închei acest episod cu îndemnul: faceți o plimbare pe Bulevardul Gheorghe Chițu. Ve-ți putea admira clădirea veche a Universității de Medicină dar și corpul nou, modern, spectaculos. Ve-ți putea privi cum curge apa limpede și rece din câteva dintre cele mai vechi fântâni din Craiova.