Manifestările științifice au istoria lor.
Și Conferința SIELMEN are istoria ei.
Manifestările științifice au una sau mai multe gazde.
SIELMEN este gestionată de trei Unversități, dar areo singură gazdă: Universitatea Tehnică a Moldovei.
Universitatea Tehnică a Moldovei s-a născutdin lupta unor Oamenicu viziune academică.
SIELMEN s-a născut din inițiativa altorOameni cu viziune academică.
Geneza Conferinței
SIELMEN s-a născut din inițiativa unor Oameni cu viziune academică:Tudor Ambros,
Petru Todos, Lorin Cantemir, Aurel Câmpeanu.
Au trecut mulți ani și detaliile sunt parțial estompate. Iată ce spun doi dintre inițiatori.
Prof.dr.ing.Lorin Cantemir.
Ideile, ca și fructele, se coc în timp. În 1992 s-a desfășurat la Iași Conferința Națională de Acționări Electrice – CNAE’92 la care au participat mai mulți colegi de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Printre ei – Petru Todos. Conferința de acționări s-a desfășurat, ca de obicei, într-un climat de înaltă ținută academică dar și de caldă prietenie. La masa festivă Petru (Todos) a avansat propunerea ca următoare ediție CNAE să fie organizată la Chișinău. Impedimentul major- titulatura Conferința Națională. Atunci a ”încolțit” ideea unei Conferințe Internaționale.
Timpul a trecut.
Prof.dr.ing.Aurel Câmpenu
Îmi amintesc că era o zi de iarnă. Ningea liniștit, cu fulgi mari. Eram acasă la Tudor (Ambros) împreună cu Lorin ( Cantemir).Am discutat despre mașini electrice, pasiunea noastră comună,despre fabricarea mașinilor electrice, despre proiectarea mașinilor electrice. Așa am ajuns să discutăm și despre tinerii cu care lucrăm, despre cerințele care începuseră să se pună în fața acestor tineri : participarea la Conferințe internaționale. Și pentru noi, dar mai ales pentru colegii de la Chișinău, taxele de participare erau puternic restrictive. Așa am ajuns la concluzia că am putea organiza o Conferință internațională itinerantă la Chișinău, Iași și Craiova. Am discutat și cu Petru (Todos) , organizator eficient, care a îmbrățișat imediat ideea. Își vedea împlinit un vis mai vechi.Am numit Conferința SIELMEC, Sisteme electromecanice, având în vedere că, atunci, facultatea noastră se numea Facultatea de Electromecanică.
Mai trebuie spus.
În 1991 s-a organizat , la Craiova, Conferința Internațională de Electrotehnică Teoretică și AplicatăICATE ’91. Au venit atunci , la Craiova,profesoriși cercetători din foartemulte țări.
România era o destinație atractivă !
Craiova era o destinație atractivă!
Printre participanți – profesorul Tudor Ambros de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău. Așadar,profesorulTudor Ambros a fost deschizător aldrumuluiprofesional Chișinău-Craiova. A revenit de mai multe ori la Craiova, la profesorul Aurel Câmpeanu. A venit la Facultatea de Electromecanică dar a fost invitat și în câteva familii. O lecție pe care o învășasem și noi din ”ieșirile europene”.
Multe din întâmplările petrecute la CNAE’92 de la Iași, și legate decolaborarea Craiova-Chișinău, l-auavut ca autor pe profesorul Tudor Ambros.
Trebuie să spun.
Prezența profesorului Petru Todos la CNAE’92 a dat dimensiune și valoare drumului profesional Craiova-Chișinău.
Îmi amintesc foartebine !
Îmi amintesc foarte bine de ședința finală SIELMEC’97.
Toți gândeam că SIELMEC trebuie să ne reunească din doi în doi ani la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău. Organizatorii au spus simplu ce gândeam toți : SIELMEC’99 se va organiza la Chișinău.
Îmi amintesc de ședințele finale ale Conferințelor SIELMEN: picături de apropiere între stalactite și stalacmite !
SIELMEN – este mai mult decât o Conferință.
SIELMEN – este un Pod științific între Comunități Academice,între Oameni, construit de câteva generații și bazat pe prietenii profesionale.
SIELMEN – este un exemplu de parteneriat onest.
Universitatea Tehnică a Moldovei este Gazdă primitoare pentru cei ce întăresc Podul științific numit SIELMEN.