Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

07 Jun

06.06.2015 Strazi viitoare cu nume de Generali

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 07.06.15

Stăzi viitoare cu nume de Generali

În episoadele anterioare v-am descris câte o stradă: de unde începe, unde se termină, cu ce alte străzi se intersectează, care sunt construcțiile speciale, deosebite.După această descriere v-am prezentat personalitatea al cărui nume este purtat de strada descrisă.

În ultimele episoade am povestit despre străzile care poartă nume de generali de armată.Am abordat această categorie de străzi pentru că numele de militari declanșează în memoria noastră amintiri despre oameni și locuri aflate din povestirile bunicilor  noștri sau  din povestirile  părinților noștri. Numele de militari ne aduc aminte de lecțiile de istorie predate cu pasiune  de câte un profesor cu har de pedagog. Numele de militari ne aduc aminte de excursiile făcute cu școala sau cu familia la muzee sau la locurile unde aceștia au murit cu gândul la țara noastră, cu gândul la familiile lor. Un bunic din familia nostră a luptat în Primul Război Mondial.S-a întors acasă. Fiul lui a luptat în al Doilea Război Mondial. A murit în luptele de la Bălăușeri, aproape  de Târgu Mureș.Nu s-a mai întors acasă. Copii și nepoții din familia noastră  au mers, într-o vară, la mormântul lui din comuna Comana, Brașov. Tatăl meu a luptat în al Doilea Război Mondial. A mers până la Cotul Donului, apoi până la Budapesta. S-a întors acasă.Povestea mea este și  povestea multor familii din România sau din altă parte. De aceea numele de militari declanșează emoții puternice.

V-am povestit despre Generalul Nicolae Fălcoianu,despre Generalul Gheorghe Magheru, despre Generalul Ioan Dragalina, despre Generalul Nicolae Magereanu, v-am povestit puțin, în context, despre Generalul Ioan  Argetoianu.Nu v-am povestit despre strada General doctor Ion Cernătescu. Se poate trage concluzia că 5 străzi din Craiova poartă nume de Generali. Și totuși, Craiova a dat țării mulți generali.

Aș începe cu Generalul Alexandru Dimitrie Macedonski, născut la data  22 decembrie 1816 ,  tatăl poetului Alexandru Macedonski. Deși boierii antiunioniști i-au cerut, în 23 – 24 ianuarie 1859,să împrăștie  mulțimea care manifesta în fața clădirii în care se întrunise Adunarea Electivă a Țării Românești,  colonelul Alexandru Dimitrie Macedonski se pronunță explicit pentru alegerea  ca domn al lui Alexandru Ioan Cuza. În același an, 1859, devine primul General al Principatelor Unite.

Apoi Generalul Alexandru Solomon, născut la Craiova în data de  20 martie 1883 în casa de pe strada Păltiniș nr. 1, care se păstrează și azi, fiul colonelului Ioan Solomon, născut în comuna Pleșoi Dolj în 1793.

Generalul Ioan Odobescu, născut la Craiova în 1793, tatăl  scriitorului Alexandru Odobescu, a arestat Guvernul provizoriu din timpul Revoluției de la 1848, din care făcea parte și Ion Heliade Rădulescu.A fost, pentru scurt timp, în 1848,Ministrul Cultelor.

Generalul Barbu Vlădoianu , a avut un rol important în armata din perioada Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A fost primul Primar ales al Bucureștiului în 1864 și este cunoscut mai ales pentru activitatea depusă în această funcție.

Se poate continua cu Generalul Simion Stoilow, născut la Craiova în 3 februarie 1841, tatăl matematicianului Simion Stoilow.Casa acestuia, situată pe strada Unirii, la numărul 1, poate fi admirată și  acum. Pentru eroismul său, dovedit în Războiul pentru Independență  din 1877, a primit mai multe ordine și medalii și a fost înaintat la gradul de General de Brigadă.

Nu poate fi omis Generalul medic Ioan Vercescu, născut la Cerneți, Mehedinți, medic primar la Spitalul Filantropia din Craiova, inventator al unei noi metode  de tratare a hemoroizilor.

La fel trebuie spus și despre Generalul Gheorghe Anghelescu, care s-a ocupat, în timpul Războiului de Independență, de construcția podului de vase de la Corabia dar a participat și la atacul redutei Grivița.

Generalul Constantin Coandă, tatăl celebrului inventator Henri Coandă, s-a născut la Craiova la data de 5 martie 1857,a participat la Războiul de Independență, dar și la Primul Război Mondial. A fost Ministru și chiar Președinte al Senatului.

Apoi Generalul Nicolae Tătărăscu, născut în 1850, și fiul acestuia Generalul Alexandru Tătărăscu, născut la Craiova la data de 16 iunie 1888.

Generalul Petre Cănciulescu, născut la Craiova în data de 10 iunie 1877, a luptat în Primul Război Mondial cu Regimentul 1 Vânători, iar după Marea Unire a condus Corpul III de Armată Chișinău, în calitate de General de Divizie.

Nici Generalul Constantin Dragu, născut la data de 8 noiembrie 1873 la Stroești , Vâlcea, nu a fost mai prejos. În Primul Război  Mondial s-a remarcat în luptele de la Nămoloasa și Mărășești dar a înființat și organizația patriotică ”Cultul Patriei”.

Este cunoscut Generalul Constantin Sănătescu, născut la data de 13 iunie 1895 în Craiova, participant  în prima linie la luptele din Dobrogea, Mărășești și Mărăști, participant direct la al Doilea Război Mondial și implicat în lovitura de stat de la 23 august 1944.

Enumerarea Generalilor craioveni poate continua.

Unii dintre aceștia merită ca numele lor să fie purtat de o stradă din Craiova. Desigur,schimbarea numelui unei străzi trebuie bine justificată. Dar străzile noi ce nume vor purta? Pe strada Caracal, stradă pe care au funcționat sau funcționează multe unități militare se construiește un cartier de locuințe. Un cartier de locuințe înseamnă străzi.O stradă trebuie să aibă un nume. Străzile din cartierul care se construiește acum pe strada Carcal ar putea purta numele unor Generali pe care Oltenia, pe care Craiova i-a dat țării.

 

No Comments »