Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

13 Sep

14 septembrie. Ziua Crucii

Posted in Evenimente în imagini (galerie foto) on 13.09.20

În Memoria Marilor Personalități

Am aflat, din întâmplare, despre un Muzeu inedit, aflat la câțiva kilometri de Tg.Cărbunești, în satul Măceșu: Muzeul Crucilor.  Am plecat din Craiova spre Târgu Jiu. După aproape o oră am ajuns  în localitatea Peșteana Jiu, a cărei istorie este legată de mineritul din Oltenia. Era o zi de târg. Am revăzut o scenă de mult uitată în memoria copilăriei mele. O gospodină cumpărase o găină pe care o ducea într-o mână, iar în cealălată mână ducea o plasă cu legume și alte cumpărături.

Indicatorul spre Țicleni este vizbil de la distanță așa că am virat spre dreapta. O manevră dificilă  pentru că  înaintea mea mergea o căruță.

Încet-încet circulația s-a rarefiat și am putut să mă bucur de priveliștea pădurilor  care acoperă dealurile din dreapta și din stânga drumului.  Câteva sonde se arată timid, suficient ca să-mi aduc  aminte de  lecțiile de geografie  din liceu. Atunci, Țicleni, era un sat.  A fost ridicat la grad de oraș  de mai bine de 50 de ani, dar urmele satului sunt încă evidente. După mai puțin de 10 km , un indicator  mă îndeamnă să virez la dreapta, spre Muzeul Crucilor.              Drumul de macadam, în rampă, cu gropi  și curbe strânse,  îmi taie elanul cu care pornisem la drum. Dar ce mai contau cei câțiva kilometri până la destinație. După ultima curbă apare în fața noastră  biserica din satul  Măceșu. Ajuns în fața ei drumul cotește  puternic spre dreapta și vedem, pe neașteptate,  o placă din lemn  pe care scrie „Muzeul Crucilor”. 

Deși era sâmbătă, nu mă așteptam să fie deschis. Inscripția fixată deasupra porții îmi dă speranțe. Persoana de contact, Roxana Calotescu, și un număr de telefon. Am sunat. Doamna Roxana Calotescu  mi-a răspuns  repede dar n-a fost să fie.  Atât domnia sa cât și inițiatorul Muzeului ,    Pompiliu    Ciolacu, nu erau  în localitate.

 Poarta era descuiată  așa că am intrat   în  incinta  îngrijită, plină de culoare, primitoare.

            Mi-au atras atenția, încă din uliță, crucile mici, de cca. 50 cm, numite punți,  fixate cu cuie,  montate  pentru aducere aminte :  un nume  și un text explicativ.

             Aproape de intrare, o cruce albastră, fixată pe un copac, mi-a atras privirea. Textul, scris cu alb, se poate citi  destul de ușor:

               Se pomenește Tauru Gheorghe, profesor universitar…Am fost tot timpul mândru că m-am născut ROMÂN.

            A fost profesor la Craiova și, evident, l-am cunoscut. S-a născut la 13 septembrie 1935 în satul Brătuia, situat pe dealul opus.

            După ce am citit textul scris pe crucea vopsită în albastru, am înțeles că spațiul aceasta, de la Macesu, este mai mult decât un Muzeu.

            Sentimentul s-a  amplificat  după ce am descoperit, ușor, pe peretele exterior al Muzeului, puntea care ne aduce aminte de Ecaterina Teodoroiu-eroină,  apoi de Ștefan cel Mare- Mare Domnitor, de Constantin Brâncuși- sculptor, de Maria Tănase- solit vocal, de Corneliu Baba- pictor, de Tudor Arghezi-  scriitor și poet. Apoi alte și alte … punți. Multe, foarte multe pentru pomenirea oamenilor de cultură, a artiștilor.

            Și parcă toate se regăsesc într-o punte, de altă fromă, care ne îndeamnă:

            În memoria  personalităților neamului românesc, rogu-te călătorule, opreștete.Pomenește-i. Roagă-te pentru iertarea  greșelilor pe care le-au făcut, cu voie sau fără voie, pe acest Pământ.                              

            Spațiul primitor de la Măceșu-Gorj  este mai mult decât un Muzeu.

            Este o Punte IN MEMORIAM.

            O Punte în amintirea celor de dinaintea noastră.

No Comments »