Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

26 Oct

26.10.2019 S-a consolidat o prietenie profesională

Posted in Evenimente în imagini (galerie foto) on 26.10.19

De paisprezece ani se organizează Conferința  „Zilele Academiei de Științe Tehnice din România”. Anul acesta Conferința s-a ținut la Chișinău.

Probabil pentru că, de curând, s-a înființat Filiala ASTR Chișinău.

Poate pentru că, în acest an, s-au împlinit 55 de ani de la înființarea Universității Tehnice a Moldovei, gazda conferinței.

Poate pentru că Președintele Filialei Chișinău a împlinit, în acest an, o vârstă rotundă.

Deplasarea de  la București la Chișinău s-a făcut cu un autocar. Drumul de la București la Chișinău măsoară aproape 450 km, adică 7-8 ore de „mers întins”, la care, vrând-nevrând, se adaugă inevitabilele pauze.

Destul de mult!

Noroc că autocarul cu care cei aproape 90 de călători au făcut deplasarea avea microfon și… difuzoare.

S-a povestit despre Constanatin Budeanu, născut  în Buzău, cel care a intuit existența puterii deformante,  a definit și a explicat întregii lumi  ce este puterea deformantă. S-a povestit și despre Gheorghe Manea, născut la Râmnicu Sărat, celebrul profesor de „Organe de mașini”.

S-a povestit despre Podul de la Cosmești-Tecuci dar și despre marele constructor de poduri- Anghel Saligny, născut și el pe meleaguri moldovenești.

Trecând prin Bârlad s-a povestit despre Elena Farago și minunantele ei poezii… „copilărești”: „…Să fiți buni, copiii mei”.

S-au făcut statistici – câți membri ASTR sunt născuți în județul Buzău, Vrancea sau Vaslui.

Unii dintre cei născuți în aceste județe erau în autocarul care ne ducea, în ritmul lui, spre Chișinău.

Chișinăul, cunoscut de unii dintre participanți, necunoscut pentru  mulți alții dintre noi, ne-a primit cu soare, cu căldură, cu aglomerație, cu prietenie.

Lucrările prezentate în Plen  și, deopotrivă, Lucrările prezentate în secțiuni, au demonstrat profesionalismul cercetătorilor de pe ambele maluri ale Prutului dar și anvergura, profunzimea, creativitatea  cercetărilor efectuate de mulți ani, s-ar putea spune de o „viață de om”,  de cercetătorii de pe malul stâng  și malul drept al Prutului. Și a mai fost ceva:  s-a dovedit  că știința poate fi împletită frumos cu recunoașterea   valorilor de lângă noi, recunoaștere spusă explicit, documentat și cu voce tare. Să nu-i uităm pe oamenii creativi care contribuie azi la dezvoltarea Societății Cunoașterii.

            În drumul de întoarcere spre București, s-a schimbat registrul discuțiilor.

S-au citit din scrierile literare proprii. S-a spus și o legendă despre numele Craiovei și oamenii care s-au  născut  acolo.Trecând pe lângă Mausolelul de la Mărășești s-a amintit cum în 14 mai 1923 a fost ales sicriul cu osemenitele Eroului necunoscut și dus, apoi, în Parcul Carol din București.

            Mai mult, la una dintre opriri a fost sărbătorit  unul dintre participanți  cu …  „La mulți ani! ”,  stimulați și  de vinul dăruit la plecare, în buna tradiție românească, de  prietenii din Chișinău.

            Oprirea autocarului la Gara de Nord a venit, parcă, prea repede dar ne-a îndemnat să gândim și să spunem: pe când este programată următoarea deplasare?

Așadar, Conferința „ Zilele ASTR Chișinău 2019” a consolidat prietenii profesionale.    

No Comments »