Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

08 Feb

07.02.2015 Strada Lyon

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 08.02.15

Strada Lyon

Strada Lyon din cartierul Rovine are forma literei U sau de potcoavă, sprijinită pe strada Gogu Constantinescu. O stradă nouă  încadrată de blocuri botezate cu litera G urmată de un număr .

Lyon este numele unui oraș din Franța  situat la 460 km de Paris, spre nord-vest, și la  314 km de Marsilia, spre sud.

  • De ce o stradă din Craiova poartă numele unui oraș din Franța ?, ar putea fi o întrebare pe care să o formuleze cineva .
  • Pentru că Lyon este oraș înfrățit cu Craiova, sau mai exact este oraș partener cu Craiova, i-aș răspunde.

Craiova este înfrățită și cu alte orașe  din alte țări:  Finlanda,   Macedonia,   Bulgaria, China,  Suedia. Craiova este înfrățită și cu alt oraș din Franța,  Nanterre,  departament al Parisului. Înfrățirea dintre Craiova și Nanterre s-a  făcut în 1962. Eram elev la liceu când s-a parafat această înfrățire și am avut mai mulți colegi care au mers în excursii, în  schimburi bilaterale în Franța, la Paris.

Ideea înfrățirii între localități a apărut la începutul secolului XX și s-a materializat prin legături între orașe din Franța și din Anglia dar s-a dezvoltat foarte mult după al  Doilea Război Mondial ca metodă de reconciliere între  comunități din țări care făceau parte din sisteme politice diferite. Înfrățirea a avut un rol foarte important în extinderea Uniunii Europene. Înfrățirea are  un rol important în colaborarea dintre statele Uniunii Europene și de aceea, în prezent, sunt alocate fonduri pentru susținerea activităților specifice. Programul  de finanțare a fost lansat în 2014, se derulează în perioada 2014 -2020 și poartă numele ” Europa pentru cetățeni”. Programul este  derulat de Direcţia Generală Comunicare din cadrul Comisiei Europene și  îşi propune să promoveze cetăţenia europeană activă prin implicarea societăţii civile în construirea unei Europe unite, bazată pe valori istorice şi rememorarea unui trecut comun, pe aprofundarea dialogului intercultural şi pe concepte precum toleranţa, solidaritatea, democraţia, egalitatea de şanse şi înţelegerea reciprocă. Obiectivul general al Programului este acela de a acorda tuturor cetăţenilor europeni posibilitatea de a se cunoaşte, de a interacţiona şi de a se implica în proiecte comune, în vederea consolidării ideii de apartenenţă la spaţiul comunitar.

Dar să revenim la strada Lyon, la orașul Lyon.

În 2009 am primit o invitație din partea comunității științifice din Lyon să prezint câteva repere din istoria ingineriei din România. În Lyon funcţionează patru instituţii de învăţământ superior. Una  dintre acestea poartă numele  inventatorilor cinematografului : fraţii Lumière. August şi Louis Lumière. Universitatea Lumière a fost  înfiinţată în 1973 prin reorganizarea Universităţii  din Lyon , creată în 1896.

Frații Lumière au făcut prima proiecție publică a unui film în 28 decembrie 1895,  la  cafeneaua “Grand Café” ,  din Paris. Filmul proiectat, realizat de  Frații Lumière , avea titlul  „Sosirea unui tren în gară”. Filmul durează doar 35 de secunde  şi prezintă intrarea unei locomotive cu abur în gara Ciotat, situată pe malul mării Mediterana, o staţiune estivală în vogă și cu un șantier naval în expansiune, la vremea respectivă.

În conferința pe care am ținut-o la Lyon în martie  2009 am povestit despre Petrache Poenaru. L-am ales pe el, pe Petrache Poenaru, pentru că la data de 25 mai 1827 a obținut Brevetul Francez 3208 pentru ”Condei portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală” , invenție care a revoluționat domeniul instrumentelor de scris, așa cum invențiile fraților Lumière au revoluționat industria fotografică și cinematografică. În conferința mea am avansat ipoteza că Petrache Poenaru, student la Ecole Polytechique din Paris, ar fi putut să-l întâlnească pe celebrul matematician și fizician  Andrè-Marie Amper, profesor la aceiași  universitate și care s-a născut la 20 ianuarie 1775 în localitatea Poleymieux-au-Mont-d’Or situată la 15 km de  Lyon.Locuitorii orașului Lyon se mândresc cu Andrè-Marie Amper așa cum noi ne mândrim cu Petrache Poenaru. Ipoteza mea a avut ecou  printre participanți pentru că, apoi, discuțiile s-au purtat într-o altă atmosferă.

Am vizitat împreună Institutul Lumière, de fapt Muzeul  cinematografului construit pe locul în care, în anul 1895,  Antoine Lumière, tatăl celor doi inventatori, fotograf în Lyon,  a deschis  uzina Monplaisir destinată fabricării aparatelor de fotografiat. Aici se găsește și Hangarul în care s-au proiectat primele filme și care, în 1995, adică în zilele noastre, a fost declarat Monument istoric.Și în Craiova  sunt multe clădiri care ar putea fi transformate în Muzee și să atragă turiști, să aducă beneficii orașului nostru.

Am vizitat împreună orașul vechi unde au funcționat multe ateliere de țesătorie.Acum sunt muzee în care s-au păstrat vechile utilaje de țesătorie. Am văzut acolo aceleași tipuri de utilaje care au existat și la fabrica de țesături din Craiova situată  pe strada ”Anul 1848 ” , clădire demolată de curând.

Am vizitat și o instalație ultramodernă de valorificare  termică a deșeurilor rezultate din epurarea apelor reziduale colectate din zona Lyon-St.Etienne. Instalația, complet automatizată, este echipată cu două reactoare termice care incinerează 40.000 t/an de nămol rezultat din epurarea apelor reziduale și care generează 21 de milioane de kWh/an utilizați pentru încălzirea a cca. 1000 de apartamente. După opinia mea, ar putea fi o temă de colaborare între Craiova și Lyon.

Istoria spune că în anul 1643, în timpul epidemiei de ciumă, orașul a fost salvat de la distrugere de  Fecioara Maria. În  8 decembrie 1852 municipalitatea  a inaugurat statuia Fecioarei Maria, amplasată pe vârful colinei Fourvière, iar locuitori au aprins, spontant , câte o lumânare la ferestrele caselor apoi au pornit într-o procesiune spre statuie.Așa a apărut Festivalul luminilor care se organizează anual între 8 și 12 decembrie.

Așadar, strada Lyon din Craiova poate fi un punct de plecare pentru un proiect european care să pună față în față oameni din Craiova, România, și Lyon ,Franța.

Strada Lyon ne îndeamnă să privim spre viitor !

No Comments »