Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

16 Nov

15.11.2014.Strada George Breazul

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 16.11.14

Străzile Craiovei și numele lor.

Strada George Breazul

În această toamnă m-am plimbat pe mai multe străzi din cartierul Rovine. Din Piața Rovine am pornit pe strada Traian Lalescu. Abia trecusem de intersecția cu strada Gogu Constantinescu când am întâlnit o veche cunoștință care ieșise la plimbare cu nepotul de 3 ani. După obișnuitele exclamații prin care ne exprimăm surpriza dar și bucuria revederii după mai mulți ani , l-am întrebat.
Pe ce stradă locuiți?
– Pe strada George Breazul, chiar aici, în blocul H22, mi-a răspuns bucuros interlocutorul meu și mi-a arătat un bloc pe care era scris numele George Breazul și anii între care a trăit: 1887-1961.
– Știți cine a fost George Breazul? l-am întrebat.
– Când m-am mutat aici mi-am pus și eu această întrebare, mi-a răspuns cunoștința mea, apoi m-am obișnuit cu acest nume.Dacă aș găsi ușor câteva date le-ași citi cu interes.
Pentru că aveam timp i-am povestit ce știam eu.
George Breazul s-a născut la data de 14 septembrie 1887 în comuna Amărăștii de Jos din județul Dolj.A început să studieze muzica de la vârsta de 12 ani la Seminarul din Râmnicu Vîlcea ,la Seminarul Central din București și apoi la Conservatorul din București obținând licența în 1912. A făcut mai multe specializări în străinătate ,una dintre acestea fiind în domeniul înregistrărilor fonografice.Trebuie subliniat că discul de ebonită pe care se făceau înregistrările fusese inventat în 1887, adică în anul în care s-a născut George Breazul. A funcționat ca profesor de muzică la mai multe școli inclusiv la Conservatorul din București. A fost și Inspector general al învățământului muzical secundar .Contribuțiile pe care vreau să le fac cunoscute sunt cele legate de culegerea, transcrierea și publicarea folclorului fiind fondatorul Arhivei Fonografice a României unde a lucrat timp de 14 ani, până în 1941. În această perioadă a strâns peste 10.000 de melodii populare . A susținut ideea înființării unui Muzeu al intrumentelor muzicale ale poporului român.
Prin contribuția sa ,colecția de melodii începe cu secolul XVII. A organizat concerte- lecții, a susținut emisuni la radio privind folclorul românesc. A publicat multe articole și în ziare la care avea acces majoritatea populației din țara noastră, printre care și Scânteia de care își amintesc mulți ascultători. A fost dirijor de cor al multor formații artistice printre care și ” Societatea pentru Răspândirea Cântărilor”. A avut cea mai mare bibliotecă muzicală particulară din țară. Pentru activitatea desfășurată, inclusiv cea de răspândire a folclorului românesc a fost distins de trei ori cu Premiul Academiei Române ( 1931, 1933, 1937) cu Ordinul Muncii clasa a II-a ( 1955) și cu Premiul de Stat clada I-a (1955).
George Breazul este un deschizător de drumuri în cultura muzicală românescă prin introducerea cursului de Istoria muzicii românești și prin scrierea primelor manuale de muzică pentru copii care cuprindeau exclusiv melodii inspirate din melosul național.Aceste manuale au devenit modele pentru cultura muzicală din țări cu tradiței ca Germania și Franța.
Se spune că avea darul înăscut al ” vorbirii la inimă” pe care l-a folosit pentru educarea elevilor, studenților dar și a marelui public.                       Deoarece cunoștea bine limbile clasice și moderne a reușit să promoveze muzica românească în toată Europa.
Este un exemplu de cercetător care a aplicat cu măestrie metoda istorică , metoda bazată pe fișe și partituri autografe și metoda statistică în studiul lucrărilor muzicale.
George Breazul este un model în disputarea controverselor științifice, pedagogice sau administrative prin tonul său academic și ponderat. Răspunsurile sale erau susținute cu argumente verificate riguros astfel că aceste polemici au avut o ținută superioară. Acest aspect trebuie subliniat în contextul actual în care polemicile scrise sau vorbite conțin atacuri nejustificate cu expresii care nu duc la rezolvarea disputei. Cartea ” Pagini din istoria muzicii românești” este un model de investigare riguroasă în domeniul muzicologiei românești.
George Breazul s-a stins din viață la data de 3 august 1961. Așadar a trăit 74 de ani, timp în care și-a consumat energia creatoare în multe domenii ale culturii muzicale românești.
Prin tot ce a realizat, George Breazul face cinste satului în care s-a născut , Amărăștii de Jos, face cinste Olteniei. Cei care au botezat una dintre străzile Craiovei cu numele lui George Breazul au făcut un act de recunoaștere a contribuției acestuia în educația noastră muzicală.

Prof.dr.ing. Gheorghe Manolea

http://www.radiocraiova.ro/strazile-craiovei-3/

No Comments »