Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

16 Nov

04.10.2014 Legenda orașului Craiova

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 16.11.14

De unde  vine numele localității Craiova?

Numele străzilor dintr-un oraș, numele străzilor din Craiova , pot fi considerate o  Carte de istorie ale cărei pagini sunt deschise toate în același timp și rămân deschise zi și noapte, vară-iarnă.

Uneori, unele pagini sunt rescrise, de cele mai  multe ori  conjunctural, după cum bate vântul,  alteori pentru a marca schimbări în istoria orașului, a țării, a neamului, a lumii.

În majoritatea cazurilor, numele străzilor este legat de personalități, de evenimente istorice, de natură, de alte orașe sau de țări.

Personalitatea al cărei nume  a fost  dat  unei  străzi este legată de identitatea națională, de istoria militară, de artă și literatură, de știință.

Fiecare stradă are istoria ei.

Fiecare nume are o poveste, a avut o viață care se pierde în negura vremurilor mai depărtate sau mai apropiate.

Probabil că oamenii  de azi care trăiesc, care locuiesc pe o stradă ar vrea să știe ce se ascunde în spatele numelui pe care ei îl folosesc pentru a indica locul în care poștașul să le aducă o scrisoare, un ziar  sau pensia, unde să fie căutați de prieteni, de rude.

Plecând de la această ipoteză – oamenii ar vrea să știe, oamenii ar vrea să asculte o povestire despre strada lor – mi-am propus să vă prezint   câteva istorisirii legate de numele străzilor din Craiova, în special numele personalităților din domeniul științei, din domeniul tehnicii dar și din alte domenii.

Deși ordinea de prezentare a  străzilor nu urmărește o regulă strictă, le-am grupat pe cartiere. Voi începe cu cartierul Rovine, nume cu rezonanță istorică pentru națiunea română,  al doilea  ca mărime  din Craiova, după numărul de locuitori și în care se găsesc  multe străzi cu nume sonore de personalități din domeniul științei și tehnicii.  Una dintre acestea poartă numele marelui inginer Gogu Constantinescu, născut  în Craiova,  altele poartă nume de matematicieni :  Traian Lalescu, Simion Stoilov, Gheorghe Țițeica . O altă stradă, din cartierul craiovean Rovine,  poartă numele  Petrache Poenaru, personalitate complexă  a națiunii române.La acestea se adaugă nume grele: Nicoale Iorga,   Pictor Negulici,  Vasile Alecsandri. Altele poartă nume mai puțin cunoscute de oamenii de azi dar care, la vremea lor, și-au adus prinosul lor de dăruire pentru Craiova, pentru oamenii Craiovei, pentru națiunea noastră.

Avem datoria morală  să povestim crâmpeie din viața lor, pentru  ca viața noastră, a celor de azi, să fie ,astfel,   o verigă din istoria neamului românesc.

Este prima emisiune din această rubrică permanentă așa că o să încep cu o istorie , cu o legendă legată de numele orașului nostru : Craiova.

De unde vine numele orașului nostru? De ce se numește orașul nostru Craiova?

De mult, tare de mult, prin locurile astea trăia un om bogat și puternic, un Crai. Craiul Iov.  Deși era bogat și avea un castel mare și frumos  , era neferict pentru că nu avea copii. Spre bătrânețe nevasta lui i-a dăruit o fată . A fost atât de bucuros încât a uitat să de  celor trei ursitori ceea ce tradiția cerea. Două dintre ursitori nu  s-au supărat, dar a treia tare s-a mâniat și  a aruncat un blestem cumplit. Castelul Craiului Iov să se năruie  când fata lui va părăsi castelul.

Craiul Iov a aflat de blestemul care s-a abătut asupra lui și nu o lăsa pe fată să iasă din castel. Oamenii din jur veneau adesea la  castelul Craiului Iov unde găseau la frumoasa și buna lui copilă o vorbă bună, o alinare a durerilor lor.

Vestea despre frumusețea și bunătatea fiicei Craiului Iov s-a răspândit peste mări și țări așa că, la vremea măritișului , au început să curgă flăcăi să o pețească. Numai că tatăl său, Craiul Iov, nu-i lăsa să ajungă la fiica lui. Unul dintre flăcăi, a pândit-o pe fată până a ieșit la fereastra castelului și s-au înțeles să fugă în lume.

Zis-și-făcut!

La miezul nopții,  fata, îmbrăcată în rochie de mireasă, cu un buchet de flori în mână, a ieșit la poarta castelului unde o aștepta  flăcăul călare pe un cal falnic. Doar ce s-a închis poarta castelului și s-a pornit o furtună  cum nu s-a mai pomenit. Câteva clipe au trecut  și castelul Craiului Iov  a fost  acoperit de ape.

A doua zi , oamenii din jur au venit, ca de obicei, la castel. În locul lui au găsit un lac, iar pe luciul liniștit al apei plutea vălul de mireasă al fetei.

În amintirea bunătății și frumuseței fetei  oamenii l-au numit lacul Craiovița,  iar  așezării   de lângă  lac i-au zis Craiova.

Poate numele orașului nostru,Craiova,  este legat  de numele Craiului Iov, de bunătatea oamenilor , de frumusețea oamenilor , de puterea spirituală și fizică a oamenilor de aici.

 

Gheorghe Manolea

http://www.radiocraiova.ro/audio-strazile-craiovei/

 

One comment »

2 comments on this topic

  1. Alexandru Botu says:

    Craiova se mai numesc, numeau mai multe localitati din tara. Si nu neaparat pe baza legendei povestita de Dumneavoastra. Interesant ar fi sa vedem de ce, dintre toate asezarile cu numele de Craiova (cu mai multe moduri de pronuntare!) numai Craiova Baniei a ajuns atat de importanta!