Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

12 Apr

12.04.2013 Merele nu cresc toate pe aceeași ramură.

Posted in Evenimente în imagini (galerie foto) on 12.04.13

Merele nu  cresc toate pe aceeași ramură.

In zilele de 10-11 aprilie s-a desfășurat la Craiova Forumul  Economic Regional Oltenia, Ediția a II-a.

Prima secvență din data de 11 aprilie s-a desfășurat în Sala albastră a Universității din Craiova.

Lume bună.

Lume multă: Ambasadori,de la Ministere , de la Consilii Județene,  de la Primării, de la Unități economice, de la Universitate. Presa ( scrisă, vorbită sau în imagini) – pe măsură.

Anul acesta dezbaterile  pe secțiuni au fost programate simultan în săli diferite.

Secțiunea ”Industrie” a fost programată în Sala mare a Primăriei. Deși nu am primit o invitație oficială din partea organizatorilor, am considerat că este important să particip la aceste discuții.

La 14,30 , ora programată pentru  începerea dezbaterilor , sala era aproape plină. Un procent important , estimat de mine la 20-30% ,  era format din studenți și cadre didactice de la facultățile cu profil ingineresc industrial : Facultatea de Inginerie Electrică, Facultatea de Mecanică, Facultatea de  Automatică, Calculatoare, Electronică.

Consider că prin această prezență numerică, consider că prin participarea conducerilor facultăților ( decani, prodecani, directori de  centre de cercetare) , consider că prin participarea studenților , învățământul și-a demonstrat disponibilitatea de  a se adapta la cerințele mediului industrial, de a se implica în rezolvarea problemelor  inginerești.

Am identificat în sală  Directori sau persoane din conducerea unor  Întreprinderi  industriale.

Mi-am spus în sinea mea că această întâlnire, această ediție a Forumului  organizat la Craiova  poate fi un bun prilej  de a identifica competențe , de a identifica probleme pentru a căror rezolvare să se implice ”toată suflarea”  inginerească din  Oltenia.

Ceva nu a mers! Au lipsit ”dezbaterile. A lipsit….”altă opinie”.

Încet-încet ”industriașii” ,mai mari sau mai mici , au plecat.

M-am convins, din nou, că strategia aplicată de noi ( facultăți, centre de cercetare) de a merge acasă la ”industriași”  dă, în momentul de față, rezultate bune.

Această concluzie m-a liniștit, la început. Totuși lipsa unei  atitudini colective  poate fi  și un rezultat  al educației  , al formării  pe care o asigurăm  în Școli ( nu numai în facultăți)

Aș putea formula și soluții dar soluțiile trebuie să vină ,acum , de la cei care, acum,  au puterea administrativă de a le aplica!

One comment »

2 comments on this topic

  1. Alexandru Salceanu says:

    Aveti perfecta dreptate, nu intreprinderile trebuie sa ne caute, noi trebuie sa le propunem contracte de care cu adevarat sa fie interesate. Cercetarea pe baza de solicitare venita din industrie (atata cata a mai ramas) este cu totul altceva decat birocratia uriasa din POSDRU.