Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

21 Sep

Disertatie la intalnirea cu promotia 1987 -Electromecanica.Despre viață – metoda 6R

Posted in Mesaje transmise catre... on 21.09.12

Despre  viață   cu metoda  6R : Dacă vrei să faci ceva , atunci fă-o cu convingere și  vei fi răsplătit.

Dacă traversezi un râu pe un pod, se poate spune că ai făcut o excursie.

Dacă treci un râu înotând, se poate spune că ai parcurs o experiență. Dacă ai ajuns pe celălalt mal, se poate spune că experiența a  reușit. Dacă nu ajungi, se poate spune că  experiența nu a reușit.

Viața unui om poate fi comparată cu râu.

În vara  dintre anul IV și anul V m-am angajat ca tehnician la un Institut de Cercetări din Craiova. Spre sfârșitul vacanței mi-am făcut fișa de lichidare și m-am dus să-mi iau salariul. Tocmai atunci se descărcase dintr-un camion  un colet mare și greu cu geamuri care trebuia mutat dintr-un ,loc în altul. Treaba era făcută de salariați. Asista și Directorul. Ca să-i  arăt  Directorului  că și eu dau o mână de ajutor ,  am atins  și eu coletul  cu o mână. La sfârșit Directorul mi-a spus: ”..dacă vrei să faci ceva în viață, pune amândouă  mâinile și fă-o cu convingere”

1R – Recunoaștere

Am început activitatea profesională în 1970 într-un Institut de cercetări. Din primele discuții cu colegii de acolo, colegi cu mulți ani de experiență ,mi-am notat  în Jurnal :”Nu trebuie să le ceri celor din jur să- ți recunoască meritele .Trebuie să te porți în așa fel încât să se simtă obligați să ți le recunoască”.

Prin anii ’80 eram șef de lucrări dar nu era nici-o perspectivă să avansez pe un alt post didactic. Cu toate astea am făcut cu convingere ceea ce credeam că trebuie să facă un cadru didactic. Recunoașterea a venit de la sine  după ’90  când am devenit conferențiar, iar apoi în ’94 , profesor.

Mi-am pus întrebarea ce trebuie să facă un profesor și am început să fac cu convingere ceea ce credeam că trebuie să facă un profesor universitar. Recunoașterea a venit în 2002 când Președintele României mi-a acordat , în prezența Ministrului Învățământului  și a Președintelui Senatului României Ordinul Național pentru Merit  în Grad de Cavaler pentru activitatea de cercetare recunoscută pe plan național și internațional.

Tot prin anii ’90 am întâlnit oameni  care aveau nevoie de ajutor. Unii dintre aceștia  aveau nevoie de  ”grai românesc” , aveau nevoie  ca ”vestul”  să se ducă la ei în ”est”. Timp de 20 de ani am mers sistematic de la vest la est și tot ce am făcut în țara de la est am făcut cu convingere, cu prietenie, cu dragoste. Recunoașterea a venit în 2010 când acei oameni mi-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității lor.

2R – Răzbunare

Într-o vreme am vrut să intru pe o ușă a vieții. Ușa era deschisă și am considerat că am dreptul să intru . Cineva , pe ascuns, a trântit ușa  și, evident , s-a închis. Atunci s-a spart și un geam. Am fost acuzat în public  că  eu am spart geamul . Acuzația era nedreaptă , mai ales că și eu am pus geamuri la acea ușă. Mi-am propus să mă răzbun.

3R – Rugăciune

Mă trezeam noaptea și brodam planuri de răzbunare. Ca să adorm din nou spuneam rugăciunea domnească – Tată-l nostru. Am spus această rugăciune de mii de ori în nopțile de nesomn  :

”… și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri ”.

Am spus această rugăciune cu convingere și , într-un final am reușit să-i iert, cu adevărat,  pe cei care m-au acuzat pe nedrept că am spart un geam.

4R – Relaxare

Din acel moment am privit relaxat viața

5R – Răsplata

Răsplata pentru  tot ce am făcut bun , cu convingere ,  în experiența  de a  trece râul vieții în înot a venit când nici măcar nu mai speram. A venit pur și simplu.

6R – Recomandare

Vă sfătuiesc  ca ceea ce faceți bun  în viață să faceți cu convingere și  veți fi  răsplătiți !

21.09.2012

No Comments »