Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

27 Apr

26.04.2012 Despre eterna diferenta dintre realitate si …ce cred oamenii.

Posted in Evenimente în imagini (galerie foto) on 27.04.12

Despre eterna diferență dintre realitate și …ce cred oamenii !

Intr-o zi din luna aprilie a acestui an am  făcut o vizită, cu mai mulți colegi, la Cummins, fabrică de generatoare electrice care funcționează în fostele hale ale uzinei Electroputere. La sfârșit am făcut o fotografie de grup. Tânărul inginer care ne-a condus m-a întrebat:

– Ce părere aveți acum despre fabrica noastră?

Încercând să formulez un răspuns care să exprime ,sintetic, impresia mea, mi-am adus aminte  de fraza ” Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”. Mi-am adus aminte că…..

După Primul Război Mondial s-au înființat,în România Mare, câteva Școli Politehnice, Universități. Una dintre acestea s-a înființat în 1920 la Timișoara. În 1923  Școala Politehnică din Timișoara a fost inaugurată oficial de Regele Ferdinand care  a spus ”Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa.”

Prin anii 1941-1942,  funcționa  la Craiova  o fabrică pentru repararea locomotivelor cu abur. Din 1949 s-au fabricat la Craiova  locomotive de mină și tramvaie. Mult mai târziu, prin anii ’85 , au început să  circule  și prin Craiova tramvaie. Nu au fost fabricate la Craiova. Au fost  fabricate la Timișoara, iar ultimele tramvaie achiziționate au fost  fabricate, tot prin ’49 , în Germania. Primul tramvai   din lume a circulat în Anglia.

În 1956 s-au cumpărat  șase locomotive Diesel-electrice  și licența de fabricație pentru acest  tip de locomotive.  Fabricația a început la  Craiova. S-a   cumpărat licența din Elveția deși fabrica se numea Electroputere , o traducere ” la  modă” din limba rusă, Electrosila. În 1965    a început  epopeea locomotivelor  electrice.

În 1966 s-a  înființat Universitatea din Craiova și Facultatea de Electrotehnică.

Facultatea de Electrotehnică  din Craiova și Electroputere Craiova au crescut împreună.

Într-un an, și în alți câțiva ani  care au urmat, s-a întâmplat ceva  care m-a descumpănit.  Falnicei uzine  Electroputere  au început să-i scadă, încet-încet, puterile.  Același sentiment  de descumpănire îl au mulți ingineri  care au ”ars” pentru  această citadelă   a electrotehnicii.  Acum , unii, sunt pensionari.

În septembrie 1999 citeam în ziare că o firmă germană, AVK, a început să fabrice generatoare  electrice  în  spațiile fabricii Electroputere. Mai apoi , fabrica a fost cumpărată de  o firmă englezească, Newage. În 2006 a  apărut un alt cumpărător, american , Cummins.

În toți acești ani i-am  reîntâlnit pe mulți  ingineri  care au lucrat la Electroputere  și care , încet-încet,  s-au reunit la …Cummins. Absolvenți din ultimii  ani s-au angajat la Cummins și i-am reîntâlnit la MASTER. Toți erau mulțumiți. Eu am rămas  cu aceleași întrebări : unde este  Electroputere?

În alt an, Cummins a descoperit Școala de Electrotehnică din Craiova iar noi  , Școala de Electrotehnică , am descoperit un partener  profesional – Cummins.  Ne-am descoperit unii pe alții. În 2011 am fost de mai  multe ori la Cummins.

În 26 aprilie 2012 am făcut, împreună cu mai mulți colegi o vizită la Cummins.Ca pe vremuri la Electroputere

În acestă vizită   am descoperit adevărata dimensiune  ( spațială) a fabricii de generatoare electrice – Cummins. Mare diferență între  realitate și ceea ce mi-am imaginat eu.

Dar am  (re)descoperit  și vechile  utilaje  din Electroputere pe care ” înțelepții”  de la AVK- Newage-Cummims le-au păstrat și le-au modernizat pentru că aceste  ” fiare” au, de pe vremea uzinei Electroputere, o fundație solidă, au un fundament solid.  Mare diferență între realitate și ce mi-am imaginat eu.

I-am  (re)descoperit  pe  absolvenții  tineri ai Școlii de Electrotehnică din Craiova. Au vorbit convingător  și competent despre munca lor, despre proiectele lor, despre ”echipa lor”. Mare diferență între realitate și …studenții de acum câțiva ani.

După această vizită parafrazez și  afirm : Nu zidurile fac o fabrică, ci spiritul care domnește într-însa.

După această vizită , la care a participat și profesorul  Grigore Cividjian, puternic implicat în colaborarea cu Cummins,  acum cu statut de ”pensionar”  , om de știință de când îl știu, profesor  cu ”fundament științific solid” , reafirm : oamenii sunt importanți, oamenii creatori  sunt importanți.

Diferențele le fac Oamenii. Diferențierile le fac tot oamenii

No Comments »