Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

19 Mar

19.03.2016 Strada Constantin Brâncoveanu

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 19.03.16

Strada Constantin Brâncoveanu,

Strada Constantin Brâncoveanu este situată în  cartierul Craiovița Nouă. La început, adică prin anul 1921 s-a numit strada Potbanița și era la marginea loturilor pe care Primăria Craiova le-a repartizat  veteranilor din Primul Război Mondial în perioada 1926-1927. Numele Potbanița, care înseamnă „Pod peste apă„  se regăsește în documente oficiale încă din 1835 și se referea la Mahalaua Potbanița, care reunea  17 familii  în jurul bisericii cu  hramul Adormirea Maicii Domnului. Strada și-a păstrat  numele de Potbanița până în urmă cu câțiva ani  când a primit numele Constantin Brâncoveanu. Începe din strada Toporași și ajunge până în Bulevardul Dacia. În prima parte  este străjuită de case, unele din vremea împroprietăririi veteranilor de război. În zona blocurilor  din Craioviá Nouă traversează strada George Enescu, apoi ajunge în vecinătatea Parcului Cornițoiu, transformat din 2008 în  zonă rezidențială. Alfel spus, aici se ”plantează” case în locul copacilor. În apropierea intersecției cu Bulevardul Dacia, Liceul  Tehnologic ”George Bibescu”, înființat la 1 septembrie 1990,  cu numele de Grupul Școlar ICM 3, preulând o parte din tradiția Liceului industrial Nicolae Titulescu. Clădirea situată pe strada Constantin Brâncoveanu a fost dată în folosință în 10 februarie 1997. Așadar, o stradă cu istorie veche și istorie nouă.

Constantin Brâncoveanu s-a născut în anul 1654, în comuna Brâncoveni ,din actualul județ Olt și   a domnit în Țara Românescă aproape 26 de ani, din 1688 până în 1714. Această continuitate s-a făcut simțită în viața Țării Românești printr-un avânt al vieții culturale și spirituale, inclusiv în arhitectură. Stilul construcțiilor din acea vreme rămânând în istorie sub numele de ”stil Brâncovenesc”. Anii de continuitate și liniște  au dus la progres economic în Țara Romînească. S-a reformat sistemul fiscal și s-au modernizat instituțiile statului. Constantin Br\ncoveanu a înființat, în1694, Academia domnească din București adică o școală superioară pentru ”pământeni și străini”, care a funcționat pe lângă mănăstirea ”Sfântu Sava”. La mănăstirea Horezu, ctitorită de Constantin Brâncoveanu, a fost înființată o mare bibliotecă cu lucrări aduse  din Europa. În vremea lui Constantin Brâncoveanu s-a finalizat tipărirea primei ediții a Sfintei Scripturi în limba română.

Le-a plătit și turcilor tributul știut. Dar tăvălugul uneltirilor dușmanilor și al nerecunoștineți prietenilor l-a ajuns într-o zi din luna martie 1714, adică acum aproape 302 ani.A fost mazilit, cum se spunea atunic. Trei săptămâni a durat drumul până la Constantinopol unde au  fost aduși cu forța și cei patru feciori ai săi dar și alți membrii ai familei.

A fost acuzat de multe  vini printre care de sărăcirea țării pe care o adusese, totuși, în cei 25 de ani de liniște, la înflorire. A fost acuzat că și-a cumpărat de la Viena instrumente muzicale  mai bune decât ale Sultanului. Așa se întâmplă mereu când sentința este dată înainte de judecată.

A fost executat în zi de sărbătoare : Adormirea Maicii Domnului. Mai întâi au fost executați cei patru feciori ai săi. A avut, totuși, puterea să le spună: „Iată, toate avuțiile și orice am avut, am pierdut! Să nu ne pierdem încai sufletele… Stați tare și bărbătește, dragii mei! să nu băgați seamă de moarte. Priviți la Hristos, mântuitorul nostru, câte a răbdat pentru noi și cu ce moarte de ocară a murit…”

Azi v-am povestit despre numele străzii Constantin Brâncoveanu și închei   îndemnându-vă să mergeți la mănăstirea cu hramul ”Adorimirea Maicii Domnului” , din Brâncoveni, localitatea  în care s-a născut Constantin Brâncoveanu,  construită  de Matei Basarab și refăcută de Constantin Brâncoveanu.

No Comments »