Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

24 Jan

23.01.2016 Strada Grigore Gabrielescu

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 24.01.16

Strada Grigore Gabrielescu

Craiova are multe clădiri frumoase.Craiova are multe clădiri cu o vechime de peste 100 ani. Craiova are câteva instituții cu o tradiție de peste 100 de ani. Una dintre aceste instituții este Teatrul Național din Craiova care a fost înființat în 1850, adică în urmă cu mai bine de 165 de ani. De-a lungul vremii a avut parte de Directori care s-au dăruit acestei instituții. Unul dintre Directorii Teatrului Național de Craiova a fost Grigore Gabrielescu, personalitate complexă care , prin activitatea sa a ridicat  Craiova la statutul de Cetate a culturii. Grigore Gabrielescu a fost director al Teatrului Național din Craiova între 1904 și 1911.

Grigore Gabrielescu s-a născut în  Craiova la data de 13 ianuarie 1859 în casa situată acum pe strada Brânușa nr.14. A urmat Școala Obedeanu. Merită spus că Școala Obedeanu este prima Școală din Craiova, înființată în anul 1775 în chiliile Mănăstirii Obedeanu, adică acum aproape 250 de ani, folosind moștenirea lăsată de boierul Constantin Obedeanu.În această Școală au învățat, de-a lungul anilor, personalități de mare faimă ale României. Să păstrăm această Școală ca pe un simbol sacru al  Culturii craiovene!Înzestrat cu o voce de excepție, Grigore Gabrielescu a urmat Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București, apoi, în 1885, Conservatorul din Roma. A cântat pe scenele unor mari teatre din lume: Scala din Milano, Teatrul din Madrid, Teatrul  din Lisabona. Faima lui  a trecut  Oceanul Atlantic și a cântat pe scenele teatrelor lirice din Montevideo – Uruguay , Rio de Janeiro- Brazilia , Buenos Aires –Argentina.

A fost Director al Teatrului Național din Craiova timp de șapte ani , între 1904 și 1911, apoi Director al Școlii de muzică Elefterie și Maria Cornetti, până în 1915. În această perioadă a reușit redresarea financiară a Teatrului  din Craiova, a renovat clădirea acestuia, a organizat stagiuni la Tg.Jiu și Caracal, a invitat să joace la Craiova actori de talie internațională printre care  Aristzza Romanescu și Aglae Pruteanu. Viața culturală muzicală a Craiovei a cunoscut o efervecență specială. Grigore Gabrielescu  a înființat cursuri serale la Școala Cornetti, s-a ocupat de formarea corpului profesoral, a organizat o orchestră simfonică  formată din 60 de instrumentiști. Marele muzician George Enescu a apreciat în  mod deosebit activitatea lui Grigore Gabrielescu, iar ca dovadă a venit de câteva ori la Craiova.

A fost profesor la Conservatorul de declamație din Iași. A scris cărți cu caracter didactic pentru domeniul muzical, a compus lucrări muzicale pentru cor.

S-a implicat în viața comunității craiovene și a  înființat societățile corale Hora  și Armonia. Împreună cu doctorul I.Puțureanu , s-a ocupat de editarea publicației ”Revista culturală”. A colaborat ,cu articole din domeniul cultural, la ziarul Doljul și Adevărul.

Pentru activitatea sa bogată a fost ales Membru de onoare al Academiei de Muzică din Lisabona. De asemenea, Regele Portugaliei, Don Carlos I, i-a conferit Ordinul de Christo.

O stradă din București și una din Craiova poartă numele Grigore Gabrielescu. Strada Grigore Gabrielescu din Craiova este situată în cartierul Craiovița Nouă, paralelă cu strada Craioveștilor și strada George Enescu. Face legătura între strada Micșunele și Bulevardul Oltenia.Vă invit să faceți o plimbare pe strada Grigore Gabrielescu apoi pe strada Brândușa, să vă opriți câteva  minute și să citiți placa fixată pe casa de la nr.14. Puteți intra, apoi în Biserica Madona Dudu unde elevul Grigore Gabrielescu a cântat în corul Biericii, alături de Elena Teodorini. Așadar, azi v-am povesit despre tenorul Grigore Gabrielescu, un dar oferit de Craiova  spațiului cultural mondial.

No Comments »