Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

27 Dec

27.12.2015 Strada Aristizza Romanescu

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 27.12.15

Strada Aristizza Romanescu

Mulți craioveni  au fost mâhniți de  o veste  neașteptată. Proiectul  ”Craiova  Capitală  Europeană a Culturii 2021”  nu se numără printre cele selectate  de o Comisie multinațională. Mâhnirea a trecut  destul de repede, deși  nu poate fi uitată așa ușor.

Mulți ingineri, care susțin că știința este o componentă a culturii, și-au adus aminte de Gogu Constantinescu, născut în 1881 la Craiova, școlit în Craiova. Pentru valoarea lui  fost inclus de englezi, în 1925, în grupul de 17 cei mai importanți oameni de știință din lume.

Alții și-au adus aminte că Brâncuși, născut în  1876  în Hobița oltenească, și-a început drumul  de artist  la Craiova , iar la Paris a fost  recunoscut ca valoare mondială.

Unii au afirmat că, în zilele noastre, prin Festivalul  Shakespeare, Craiova este capitala Mondială a Teatrului. Și dacă am ajuns aici, la Teatru, trebuie să o aminitim pe actrița Aristizza Romanescu născută în Craiova la data de 24 decembrie 1854, adică acum 161 de ani. S-a născut în familia artiștilor Costache Dimitriade și  Paulina Stavrescu . A crescut în familia artistului  Thedor Teodorini, unchiul său, Director al Teatrului Național din Craiova. Era cu trei ani mai mică decât  celebra Elena Teodorini,verișoara sa. Se poate spune că s-a născut și a crescut în ” cultura teatrului”. A urmat Școala Normală și Pensionul din Craiova apoi Conservatorul  din București. La 19 ani a debutat la Craiova în piesa ”Acum 16 ani”. A jucat și pe scenele Teatrelor din Iași și București. Timp de 12 ani, între 1880 și 1892 , a studiat și a jucat pe scenele teatrelor din Paris și din Europa. În amintirea trecerii ei prin Paris, francezii au montat o  Placă Memorială pe casa în care a locuit. I s-a oferit un contract la celebrul Teatru Odeon din Paris. A preferat să  revină la Teatrul Național din București.Timp de 21 de ani, între 1893 și 1914 a predat la Conservatorul de Artă Dramatică din București. A format multe artiste devenite, mai apoi, celebre. Printre ele Lucia Sturdza-Bulandra.

Avea o voce cristalină, o mimică extrem de sugestivă și o dicție impecabilă.

Legată de Craiova și de Teatrul din Craiova, revine acasă de mai multe ori cu diverse ocazii. Prin 1910, Teatrul din Craiova trecea printr-o perioadă grea și de aceea Artistizza Romanescu a jucat rolul Elizei Rareș din  piesa Mama, pusă în scenă la Craiova. De multe ori a jucat pentru a aduna fonduri destinate răniților, destinate lui Mihai Eminescu, bolnav, sau altor persoane aflate în nevoie.

A jucat în primul film românesc, Războiul Independenței, turnat în anii 1911-1912, în care a interpretat  rolul  unei surori de caritate.

Războiul a obligat-o să se refugieze la Iași. Acolo, în vara anului 1918, în 4 iunie, Aristizza Romanescu,cea mai proeminentă artistă a teatrului românesc de la sfârșitul secolului XIX,bolnavă,s-a stins din viața.

Așadar, Craiova este de multă vreme  o Capitală a culturii, o Cetate a culturii în care cei ce se dăruiesc culturii sunt respectați de comunitatea Cetății. Numele artistei Aristizza Romanescu este purtat de o stradă din Craiova. Strada Aristizza Romanescu este situată în cartierul Craiovița Nouă. Pornește din strada Toporași, trece de strada Craiovești și se îndreaptă spre Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, acum în construcție

No Comments »