Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

15 Feb

14.02.2015 Strada Elie Georgescu

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 15.02.15

Strada Elie Georgescu

Strada Elie Georgrescu are forma literei L. Începe din strada Traian Lalescu, vis-a-vis de strada Mihail Strajan, intersectează strada Câmpului și se înfundă în apropierea vechilor clădiri ale Fabricii de pâine  de la Moara lui Drugă.Pe partea dreaptă sunt construite blocuri, iar pe stânga este  depozitul fostei fabrici de margarină Wiessana și câteva magazii de la fostul Frigorifer.

Elie Georgescu s-a născut la 14 noiembrie 1864 în comuna Pantelimon,  din care s-a dezvoltat orașul Pantelimon, din județul Ilfov, și cartierul cu același nume din București. Școala primară a făcut-o în București, la Școala de băieți nr.1, apoi Gimnaziul Mihai Bravu. A urmat celebrul Liceu Sfântu Sava din București, pe care l-a absolvit în 1884. Atras de activitatea didactică  se înscrie la Școala Normală Superioară din București și obține Diploma de licență cu calificativul ” distincțiune” în 29 ianuarie 1891, în specialitatea științe ale naturii. Trebuie subliniat că această școală avea, la acea vreme, statut de  instituție de învățământ superior așa cum era și Școala Națională de Poduri și Șosele. Absolvenții ei erau pregătiți pentru  a fi profesori în licee. La început , după terminarea școlii, s-a angajat ca grădinar la Grădina Botanică din București.  Această instituție, Grădina Botanică din București,  fusese ianugurată în 1860 dar devenise, sub  conducerea botanistului Ulrich Hoffmann, primul director, o puternică bază didactică și de cercetare. În plus , în 1874 a devenit parte componentă a Universității din București, iar în 1884 a primit cca 17 ha în zona Cotroceni, în care funcționează și în prezent . În acest context, Elie Georgescu a funcționat și ca preparator, adică a fost cadru didactic la Institutul Botanic din București, adică la Universitatea din București.Mai mult, a fost un colaborator direct al profesorului Dimitrie Brândză, Decan al Facultății de științe la acea vreme, dar și medic. Trebuie reținut că acum  Grădina Botanică din București poartă numele ”Dimitrie Brândză”.

Aceste precizări sunt importante pentru a demonstra că botanistul, naturalistul Elie Georgescu a  beneficiat  de o pregătire didactică și de specialitate de excepție.

Din 10 octombrie 1894 este angajat  la Liceul Carol I  din Craiova  ca profesor cu titlu provizoriu de științe naturale, iar după 4 ani, la 24 februarie 1898, devine profesor definitiv.  A fost caracterizat  de  profesorul  Constantin D. Fortunescu, ca unul din ” stâlpii ” Colegiului. O perioadă a predat  științele naturale și  la Gimnaziul ”Frații Buzești” și la Liceul Comercial ” Gheorghe Chițu”. Pentru o perioadă  scurtă, de la 1 august 1904 până la 1 aprilie 1905,   a fost chiar și Director la Școala Normală de Învățători din Craiova. Trebuie spus că Școala Normală din Craiova a fost înființată în 1870 , iar localul din Calea București 165  a fost construit între 1898 și 1901. În fața acestui edificiu este amplasat bustul lui Ștefan Velovan, pedagogul care a impus prestigiul instituției în întreaga țară. Dar să revenim la Elie Georgescu. Deși în urma unui accident de laborator  nu a mai putut să-și folosească mâna dreaptă, desena pe tabla  cu mâna stângă la fel de sigur și de repede. Din 1897  elevii bursieri erau cazați în internatul Liceului , amenajat în casele Brăiloiu  din zona Grădinii Mihai Bravu. La început, directorul internatului a fost Mihail Strajan, apoi această funcție a fost preluată de Elie Georgescu.

Prețuirea de care s-a bucurat atât din partea elevilor cât și din partea colegilor poate fi demonstrată  prin decizia de suspendare a cursurilor în ziua înmormântării acestuia din luna noiembrie 1931. Până atunci nu se mai luase o asemenea măsură. În cartea profesorului Nicolae Andrei , ” Istoria învățământului din Craiova” am găsit următoarea caracterizare a  dascălului Elie Georgescu, făcută de profesorul, editorul și autorul de manuale Constantin D.Fortunescu, într-o zi de noiembrie a anului 1931 când Elie Georgescu a fost condus spre Cimitirul Ungureni: ”Posedând știința care o preda ca cel mai savant profesor de universitate, specialist desăvârșit, la curent cu tot ce era nou în materie ” de științele naturale,  de botanică ” spirit veșnic curios de a învața ceva nou și pasionant pentru obiectul său, Elie Georgescu, bătrânul profesor smolit la față , dar cu ochii atât de vioi sub ochelari, cel cu frumoase plete și cu bărbuța aproape albă, meșterul care, cu sfânta lui stângă , desena așa de frumos pe tablă, când explica lecția școlarilor săi, de acum încolo va lipsi cancelariei noastre și catedrei pe care o cinstea ca nimeni altul”.

A fost membru fondator al ” Societății Reuniunea profesorilor români din Craiova”  care avea ca obiectiv ”organizarea unei unități de învățământ model de excelență în educație și instrucție”.

În holul de la intrarea principală a Colegiului Național Carol I se găsesc  câteva busturi ale foștilor profesori. Printre acestea, ridicat pe un soclu sobru, bustul lui Elie Georgescu executat de sculptorul Anghel Chiciu, absolvent al Școlii de Arte și Meserii din Craiova.

Așadar, strada Elie Georgescu, poartă numele unui om care și-a dăruit întreaga energie școlii, educației tinerilor din orașul nostru. Să nu uităm acest nume –Elie Georgescu.

http://gheorghe.manolea.ro

 

 

 

 

 

No Comments »