Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

25 Jan

24.01.2015 Strada Nicolae Julea

Posted in Strazile Craiovei si numele lor on 25.01.15

Strada Nicolae Julea

Pentru ca dumneavostră să localizați mai ușor această stradă o să fac, la început, câteva precizări lămuritoare. Strada Nicolae Iorga este legată de strada Dezrobirii prin strada Buciumului pe care sunt situate câteva corpuri de clădiri ale Unității Militare ” Scorpionii Roșii”. Paralel cu aceasta sunt încă trei străzi : Gilortului, pe care este situat Grupul Școlar ” Matei Basarab” , Desnățui și Nicolae Julea. Povestea mea este legată de cea din urmă, strada Nicolae Julea, de fapt este legată de numele acestei străzi, Nicolae Julea. Cine a fost Nicolae Julea? Care a fost legătura lui cu Craiova?
Nicolae Julea s-a născut la data de 8 decembrie 1908. În unele documente se scrie că s-a născut la Craiova pentru că satul său natal,Rasnicu, este pierdut printre dealurile situate la nord-vest de Craiova, între râurile Rasnic și Argetoia. Plecând din Craiova pe strada Brestei, se traversează Jiul iar la ieșirea din comuna Breasta se merge spre dreapta apoi spre stânga, pe drumul județean 606 B Craiova-Grecești, în direcția Cernătești, comună de care aparține satul Rasnicu. Drumul este situat în Câmpia colinară a Bălăciței, pe partea dreaptă a râului Rasnic. Satul Rasnicu are două părți : Rasnicu Bătrân și Rasnicu Oghian. Din centrul satului se desprinde drumul județean 606 G care ajunge în comuna Scăești. În anul în care s-a născut aici Nicolae Julea , adică în 1908, comuna Rasnicu aparținea de Plasa Jiul de Sus, avea cca. 1150 locuitori, o școală mixtă, care funcționa din 1866, și o biserică, cu hramul Sf.Gheorghe, fondată în anul 1846. În anul în care s-a născut Nicolae Julea, adică în 1908, comuna Rasnicu avea post telefonic și post de jandarmi. Pentru comparație, menționez că, în prezent, Comuna Cernătești, de care aparține satul Rasnic, are 1850 de locuitori.
Nicolae Julea a făcut studiile muzicale în Franța, la Paris, sub îndrumarea profesorului Vincent d’Indy. Menționez că Vincent d’Indy a contribuit la înființarea, în 1896, a Academiei de muzică Schola Cantorum, unde au studiat, în timp, mulți muzicieni celebri.La această școală a predat, după 1979, și celebrul dirijor român Sergiu Celibidache . Acum Academia de muzică Schola Cantorum este situată în Cartierul Latin din Paris
După finalizarea studiilor muzicale, Nicolae Julea, a revenit în țară și s-a înscris la Facultatea de Litere din București.
Avea 42 de ani când a revenit în Craiova și a funcționat, în perioada 1950-1957, ca profesor de pian Şcoala Populară de Artă din Craiova. Printre profesorii din acea vreme s-a numărat și Mihail Bârcă. Acum, în zilele noastre, această instituție poartă numele Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Cornetti” și are sediul pe strada Jiețului nr.19, în clădirea în care a funcționat multă vreme Comisariatul militar Craiova. Merită subliniat că Școala „Cornetti”, inaugurată în toamna anului 1911 sub numele ” Conservatorul Cornetti”, a fost prima instituţie de învăţământ muzical din Craiova. De asemenea, în prezent, în cadrul Universității din Craiova sunt organizate cursuri pentru specializările ” Pedagogie muzicală” , ”Interpretare muzicală –Canto și Instrumente”
Nicolae Julea a scris muzică de teatru, muzică simfonică şi muzică de cameră. Dintre lucrările lui se menționează Oratoriul „Jeanne d’Arc“, operă în trei acte, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, Simfonia a I-a, Răscoala 1907; Simfonia a II-a Rustică , Cvartetul de coarde nr. 1 şi nr. 2, Poemul simfonic „Barajul“.
În timpul vieții a primit distincții din partea Statului francez și din partea Statului român. A decedat în data 11 iunie 1986, la Bucureşti, dar Nicolae Julea nu a fost uitat de români.
În 8 decembrie 2008, pentru a marca 100 de ani de la nașterea lui Nicolae Julea, Filarmonica din Craiova a organizat un concert cu lucrări ale compozitorului : Trio pentru pian, vioară şi violoncel, Cvartetul de coarde nr. 1 şi ” Dormi în pace” din opera Ioana d’Arc.
Nici locuitorii din satul natal nu l-au uitat. Începând cu data de 01.10.2011, Căminul Cultural din satul Rasnicul Oghian poartă numele “Compozitor Nicolae Julea”.
În data de 18 decembrie 2013, la Şcoala Gimnazială „Petrache Cernătescu“ din comuna Cernăteşti a fost omagiată personalitatea lui Nicolae Julea cu ocazia împlinirii a 105 ani de la nașterea acestuia. S-a cântat, atunci, Cvartetul de coarde nr. 2 compus de de Nicolae Julea.
Și pentru că vorbim despre străzi, vă reamintesc că o stradă din Craiova îi poartă numele.
Este bine cunoscută inițiativa Filarmonicii din Craiova de a susține concerte în spații publice. Cred că un concert cu unele dintre lucrările muzicale ale lui Nicolae Julea, organizat pe strada care îi poartă numele, Nicolae Julea, ar putea atrage un public nou atât la concertele susținute în spații publice cât și la concertele de la Filarmonică.
Sunt convins că un concert organizat la Școla nr.35 ” Ion Dezideriu Sârbu” cu câteva din lucrările lui Nicolae Julea poate fi un spectacol de succes. Iar dacă lucrările muzicale compuse de Nicolae Julea vor fi ” garnisite” cu lecturi din povestirile lui Ion Dezideriu Sârbu spectacolul va fi de mare succes.

No Comments »