Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

12 Jan

12.01.2014 După un timp, ficțiunea poate deveni realitate.

Posted in Mesaje transmise catre... on 12.01.14

                  După un timp, ficțiunea poate  deveni realitate.        

Jules Gabriel Verne s-a născut la data  de 8 februarie 1828 în localitatea Nantes, situată în vestul Franței, pe malul  fluviului Loire. În orașul lui funcționa , de aproape 400 de ani, o școală superioară ,  Universitatea,  fondată în 1460.

În 1865 scrie cunoscutul roman de ficțiune , pe vremea aceea, De la Pământ la Lună.  Se terminase războiul  civil  din America. Un grup de americani, la care se asociază și un francez, își propun să lanseze  un proiectil din Florida  spre Lună. Cartea a avut succes. S-au turnat  filme. S-au  montat piese de teatru.

Spre sfârșitul anilor  ’60 , Războiul Rece  era pe sfârșite.

În 1969 , 16 iulie,  a fost lansată   racheta Saturn V de la Centrul Spațial Kennedy  din Florida , care  a scos în spațiul cosmic  nava americană Apollo 11 cu trei oameni la bord. A ajuns pe Lună în 20 iulie. Neil Armstrong    a pășit pe satelitul natural al Pământului , așa cum își imaginase Jules Verne cu aproape 100 de ani în urmă. 

        În 1948 a fost inventat tranzistorul care a fost folosit prima dată pentru realizarea unui aparat auditiv. În 1954 a fost realizat primul aparat de radio complet tranzistorizat.

          Ray Bradbury  s-a născut la data  de 22 august 1920,  în Waukegan, Illinois, Statele Unite ale Americii.În 1953 scrie romanul de ficțiune Fahrenheit 4510  ( temperatura la care se aprinde  hârtia) publicată și în România în 1963 ,apoi și în 2013. Cartea are succes. S-au turnat filme. S-au montat piese de teatru.  Focul ,la Teatrul Național din Iași.

         Romanul tratează  o societate în care valorile au fost răsturnate,sunt negate.Romanul  tratează efectele televiziunii și mass-media , a reclamelor stereotipe difuzate peste tot, inclusiv în mijlocele de transport în comun, a  distracțiilor  facile  dar  care stimulează  secreția adrenalinei asupra oamenilor.    Oamenii  au uitat să se bucure de flori, de iarbă, de ploaie, de prieteni. Oamenii sunt pedepsiți dacă  păstrează cărți. Cărțile   și casele în care au fost ascunse sunt arse.  Mildred Montag, soția eroului principal, Guy Montag, pompier însărcinat cu arderea cărților și a caselor, este dependentă de telenovele, de căștile introduse în urechi, de droguri. Datorită lipsei cărților, a educației oamenilor prin cărți, majoritatea sunt indiferenți la evoluția societății, la deciziile celor care conduc societatea. Mildred Montag își denunță soțul pentru deținerea ilegală  de cărți, sustrase din casele pe care le incendiase. Căpitanul Beatty, pompierul-șef,  colegul  și superiorul direct al lui Guy Montag, altă-dată cititor de cărți, nu ezită să dea foc casei lui Guy Montag, colegul său, după ce acesta fusese denunțat de soția lui, obligându-l pe Guy să-și incendieze propria casă. O scenă de cinism pe care o întâlnim, în alte forme,  în zilele noastre și pe care ziarele și televiziunea ne-o servește sistematic.

         Și totuși, alți oameni au memorat conținutul multor cărți pentru a putea fi transmise din generație în generație.

         Spiritul cărților nu trebuie să dispară !

         Educația oamenilor prin intermediul cărților nu trebuie să dispară !

         Prețuirea, respectul dintre oameni nu trebuie să dispară!

         Valorile trebuie păstrate cu grijă !

        

No Comments »