Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

29 Apr

29.04.2012 Inventatorul …de la țară

Posted in Evenimente în imagini (galerie foto) on 29.04.12

Dobre Puținelu – inventatorul de la țară.

Str.Mihai Viteazul nr. 48, Comuna Izbiceni, jud. Olt,Telefon 0249 535  593

Pe la începutul lui martie am primit  un telefon  pe numărul de fix de la Centrul de cercetare pe care îl conduc.  Persoana de la celălalt capăt al firului mi-a spus că are o invenție, că a fost la Ministerul Agriculturii,  unde a stat de vorbă cu Ministrul, că a fost la Oficiul de Stat pentru Invenții  și Mărci unde a fost sfătuit să-și protejeze  produsul  prin Brevet  invenție. In felul acesta are un titlu de proprietate  asupra soluției , asupra produsului său. Din vocea interlocutorului mi-am dat seama că eu trebuie să merg la domnia sa , în comuna Izbiceni  din județul Olt. Mi-a spus numele străzii și numărul dar nu l-am reținut gândindu-mă că Izbiceni este o comună ,nu un oraș.

Așa că, într-o superbă duminică din aprilie , mai exact 29 aprilie 2012, m-am urcat în mașină  împreună cu soția și am pornit-o într-o excursie , așa cum am făcut-o de  multe ori fără o țintă anume, dar acum …spre Izbiceni.

La marginea comunei  mi-am dat  seama că localitatea este mare și e bine să cer informații despre persoană pe care o căutam.

–          Bună ziua! I-am spus unei femei care  s-a nimerit să fie în poarta casei sale. Știți unde stă domnul Dobre Puținelu?

–          A! domnu profesor… Și mi-a dat explicațiile necesare.

Domnul Dobre Puținelu a fost profesor de Istorie în comuna Izbiceni   dar, pensionar fiind acum , a inventat un îngrășământ natural complex concentrat  pe care îl produce și îl vine celor din comună. Ziua s-a dovedit prea scurtă pentru discuția cu  inventatorul …. de la țară. Am fost și la doi localnici pentru a discuta despre produsul inventat de domnul Dobre Puținelu. Am discutat despre îngrășământ dar și despre afacerea numită ”producerea legumelor”.

Dar povestea inventatorului este legată de produsul lui :Îngrășământ  natural complex concentrat FLOAREX

MOD DE ADMINISTRARE

1.Mod de administrare pentru legume cultivate în sere și solarii

Semănatul

În pat cald biologic :

Peste bălegarul încins se pune un srat de pământ mărunțit în strat de cel mult 10 cm.

Se aplică o stropire cu vermorelul sau atomizorul în concentrație de 200 ml la 15 litri de apă.

Se poate semăna și în alveole cât și liber.

Dacă nu se folosesc alveole, peste semănătură se aplică un strat uniform de pământ măzărat  de cel mult 1 cm de pământ.

Folosirea mraniței prezintă pericolul infectării semănăturii cu buruieni.

În cazul folosirii alveolelor , după ce acestea au fost umplute cu pământ măzărat, se stropesc cu vermorelul sau atomizorul ( mai eficace fiind vermorelul) cu soluție de îngrășământ în concentrație de 200 ml la 15 litri de apă.

Prin evitarea folosirii turbei se reduc în mod substanțial cheltuielile.

După răsărire, când plantele au 4 frunze reale, încep să se aplice stropiri de câte ori cere stratul germinativ cu soluție de cel mult 15 ml la 15 litri de apă.

În cazul plantelor repicate, se reia modul de pregătire a stratului germinativ, avându-se în vedere ca prima stropire să se efectueze după cel puțin  8  zile de la repicare.

După plantarea în sere, solarii sau tarla :

Pregătirea stratului germinativ se poate face în două feluri :

Prin stropirea terenului cu o soluție de 250 ml  la 15 litri de apă pe sensul instalației de picurare sau prin administrarea îngrășământului prin instalație cu o doză de 2-3 litri  îngrășământ la 1000 de plante.

Tratamentul descris este valabil și la pepeni verzi și galbeni.

2.La pomi fructiferi și viță de vie

După topirea zăpezii , la fiecare pom sau viță de vie, se aplică la rădăcină o udare cu 5 litri de apă în care s-au pus 300 ml îngrășământ.

După ce s-a format coroana foliară se aplică stropiri periodice, odată cu tratamentele împotriva dăunătorilor cu insecticide, pesticide sau de altă natură.

După înflorire îngrășământul trebuie folosit având rol și de foliar , grăbind polenizarea, făcând în acest fel ca maturarea fructelor atât la pomi fructiferi cât și la viță de vie să se facă cu cel puțin 3 zile mai înainte.

Respectarea tehnologiei descrise face ca fructele recoltate să aibă un aspect comercial deosebit de atractiv, un gust deosebit de plăcut, iar timpul de păstrare pe timpul iernii este mult mărit, reducându-se  considerabil numărul fructelor alterate de bacterii, producându-se un fenomen natural de stafidire cu păstrarea calităților gustative a fructelor.

3.La cereale și plante tehnice

Înainte de semănat se fertilizează stratul germinativ cu îngrășământ natural complex concentrat cu mașina de erbicidat în concentrație de 3-5 litri la hectar.

După răsărirea plantelor, după 10 zile de la răsărire,se reia fertilizarea în condițiile de mai sus.

De menționat este faptul că prin fertilizarea efectuată înainte de semănat se asigură umiditatea necesară pentru germinarea corespunzătoare a semințelor prin asigurarea umidității solului în toate cazurile de fertilizare.

La păioase, fertilizarea se poate face până la ultimul tratament, adică odată cu erbicidarea.

One comment »

2 comments on this topic

  1. Cristian says:

    Cum pot cumpara produsul dumneavoastra?