Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

12 Nov

11.11.11 S-a inaugurat un Institut de cercetari

Posted in Evenimente în imagini (galerie foto) on 12.11.11

Asistam, in ultmii ani, dar si in ultimele zile , la evenimente contradictorii care ne sperie, ne deruteza pentru ca nu le intelegem, pentru ca nu stim cu ce sa le comparam.

Iata un eveniment.
Unele dintre cladirile in care a functionat Electroputere s-au transformat si vor deveni un mare Centru Comercial : Auchan. Pentru cei care au ” ars” in si pentru “Cetatea electrotehnicii” , aceasta transformare este o mare lovitura, ca o negare filozofica a unor teluri de viata. Totusi, in acelasi spatiu al uzinei Electroputere, functioneaza bine o fabrica de generatoare electrice :Cummins.Echipamente moderne, tehnologii noi. Mentalitati schimbate.Lucreaza acolo ingineri romani, muncitori romani.Mult mai putini decat lucrau in mareata Electroputere.
Alt eveniment.
In urma cu 15-16 ani mergeam cu studentii la Podari sa vizitam Fabrica de zahar.A fost suficient ca intr-un singur an sa nu fie platiti cultivatorii de sfecla de zahar si….mandretea de Fabrica a intrat intr-un proces lent de agonie.Cladirea mai exista si acum, dar goala. Terenurile agricole pe care se cultiva atunci sfecla mai sunt si acum dar, unele dintre ele, parloaga.
Intr-una dintre cladirile de la fosta Fabrica de zahar s-a inaugurat in 11.11.11 un Institut de cercetari pentru studii legate de bor si utilizarea lui. “Luptatorul” este profesorul Scorei Romulus de la Universitatea din Craiova.Am lucrat impreuna intr-un proiect legat de imbogatirea ciupercilor Pleurotus cu bor. Am avut cu domnia sa multe discutii legate de brevetarea solutiilor privind utilizarea borului.Brevetare in Romania, in Europa, in Statele Unite ale Americii.A luptat si a reusit!
Cladirea cea noua este lipita de alta cladire veche dar foarte solida.Ii lipsesc ferestrele si o noua tencuiala.Ii lipseste si …o noua destinatie.
Poate ca evenimentul produs in 11.11.11 este simptomatic pentru cercetarea din Romania.Este important, insa, sa nu fim spectatori rautaciosi. Este important sa fim actori activi in piesa sociala numita “Cercetarea romaneasca”.

No Comments »