Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

24 Feb

24.02.2011.Colocviul AGIR Dolj .

Posted in File din Istoria stiintei si tehnicii on 24.02.11

În data de 24 februarie 2011 s-a desfăşurat la Casa Universitarilor din Craiova primul Colocviu dintr-un ciclu mai amplu   organizat în 2011 de Sucursala AGIR Dolj.

Colocviul a  avut trei părţi.

Prima parte  a fost dedicată lui Gogu Constantinescu, fiul al Craiovei, exponent al României. S-a trecut în revistă perioada petrecută la Craiova, perioada studenţiei la Bucureşti  şi primii ani de activitate în România. Apoi anii de glorie petrecuţi în Anglia, recunoaşterea a valorii profesionale şi legătura cu ţara. S-a evocat momentul decernării titlului de Doctor Honoris Causa  de către Institutul Politehnic  din Bucureşti în 1961. Ineditul acestei evocări l-a reprezentat prezenţa  la Colocviu a domnului ing. Alexandru Manda, care a fost martor şi la evenimentul din 1961. „Istoria” este  construită de oameni prin trăirile lor, prin emoţiile lor, prin implicarea în prezentul de azi  care va deveni, inevitabil, trecut, dar care jalonează drumul de mâine al societăţii în care trăim.

În a  doua parte a Colocviului s-a discutat despre implicarea AGIR Dolj în organizarea  de “Stagii de formare  practică pentru studenţi şi absolvenţi în vederea  dobândirii de abilităţi  pentru angajare”. S-au identificat întreprinderile conduse de membrii AGIR Dolj care se pot implica în organizarea stagiilor , s-a prezentat experienţa americană în acest domeniu, s-a evocat necesitatea cunoaşterii legislaţiei în acest domeniu dar şi oportunitatea  accesării de fonduri europene pentru ca această problemă să poată fi rezolvată pe baze ştiinţifice şi cu efecte de lungă durată  şi profunzime  socială.

Partea a treia, intitulată „De la inginerie la artă şi de la artă la inginerie prin muzica  tradiţională românească”, l-a avut în prim plan pe inginerul Ion Creţeanu, rapsod popular, absolvent al Facultăţii de Electrotehnică din Craiova, promoţia 1985 . Acesta,  printr-un regal  de interpretare vocală şi instrumentală la cobză  a demonstrat, făcând apel la cântece vechi, autentice , culese din vatra satului oltenesc,  că frumuseţea în inginerie  este esenţială iar  esenţialul în inginerie este întotdeauna  frumos.

Unul dintre participanţi a spus :” Acest Colocviu a fost un regal de tehnică şi cultură”

2 Comments »

2 comments on this topic

  1. Monica Staicus says:

    Am partcipat la Colocviu.
    A fost o incantare sa descopar numele si istoria unui inventator de marca al Romaniei, ing. Gogu Constantinescu, care a definit ingineria lumii si a uimit tari puternic dezvoltate.Deasemenea sa cunosc un rapsod inginer daruit nativ cu un talent atat de mare, cu o voce deosebita si cu o modestie asemenea.
    A fost o seara deosebita pe care mi-o voi aminti cu placere mereu.
    A fost o seara in care am putut sa respir printre oameni decenti si cu simtul valorii.

    1. chirita marin says:

      A fost o mare onoare sa ma aflu printre marii ingineri ai Craiovei si sa pot invata multe lucruri bune din discutiile purtate in timpul colocviului.
      De asemenea momentul folcloric a destins atmosfera din sala si pentru moment am uitat de grijile cotidiene.
      Va multumesc Domnule Profesor pentru efortul depus.