Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

29 Jan

Faxul : o invenţie înaintea timpului său.

Posted in File din Istoria stiintei si tehnicii on 29.01.11

În zilele noastre folosim în mod  obişnuit faxul pentru a transmite documente scrise sau desenate . Mulţi   cred că este o invenţie a ultimilor ani. Şi totuşi …faxul a fost inventat înaintea telefonului.

Primul pas : telegraful electrochimic.

Istoria faxului , o abreviere a cuvântului latin facsimil,   a început în anii 1840 , doar la  câţiva ani de la inventarea telegrafului . Vorbim aici de o perioadă în care curentul electric era generat de baterii. Telegraful folosea  conductori electrici neizolaţi , întinşi de-a lungul liniilor de cale ferată . La staţia de transmisie era montat un întrerupător care închidea şi deschidea circuitul de alimentare a unui electromagnet de la staţia de recepţie . Aici, la recepţie, electromagnetul producea un sunet mai lung sau mai scurt  conform codului Morse, decodificat de operator.

Chiar şi cu aceste mijloace primitive , câţiva inventatori au reuşit să dezvolte un mecanism capabil să transmită imagini şi înregistrări la mare distanţă . Primul dintre ei a fost   scoţianul Alexander Bain  care, în 1843, a înregistrat un brevet de invenţie al unui telegraf electrochimic automat . Invenţia lui Bain se baza pe un proces electrochimic prin care un curent electric trecea printr-o hârtie îmbibată cu o soluţie de potasiu , cauzând o înnegrire a hârtiei în funcţie de intensitatea curentului.

Pentru a citi articolul, faceţi click aici!

tags: , ,

No Comments »