Blog – Prof. Gheorghe Manolea

Despre Istoria ştiinţei, Despre Inventatori,şi…despre mine!

05 Sep

Prefaţă la cartea domnului profesor Niculae Boteanu

Posted in Mesaje transmise catre... on 05.09.10

                                                           PREFAŢĂ

Aproape în fiecare zi, noi oamenii de azi, beneficiem de avantajele multor produse   sofisticate sau simple, perfecţionate de-a lungul secolelor sau abia inventate, pe care le cumpărăm fiindcă avem nevoie de ele, sau pentru că ne place aspectul lor, pe care le cumpărăm pentru că ne dau sentimentul că suntem mai puternici şi care înglobează munca a mii de oameni depusă pe durata a sute de ani.

De cele mai multe ori nici nu ne punem întrebări legate de modul în care  au apărut  aceste produse, cine le-a inventat, cine le-a perfecţionat.

Câţi dintre noi ştiu legenda lui Dedal şi a fiului său Ikar care, pentru e evada de pe insula unde au fost surghiunuiţi, şi-au lipit de corp aripi pentru a zbura? Câţi dintre noi mai povestesc legenda meşterului Manole care şi-a construit aripi din şindrilă pentru a coborî din înaltul Bisericii pe care tot el a construit-o? Câţi români acceptă că fraţii Wright au efectuat la 17 decembrie 1903 ora 10,35 primul zbor cu un aparat de zbor mai greu decât aerul deşi Traian Vuia a primit la 17 august 1903 Brevetul de invenţie francez nr.332106 pentru aeroplanul-automobil, iar la 18 martie 1906 a decolat şi aterizat folosind mijloace proprii de bord? Doar cunoscătorii se întreabă de ce s-au dezvoltat complicatele avioane cu reacţie, iar aerodina lenticulară a românului Henri Coandă care nu avea piese mecanice în mişcare , care nu necesita aeroporturi speciale, a fost uitată!

Ne face plăcere să zburăm cu avionul, iar în emoţia  profundă a acestui eveniment  ni se pare un sacrilegiu să  socotim câte tone de CO2  ajung în atmosferă de la sutele de avioane care zboară zilnic, să socotim câte tone de deşeuri petroliere ajung în atmosferă pentru a obţine combustibilul necesar acestor zboruri, câte tone de alte deşeuri ajung în apă sau în pământ  pentru a obţine  produsele din care se fabrică  avioanele, pentru a obţine accesoriile cu care se echipează avioanele. Şi  ce zgomot fac!

Am dat doar un exemplu!

Un profesor  porneşte de la un exemplu, de la o observaţie şi dezvoltă o  teorie, scrie una sau mai multe cărţi. Profesorul Niculae Boteanu a scris  această carte, intitulată Tehnologii şi echipamente de asigurare a calităţii mediului.           

Vă recomand să o citiţi!

Veţi găsi, în primul capitol, multe informaţii despre poluarea industrială, despre influenţa factorilor de mediu asupra poluanţilor, despre tehnici şi tehnologii de tratare şi monitorizare a deşeurilor. Într-o cultură cu tehnologie avansată scopul suprem al vieţii este de a utiliza fluxul de energie şi resurse materiale pentru a crea abundenţă materială şi de a satisface orice dorinţă umană, unde valoarea primară este plasată în transformarea mediului ambiant cu scopul extragerii bogăţiilor lui cu ajutorul tehnologiei. Astfel, dintre toate valorile, se evidenţiază progresul material, eficienţa şi specializarea cu distrugerea ecosistemului natural. Eşecul acestui mod de a concepe lumea este evident. În fiecare zi este experimentat adevărul că un organism nu poate supravieţui într-un mediu constituit din propriile deseuri

Vă sugerez să studiaţi şi al doilea capitol. Este un bun exemplu de îmbinare didactică a principiilor de tratare mecanică a deşeurilor, de tratare termică a deşeurilor, de tratare mecanico-biologică a deşeurilor, cu imagini lămuritoare şi convingătoare ale echipamentelor şi instalaţiilor bazate pe aceste principii. Găsiţi aici relaţii matematice pentru calcule specifice, dar şi valori ale parametrilor şi variabilelor care intervin în procesele de tratare a deşeurilor  studiate.

Al treilea capitol, Tehnologii şi echipamente pentru separare şi filtrare,  este un capitol al modelelor matematice. Fie că este vorba de separarea  sistemelor eterogene, de filtrarea sistemelor eterogene sau de filtre electrostatice, modelul matematic este prezent pentru a  descoperi esenţa, pentru a generaliza principiul. Modelele matematice prezentate şi prin aceasta cartea pe care o citiţi este,  pe de o parte o sursă de informaţii, iar pe de altă parte un instrument pentru  inovarea în domeniul tehnologiilor şi echipamentelor pentru filtrare, altfel spus, este un instrument  care permite cercetarea în domeniu şi finalizarea prin noi tehnologii şi echipamente aplicabile în practică.

Escaladarea volumului de noxe generat de progresul industrial, devenit un element de alarmă la scară planetară, necesită concentrarea preocupării pentru găsirea de tehnologii şi produse inovative pentru îndepărtarea acestei primejdii care ameninţa însăşi viata pe pământ. În acest sens reducerea emisiilor din instalaţiilor de ardere, reducerea emisiilor de oxid de sulf,  reducerea emisiilor de oxizi de azot, reducerea poluanţilor produşi de motoarele cu ardere internă, reducerea zgomotului, aplicarea proceselor regenerabile sunt teme de cercetare al căror început poate fi identificat în această carte, sunt probleme pentru care autorul oferă soluţii.

Lucrarea se adresează specialiştilor formaţi sau în formare, dar ea poate fi consultată şi de publicul larg, de utilizatorul de autovehicul, care va găsi multe informaţii de interes, de la nocivitatea gazelor arse, geneza lor şi modul de reducere, pănă la reglementări romaneşti şi internaţionale care definesc limite pentru poluarea chimică şi fonică a mediului ambiant.

Poluarea determină perturbarea echilibrelor biologice a ecosistemelor, fiind interferenţa consecinţelor activităţii omului cu acţiunea modelatoare asupra naturii. Astfel, în lupta cu menţinerea echilibrului ecosistemelor solului, lucrarea reprezintă o introducere în domeniul proceselor şi echipamentelor de tratare şi epurare a apelor în corelare cu protecţia solului.

Aşadar, vă recomand această carte  pentru că identifică probleme şi oferă soluţii privind asigurarea calităţii mediului, pentru că analizează  starea mediului de azi şi ne îndeamnă, discret  dar motivat, să inovăm  pentru noi  cu gândul la  generaţiile viitoare.

            Prof.dr.ing.Gheorghe Manolea

 Craiova, România,  mai 2008

 

No Comments »